ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Culinka v Plzni pokřtila své tancohrátky 2. března 2018   (13:11)Ve čtvrtek 1. 3. 2018 proběhlo představení CD v cukrárně, kde se tančilo a zpívalo a my jsme byli s redakcí u toho.

Culinka v Plzni pokřtila své tancohrátky

Luděk Blovský


Poklidná cukrárna Jitřenka s hernou pro děti v Plzni na Doubravce se proměnila ve veselou oslavu křtu prvního CD interpretky Culinky, skládající písně pro děti, s názvem Culinka a tancohrátky 1. V sedmnáct hodin proběhlo zahájení, při kterém děti natěšeně přivolávaly Culinku, jež je poté přivítala a zábavný program mohl začít. Všichni si společně zatancovali na první písničku. V kroužku pak děti poslouchaly Culinčino vyprávění o jedné pohádkové bramboře, které uvedlo písničku Brambora Barbora. Děti nadšeně spolupracovaly, některé tancovaly i se svými maminkami, všude se rozléhal dětský smích. Culinka vyprávěla také o tom, jak jí kouzelná brambora dovedla až na Radyni za strašidýlky, které tam žijí. Malí i velcí se rázem přeměnili na strašidla a strašení předvedli i v další písničce s názvem Na Radyni, kde si zahráli na sovy, netopýry či žabky. Poté děti utvořily dvojice, učily se taneček, přivolávaly sluníčko a vše si pak při písničce Sluníčko procvičily. Vyslechli jsme také vyprávění o bouřce a větru, kdy dětičky běhaly kolem obručí a hrály hru Voda, blesk a oheň.

Poklidná cukrárna Jitřenka s hernou pro děti v …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
I ti nejmenší zvládali dupat do rytmu při následující písničce Dinosauří svatba, až se kavárna chvěla. Nedělalo jim problém se proměnit také na zvířátka z písničky Zvěřinec, a že jim to šlo dohromady! Ve hře na zvířátka se ještě pokračovalo, Culinka čarovala a do další písničky si vykouzlila samé berušky. Všichni parádně tančili a spousta dětí měla naučené tanečky i podle Culinčiných videí. Konečnou a poslední písničkou byl Vláček motoráček, který dovezl děti až k maminkám. Odměna pro děti ve formě omalovánek potěšila snad každého. Konečně se dostalo i na křest, kde se představil celý tým, který na novém CD spolupracoval. Jelikož se jednalo o křest dětského CD, křtilo se dětským šampaňským. Na úplný závěr akce si ještě děti zatančily s písní Pštros. Kdo chtěl, mohl se pak s Culinkou vyfotit. Děti se s ní vyfotily i společně a každý se s ní mohl rozloučit.

I ti nejmenší zvládali dupat do rytmu při …
Ještě před začátkem celé akce v kavárně Jitřenka jsme vyzpovídali Culinku, Martu Soukupovou, přinášíme vám rozhovor s ní:

Přibližte prosím čtenářům váš projekt. Jak vlastně vznikl? Koho to napadlo, kdy a proč?
Celý projekt vznikl jako nápad natočit písničky pro děti předškolního věku. Mám zkušenost s prací s dětmi jako učitelka MŠ a hlavně jako animátorka z Domu pohádek na Vinicích v Plzni. Culinka jako taková vznikla jednou večer u nás na chalupě, když jsme vymýšleli jméno postavičky, která písničky bude zpívat. Díky malířce Zuzaně Červenkové vznikla i její ilustrovaná podoba.
 
Mnohé posluchače jistě zaujme váš hlasový projev, zajímavá barva hlasu, přirozenost zpěvu. Máte se zpíváním velké zkušenosti? Učila jste se někde zpívat?
Děkuji, na zpěv jsem nikdy nechodila, ale miluji zpívání od dětství. Ve třinácti letech jsem vzala kytaru do ruky a moje maminka říkávala, že to je jediný dárek, který mě nikdy neomrzel. Působím také ve dvou folkových seskupeních, Čáry máry a Duo My Tři – čtyři, se kterými zpívám a hraji na kytaru.
 
Culinko, velmi Vám to sluší. Kdo Vám navrhoval a šil obleček?
Děkuji, obleček vznikl na základě spolupráce celého Culinka týmu. Moje alternace Culinky, Kateřina Marešová, přišla s návrhem kostýmu, já jsem vymyslela barvy a nakonec k Culince patří veliká kapsička a hlavně veliké knoflíky, s tím nápadem přišel náš hlavní produkční Petr Soukup.
 
V některých písních je slyšet chlapecký a dívčí hlásek, někde zazní zvučný mužský hlas. Jak jste si vybírala své pomocníky? Měla jste hned jasno o tom, komu vedlejší zpěvy svěříte?
Na CD zazní hlas mého syna Jindřicha, to je ten "pštrosík malý", a naší kamarádky Kristýnky Sikové, která hraje a zpívá v muzikálech v plzeňském Divadle JKT. Mužský part si vzal na starost můj manžel Petr Soukup a hudebník Přemysl Haas.
 
O zpěvu tedy již víme. Nedá se však nevšimnout ani kvalitních aranží písniček a zajímavých hudebních doprovodů.  Čí je to zásluha?
Producentem písniček je známý plzeňský hudebník a producent Přemysl Haas ze studia PyHa, který udělal veškeré aranže a hudební doprovod. První písničku Berušky nám zkomponoval Jirka Mucha.
 
Váš první videoklip je k písni Berušky. Proč zrovna ten byl první a jak probíhala realizace? Šlo vše bez problémů?
První videoklipy jsme natáčeli svépomocně v 91. MŠ Plzeň a písnička Berušky byla jako první jasná, protože patří 91. MŠ a jejímu sborečku Berušky, který vede autorka písničky Renata Kočandrlová s kolegyní Ivanou Vlkovou. Od nich jsme si vybrali na CD ještě několik jejich sborečkových písniček. Na dalších videoklipech jsme již začali spolupracovat s režisérkou a kameramankou Petronilou Haušildovou a jistě budeme pokračovat i v další spolupráci.
 
Šlo i natáčení  dalších videoklipů podle plánu? Měli  jste z něčeho obavy?
Natáčení s dětmi přináší spoustu situací, které by vás v životě ani nenapadly (smích).
Dětská pozornost samozřejmě potřebuje odpočinek a různorodost, takže jsme se museli dětem maximálně přizpůsobit. Nejsilnější zážitky máme z natáčení dvou videoklipů z Rabštejna nad Střelou. Natáčeli jsme tam písničku Pštros a Brambora. Děti, technické prostředky a další pomůcky potřebné k záběrům v terénu, nám přinesly spoustu úsměvných a nezapomenutelných chvilek. Vzpomínám si, jak jsme brodili řeku, jelikož jsme na druhé straně zapomněli důležitý kabel. Na natáčení Brambory nám vůbec nepřálo počasí, chvílemi pršelo, a tak jsme se schovávali v místní příjemné hospůdce. 
  
Na facebookových stránkách Culinky a stránkách Předškoláci.cz – náměty a inspirace pro učitelky a učitele, kam Culinka také přispívá, jsem si pročítala komentáře k některým videoklipům. Vaše písničky zaujaly mnoho učitelek z mateřských škol. Měli jste v plánu oslovit nejvíce právě je?
V podstatě ano. Pokud se naše písničky zalíbí paním učitelkám ve školkách, jistě je budou učit i děti a pro děti byly tyto písničky napsané. Máme připravený s Culinkou hudebně-pohybový program pro mateřské školky, se kterým bychom rádi jezdili za dětmi a představovali jim naše písničky. Náš program je možné vidět i na různých dětských akcích po celé ČR. Přehled akcí Culinky najdete na našich stránkách www.culinka.cz  

 
Na sociálních sítích se nevyhnete též negativním komentářům. Setkali jste se s nějakými, a pokud ano, neodradily vás od další práce?
Samozřejmě, že negativní komentáře jsou a budou, v tom je nevýhoda sociálních sítí.
Každému se nemůže líbit vše a je pravda, že negativní komentáře většinou zamrzí, ale jsem ráda, že převažují komentáře pozitivní. Zpětná vazba je u tvůrčí činnosti velice důležitá.
 
Vaše první CD vyšlo. Co vás čeká dál? Jaká je vaše vize ohledně projektu do budoucna? Máte v plánu něco podobného jako např. Dáda Patrasová? Cítíte se být její konkurencí?
Tak nerada bych se srovnávala s Dádou Partrasovou. Její písničky zná většina dětí, dodnes zní ve školkách a na dětských akcích, my jsme teprve v samém začátku. Ale již teď, po vydání prvního CD, pracujeme na další tvorbě a máme připravené nové písničky. Pokud vše půjde podle plánu, možná se ještě letos dočkáme druhého CD, ale nerada bych předbíhala.
 
Chtěla byste něco vzkázat vašim posluchačům, kamarádům, dětem?
Hlavně bychom chtěli moc poděkovat všem lidičkám, kteří nám v začátcích moc pomohli! Dětem jsme poslali na YouTube další písničku. Tentokrát o strašidýlkách na Radyni. Budeme skládat a natáčet dál a věříme, že i další naše písničky přinesou radost dětem i dospělým. Hudba je přece radost!

Ještě před začátkem celé akce v kavárně …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ


Luděk Blovský 40 fotografií v galerii


autoři:text:     Michaela Matysová
foto:     Luděk Blovský



Další články s interpretem Culinka

Multižánrový Vyvrhells pro děti dostál hravým odpolednem svému jménu, večer patřil dospělému publiku Každoroční akce na Farském kopci v Heřmanově Huti měla na programu dvě tematicky odlišné části. Sobotní odpoledne 13.5.2023 patřilo jednoznačně dětskému obecenstvu, večer pak dříve narozeným fanouškům punkové muziky. Letos se akce uskutečnila v menším měřítku, přesto měly jednotlivé výstupy na improvizovaném jevišti nákladního přívěsu své příznivce, své posluchače – hlavně při odpoledních dětských představeních. Pořadatelé tak dali jasně najevo, že se o ty nejmladší hosty dokáží skvěle postarat, a to jak pódiovými zábavnými sety, tak spoustou připravených atrakcí rozmístěných v areálu. Sobotní akce měla punc benefice – výtěžek z tombol a dobrovolného vstupného poputuje na konto malé Zuzanky, která se se svými rodiči odpolední části také zúčastnila. Vyvrhells pro děti – odpoledne pro děti a večer pro dospělé na Farském kopci Každoroční akce, pořádaná nýřanskými Vyvrhells, dá letos více prostoru a zábavy nejmladším hostům. Bude pro ně připravena spousta atrakcí včetně hudebního představení oblíbené plzeňské Culinky. Večer si pak přijdou na své hosté starších ročníků – organizátoři pro ně připravují multižánrové čtyřchodové menu kvalitní muziky. Můžeme se těšit na metalové vypalovačky i punkové sety, každému co jeho jest. Festival má statut benefiční akce, kde výtěžek poputuje na konto malé Zuzanky a každý návštěvník tak svou přítomností podpoří dobrou věc. Proto ještě jednou – Heřmanova Huť, Farský kopec 13.5.2023, plánovaný start dětského odpoledne za dobrovolné vstupné ve 14:00, od 18:30 výkop úvodní kapely dospěláckého večera již zpoplatněného.

Další články žánru Pop

TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Pepper a Metalíza to společně rozjedou na Pouťovém koncertu v Loučimi! Oblíbené spojení Pepper a Metalíza to spolu opět rozjedou. Stane se tak o Velikonoční neděli v sále Penzionu Matějka v Loučimi, kde nás tyhle party svou chytlavou muzikou potěší v rámci Pouťového koncertu. A o tom, že se máme na co těšit, není pochyb! Ostrovy kromě hudby všemožných žánrů nabídnou i oslavu dvaceti let Česka v Evropské unii první informace o letošním ročníku festivalu United Islands of Prague S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. YEAH BALI TOUR bude mít zastávku ve spálenopoříčském MC Sklep! MC Sklep ve Spáleném Poříčí se stane jednou z devíti zastávek republikové šňůry YEAH BALI TOUR, se kterou kapela Maniac objíždí známé hudební kluby. Akce se uskuteční v pátek 8.3.2024 od 20. hodin a s Maniacem se na místní scéně blýsknou skupiny Siluety, Khargados či The Last Revolution & Green Day Revival. Večírek to bude velice zajímavý a pořadatelé věří, že se publikum skvěle pobaví. Silné melodie, chytlavé texty a hodně energie, to jsou Trocha Klidu! Zlomené srdce inspirovalo jejich novinku Tenkej led Trocha Klidu zvednou náladu i výškový průměr kamkoli dorazí. S nadsázkou se dá říci, že co do výšky jednotlivých členů skupiny, mohli by posílit jakýkoli basketbalový tým – oni se však v roce 2014 rozhodli v Šumperku založit kapelu. Eva Urbanová Grande Finale JEDINEČNÝ NADŽÁNROVÝ KONCERT ve scénické režii MICHALA CABANA, v hudebním nastudování MARTINA KUMŽÁKA a JIŘÍHO ŠKORPÍKA , za doprovodu EPOQUE SYMPHONY ORCHESTRA. VÝJIMEČNÁ ZPĚVAČKA – VÝJIMEČNÉ DATUM – VÝJIMEČNÝ KONCERT

Další fotoreportáže

Punková 10x3 Tour 2024 má obrovskou fanouškovskou podporu, plzeňský Medvěd byl našlápnutý k prasknutí Společné turné tří základních kapel The Fialky, Totální nasazení a Nežfaleš se střídajícími se hudebními hosty, plní kluby napříč naší vlastí od 8. března. Vyprodáno, zbývá jen pár lístků… a tak nějak podobně zní komentáře pořadatelů jednotlivých koncertních zastávek. Plzeňský Bílej Medvěd si tak v praxi mohl 23.3.2024 okusit na vlastní kůži, jaké to je vyvěsit u vstupu cedulku vyprodáno! Scéna připravená, nazvučeno, takže v podstatě nic nebránilo v odpálení zahajovacího setu, byť se ke vstupním dveřím táhla ještě pěkně dlouhá fronta hostů. V tomto případě vyšli pořadatelé návštěvníkům vstříc promítáním přímého přenosu z pódia na plochu těsně u vstupu. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech. Doga v rámci turné Harley-Davidson Ostrava Tour ovládla Mrákov! O živelný start se postarali Jacker's Dnes už legendární hardrocková Doga se po několikaměsíční unplugged šňůře započaté úspěšným turné po Americe, opět vrátila k „elektrice“ a vyrazila dobýt Čechy, Moravu i Slezsko v rámci zbrusu nového řádně nadupaného turné s názvem Harley-Davidson Ostrava Tour 2024. Ve velice dobrém světle se na dožickém sále představila rocková kapela Joker Březnové víkendy jsou v mnoha obcích a městech věnovány hudebním společenským večerům, plesům či maškarním bálům. Právě maškarní bál byl v sobotu 16.3.2024 očekávanou událostí v obci Dožice na Mladosmolivecku, kde se o rockový doprovod tradičně se zde konající akce postarala kapela Joker. Termín byl rok dopředu jasně daný, muzikanti po zvukové zkoušce připravení, takže nic nebránilo v odstartování taneční zábavy. Na ní si našli cestu jak místní, tak fanoušci jmenované skupiny, samozřejmostí byla i početná skupina hostů v nápaditých maskách a kostýmech. Ve Stříbře odstartoval Harlej koncertem před zaplněným sálem jarní Zatím je to dobrý Tour s pořadovým číslem 2 Loňská podzimní šňůra na podporu alba Zatím je to dobrý měla vysokou návštěvnost snad na každé hudební zastávce napříč naší vlastí. Není proto od věci, že pražský Harlej jarním Tour 2024 vychází vstříc fanouškům a sálovými koncerty si úspěšně rozšiřuje už teď bohatou posluchačskou základnu. Stříbro se tak v pátek 15.3.2024 stalo odrazovým místem harlejáckého putování zemí Českou, které se do kapelní kroniky zapíše výrazným písmem.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz