ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Janek Ledecký přivezl do Příbrami neuvěřitelnou pohodu 14. prosince 2017   (02:06)profesionalita, lehkost, multiinstumentalita, obrovská sehranost, pohoda (vánoční i hudební) - to vše v jednom


Janek Ledecký přivezl do Příbrami, kromě devítičlenného doprovodu v podobě své kapely, 2 vokalistek a symfonického kvarteta, především příjemnou předvánoční pohodu a úžasný hudební zážitek.
 
I přesto, že nejsem nijak skalním fanouškem kapely Žentour ani Janka Ledeckého jako sólisty, mohu po této živé zkušenosti, jeho tvorbu a především vystoupení jenom chválit. A především u jeho vystoupení mi nějak dochází superlativy, resp. nenapadá mě žádný, který by dostatečně vyjadřoval pocity, které ve mě tento koncert zanechal.
 
Koncert začal v plánovaných 19 hodin písní "Sviť hvězdo má", kterou začal Janek sám a postupně se přidávali další hudebníci. Profesionalita a lehkost jednotlivých členů ansámblu byla dechberoucí a to byl teprve začátek. Následovaly písně "Ty jsi ta jediná" a legendární "Právě teď" a "Budu všechno, co si budeš přát", které roztleskaly a rozezpívaly celé divadlo.
 
Dle frontmanových slov, abychom si nestěžovali, že hrají pouze staré pecky, zahrála kapela příjemnou titulní píseň z posledního alba “Na konci duhy”. Pak už následovala vzpomínka na kapelu Žentour a písně “Tina”, “Na chvíli měj rád” a “Pěkná, pěkná, pěkná”.

Janek Ledecký přivezl do Příbrami, kromě …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Zajímavou skutečností bylo zpěvákovo přiznání k oblibě hudebního stylu rock’n’roll, kde se již od své puberty domníval, že tento žánr nelze v českých podmínkách vůbec realizovat a už vůbec ne v českém jazyce. Nicméně jej z omylu více než vyvedl Ivan Hlas, který může být považován za českého krále rock’n’rollu. Vzápětí se objevil na pódiu Janek v apartním klobouku, dámy vokalistky taktéž, a vystřihli nefalšovaný český rock’n’roll „Dej mi prachy na klobouk“.

Zajímavou skutečností bylo zpěvákovo přiznání …
Blížil se konec první poloviny a Janek svým fanouškům vtipně připomněl, že na adventním koncertně ještě nezazněla téměř žádná vánoční píseň, nicméně všechny ujistil, že druhá polovina koncertu už bude pouze vánoční, až toho budou mít všichni plné uši.

Jako navnadění zazněly songy „Nejdelší noc“ a „Září hvězda září“.  Úžasně roztomilým, vtipným a naučným počinem byl jedinečný vánoční dárek v podobě výuky anglického jazyka rodilým mluvčím baskytaristou Davem Mendezem. Výuka probíhala formou improvizované rytmicky opakované tradiční anglické vánoční koledy, kde se člověk nestačil usmívat a divit se výkonům jednotlivých hudebníků (nyní v roli zpěváků). Neustále jsem přemýšlel, zdali se jedná o vynikající improvizaci nebo dokonalý herecký výkon.

Blížil se konec první poloviny a Janek svým …
Druhá polovina koncertu začala kolem deváté hodiny večerní a nesla se opravdu celá v duchu adventní a vánoční pohody. I přesto, že Janek dle svých slov není žádným skladatelem vánočních písní, po dvou napsaných popových „koledách“ byl přesvědčen vydavatelem, abych jich napsal více. A ono se jich povedlo ještě minimálně 10.

V Příbrami zazněly písně „Ty spíš“, „Posílám ti“, „Veselí o Vánocích“, „Dopis Ježíškovi“. A nesměly samozřejmě chybět ty největší pecky „Ryba rybě“, „Sliby se maj plnit o Vánocích (2)“, do níž se podařilo autorovi Jankovi vměstnat i klokana, což je u české vánoční písně vskutku dosti netradiční a o to víc je na to autor hrdý. Závěrečnou písní byla pochopitelně „Sliby se maj plnit o Vánocích“, kterou si notovali společně všichni přítomní.

Druhá polovina koncertu začala kolem deváté …
Za zmínku určitě stojí zajímavosti druhé části koncertu, které zpestřily již tak dokonalé vystoupení:
 
  1. První zajímavostí byla hra vokalistky Terezy na hudební nástroj „Vánoční zvony“, která i v divadelních podmínkách zněla skoro až chrámově.
     
  2. Velmi očekávaným zpestřením, především pro nemalou skupinku rodičů (maminek, tatínků), babiček, dědečků a dalšího příbuzenstva, bylo vystoupení dětského pěveckého sboru „Příbramské Světlušky“, který si s Jankem zazpíval 2 tradiční koledy „Nesem Vám noviny“ a „Pásli ovce Valaši“. Janek se tak představil v netradiční roli doprovodného kytaristy, doprovodného vokalisty a občasného dirigenta. V jednu chvíli se dokonce začlenil přímo do sboru samotného. Pro mladé pěvce to musel být jistě nezapomenutelný zážitek, i proto že s nimi zpívala nejen Jankovo kapela, ale celé divadlo.

Za zmínku určitě stojí zajímavosti druhé části …
  1. V návaznosti na píseň „Veselí o Vánocích“, v níž se zpívá o požáru vánočního stromečku, požádal Janek o anketu spočívající v přiznání, kdo má podobnou zkušenost. Těžko soudit, zdali se lidi styděli přihlásit, nebo byl Janek opravdu jediným, kdo podobnou zkušenost zažil na vlastní kůži.
     
  2. Janek se také přiznal, že každoročně nejnáročnějším úkolem je přemlouvání symfonického kvarteta, aby s ním adventní turné absolvovali. Letos byla prý velkým konkurentem nabídka z Japonska, v níž figurovaly názvy měst jako např. Tokio, Nagasaki, … Janek však vytáhl neodmítnutelnou nabídku v podobě seznamu měst svého adventního turné, v němž figurovala velkým písmem právě i Příbram. Pak už následovalo obdivuhodné sólo právě Nostitzova kvarteta s baskytaristou Davem.


	V návaznosti na píseň „Veselí o …
Neskutečným zážitkem byl přídavek v podobě vánoční koledy „Štědrej večer nastal“, kterou kapela předvedla na různě naplněné (upité) lahve od vína. Každý z členů měl svou lahev (různě naplněnou blíže neurčenou tekutinou) čímž každá vydávala jiný tón a tak se zrodil jednoduchý orchestr. Janek celé divadlo nabádal, abychom si podobný koncert udělali doma u štědrovečerní tabule. Bylo by to určitě krásné, nicméně pro hudebně nevzdělanou skupinku rodinných příslušníků určitě hodně náročné ne-li nereálné a možná i společensky únavné.

Neskutečným zážitkem byl přídavek …
Skoro 3hodinový koncert kapela završila s nadsázkou písní, která zmasakrovala veškerou vánoční pohodovou náladu, i přesto že onu náladu se všichni hudebníci snažili navodit po celou dobu koncertu. Píseň, ač s vánočním názvem „Vánoce v knajpě U zaťatý pěsti“, byla v naprosto nevánočním rytmu „valčíku“ a tak jsme všichni odcházeli z divadla s úsměvem na rtech. Ale přesto v nás ta pohodová nálada zůstala.
 
Za mě mají interpreti a celé pojetí koncertu jedničku s hvězdičkou.

A Janek Ledecký v mých očích tímto stoupl do role nejlepšího českého popového interpreta. A myslím si, že by si nějakého zlatého ptáčka zpěváčka nebo andílka jednoznačně zasloužil. Nicméně o jakýchkoli hudebních cenách to není. Je to především o umu a výkonu a ty byly při tomto koncertu naprosto dokonalé.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS: Manželka se pokusila spočítat počet hudebních nástrojů, které se na jevišti objevily. Dopočítala se k číslu 29, nebo spíše to u této číslovky vzdala. Zajímalo by nás kolika hudebních nástrojů jste se dopočítali Vy?


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ


Jiří Trnka 70 fotografií v galerii


autoři:text:     Jiří Trnka
foto:     Jiří Trnka



Další články s interpretem Janek Ledecký

JANEK LEDECKÝ vydává nový singl Nedotýkejte se andělů, titulní píseň z chystané komedie Janek Ledecký, zpěvák, skladatel a autor několika muzikálů, které se proslavily nejen u nás, ale i v mnoha zemích světa, dnes vydává nový singl Nedotýkejte se andělů. Píseň je zároveň ústřední skladbou hudební komedie Zapomeňte na Shakespeara! Koncert Rádia Blaník v Ostravě - Vítkovicích se stal zlatou tečkou za letními festivaly Koncert Rádia Blaník přilákal do Dolní oblasti Vítkovic několik tisíc lidí na ukončení festivalové sezóny. Koncert Rádia Blaník v Dolních Vítkovicích si nenechaly ujít tisíce lidí Koncert Rádia Blaník byl tečkou za letními festivaly a tisíce lidí si ho nenechaly ujít. Janek Ledecký s kapelou vystoupil na MichalFestu v Ostravě Janek Ledecký na MichalFestu, kam přilákal mraky příznivců. Janek Ledecký nadělil Plzni nádherný dárek v podobě vánočního koncertu s M. Nostitz Quartetem v Šeříkovce! Nejkouzelnější svátky v roce – Vánoce – se kvapem blíží a předvánoční shon přímo vybízí k tomu na chvíli zpomalit, zaposlouchat se do vánočních písní a zahřát se nejen punčem či svařákem, ale i krásnými melodiemi. A právě vánoční skladby legendárního Janka Ledeckého jsou pro mnohé z nás neodmyslitelnou symbolikou Vánoc. Janek Ledecký v rámci svého jedinečného vánočního turné spolu s M. Nostitz quartetem potěší Šeříkovku Plzeň! Janek Ledecký neponechal nic náhodě a rozhodl se věnovat svým fans speciální dárek v podobě vánočního turné. A v obsáhlém výčtu koncertů neopomněl ani západ Čech – KD Šeříkovku Plzeň. Festival Filmový Písek doplňují besedy s významnými filmovými osobnostmi i koncerty hudebních kapel Centrum kultury města Písek zve v pátek 18. října v 18:30 do kina Portyč na promítání filmu Bluesman. Po jeho skončení bude od 19:30 ve foyer kina následovat beseda s tvůrci filmu a od 19:50 zazní koncert kapely Marcus Jurkovič & Motion Food, jejímž hostem bude Janek Ledecký. Besedu a koncert doprovodí výstava designových kytar a debata s výtvarníkem Stefanem Milkovem. Páteční program vyvrcholí koncertem kapely Tata Bojs v KD Písek od 21:00. Další informace, program a ceny vstupného najdete na www.filmovypisek.cz

Další články žánrů Pop, Rock, Rock'n'roll, Vážná hudba

Kapela MERITO vpustila do světa svou "První desku" a zve na křest plný známých hostů! Už je to nějaký čas, co jsme vám poprvé psali o zbrusu nové pop rockové formaci MERITO, která se o slovo poprvé přihlásila s velmi úspěšným debutovým songem a klipem jménem Zítra. Od té doby tahle parta v čele s Lukášem "Vondym" Vondráčkem ale rozhodně nezahálela a přichystala svým fans solidní zásobu novinek. Páteční koncert v Medvědovi nabídne dva styly – každý z hostů si nalezne to své Pořadatelé z plzeňského Bílýho Medvěda si pro návštěvníky klubu připravují na pátek 19.4.2024 vystoupení dvou kapel. O rozehřátí publika se postará rock-bluesová skupina Spalted Maple, druhá polovina večírku bude patřit kapele Parolet s výběrem skladeb od Jasné Páky a Hudby Praha. Hudební mejdan tak slibuje dobrou zábavu, hlasité doprovody a klasicky perfektní koncertní atmosféru. Přijďte se pobavit i vy, start akce je ohlášený na 20:00 hodin. Putovní festival Kluboofka Fest dostal reálnou podobu – čtyři kapely, čtyři zastavení napříč naší vlastí Slovo dalo slovo a vzniklo putovní turné KLUBOOFKA FEST. Čtyři koncerty, čtyři kapely ve čtyřech městech. Turné startuje v sobotu 20.4.2024 v brněnské nové Melodce. Představme si kapely, a začneme tou, která první festival pořádá. LOVE n H8 byl název festivalu, který se konal na prknech klatovského Falconu Multižánrový suterénní Falcon Club se stal místem pořádání poměrně očekávané koncertní události, jež nesla název LOVE n H8. Pod tímto titulem jsme mohli nalézt jména čtyř formací, které se ucházely o pozornost celkem slušné návštěvy. Tuny mlhy, promítání vizualizace nálad jednotlivých skladeb na instalovanou led-diodovou stěnu za zády bicmanů – velice zajímavá párty, jež si nacházela posluchače během celého pátečního večera 12.4.2024. Z časových důvodů jsme nebyli součástí festivalu do úplného závěru, kdy se měl jako poslední vystupující představit Bolehlav. Přesto se dle ohlasů akce vydařila a troufnu si říci, že podobný večírek nebyl ve Falconu naposledy. Olympic okouzlil DEPO2015 velkolepou show, kultovními alby i legendárními hity! Kultovní skupina Olympic „neusnula na vavřínech“ a ke svému obdivuhodnému 61. roku na scéně připravila pro fanoušky další hudební lahůdku. A to unikátní turné Trilogy Tour 2024, které přináší to nejlepší z alb Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. V rámci tohoto speciálního koncertního programu křižuje legendární Olympic celou ČR i Slovensko a v početném seznamu zastávek jarní části turné nevynechal ani západočeskou metropoli – Plzeň. Protheus a Komunál v rámci Sex, Pivo a Rock'n'roll tour 2024 ovládnou plzeňskou Šeříkovku! Sex, Pivo a Rock'n'roll ovládnou plzeňskou Šeříkovku. A jak se říká, "moudří vědí", že tím máme na mysli společný koncert skupin Protheus a Komunál. Rock for People představuje takřka finální hudební line-up, přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga z legendárních Slayer nebo The Darkness Hudební program festivalu Rock for People míří do finále. Pořadatelé oznámili přes dvacet dalších zahraničních hvězd. Chybět nebudou ani zvučná jména české a slovenské scény i pestrý doprovodný program.

Další fotoreportáže

LOVE n H8 byl název festivalu, který se konal na prknech klatovského Falconu Multižánrový suterénní Falcon Club se stal místem pořádání poměrně očekávané koncertní události, jež nesla název LOVE n H8. Pod tímto titulem jsme mohli nalézt jména čtyř formací, které se ucházely o pozornost celkem slušné návštěvy. Tuny mlhy, promítání vizualizace nálad jednotlivých skladeb na instalovanou led-diodovou stěnu za zády bicmanů – velice zajímavá párty, jež si nacházela posluchače během celého pátečního večera 12.4.2024. Z časových důvodů jsme nebyli součástí festivalu do úplného závěru, kdy se měl jako poslední vystupující představit Bolehlav. Přesto se dle ohlasů akce vydařila a troufnu si říci, že podobný večírek nebyl ve Falconu naposledy. Olympic okouzlil DEPO2015 velkolepou show, kultovními alby i legendárními hity! Kultovní skupina Olympic „neusnula na vavřínech“ a ke svému obdivuhodnému 61. roku na scéně připravila pro fanoušky další hudební lahůdku. A to unikátní turné Trilogy Tour 2024, které přináší to nejlepší z alb Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. V rámci tohoto speciálního koncertního programu křižuje legendární Olympic celou ČR i Slovensko a v početném seznamu zastávek jarní části turné nevynechal ani západočeskou metropoli – Plzeň. Velká premiéra skupiny The DROPP, v roli hostů se blýskla dvě známá jména z tachovské hudební líhně Sportovní hala u plaveckého bazénu v Tachově se stala místem významné události nově založené kapely The DROPP. Právě ta si zde střihla premiérový koncert před domácím publikem, které si do Bistra u Morgiho našlo cestu v hojném počtu. Navíc sobotní line-up očekávaného minifestiválku nabídl jména na Tachovsku dosti známá – domácí rockery Billy Rudin a HCéčkovou úderku Something Like. Večírek s datem 6.4.2024 se tak určitě vydařil – spokojenost byla viditelná ve tvářích muzikantů i pulsujícího kotle fanoušků. Koncertní oslava 10. výročí kapely KOHN Rock byla ve Zdemyslicích podpořená početným publikem Velká kapelní událost pro KOHN Rock měla pevně stanovený termín na pátek 5.4.2024. Sál hospůdky ve Zdemyslicích se stal místem koncertní narozeninové oslavy známé plzeňské rockové skupiny, jejíž hudební dráha od prvního vystoupení právě dosáhla nádherných deseti let. O oblíbenosti této bigbítové party svědčil zaplněný parket útulné hospůdky, kterého součástí jsme se stali chvilku před úderem půlnoční hodiny. Po roce zahrál Harlej v KD Lnáře, početná návštěva vytvořila skvělou koncertní atmosféru Republiková tour Zatím je to dobrý II rockového Harleje měla v pátek 5.4.2024 zastávku v KD Lnáře. Bezmála po roce si tak pražská oblíbená kapela střihla koncert na místě, které je příznivcům hudebních událostí velice dobře známé. Zaplněný sál, světelná děla a kvalitní zvuk z dílny Koubík.cz pak dotvářely kulisy povedeného lnářského vystoupení, jež se do místních kronik zapsalo výrazným písmem. Metalový večer v Medvědovi měl své publikum a skvělou koncertní atmosféru Velikonoční neděle 31.3.2024 měla v plzeňském Bílým Medvědovi punc těžkého kovu – na pódiu se vystřídaly hned tři formace preferující tvrdou muziku. O pořadatelství se tradičně postaral provozní Dušan Hujas, tentokrát ve spolupráci s domácí kapelou Mamonius. Mezi ostřílenými skupinami Crow to Crow a Search and Destroy dostala možnost vyniknout i mladá krev v sestavě Mamoniusu, jejíž koncert patřil určitě k těm vydařeným. Byť se u vstupu do klubu tentokrát neobjevila cedulka vyprodáno, měl minifestival důstojný průběh a každý z hostů si mohl užít vystoupení svých favoritů plnými doušky. Extra Band revival dovezl velikonoční nášup hitů do Mrákova! Nebylo divu, že tato oblíbená tradice opět přilákala hojný počet návštěvníků. Vše bylo nachystáno, a tak nic nebránilo tomu velikonoční nášup hitů odstartovat.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz