ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Jedineční Parricide z Jihlavy o sobě znovu dávají vědět. 9. ledna 2019   (09:36)Parricide


Fanoušci extrémního metalu nejen z Vysočiny měli nedávno značný důvod k radosti. V srpnu 2018 vyšla v časopisu Pařát Petra Herdrona reedice dvou alb talentovaných Parricide s názvy The Threnody For The Tortured a Incidents In The Extinct Spot. Tyto skladby patří k tomu nejlepšímu a nejvýraznějšímu, co vzniklo na poli českého technického extrémního metalu.


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Historie se neptá jak, ale kdo. V gotické perle Vysočiny, zvané Jihlava, se zrodilo již mnoho hudebních drahokamů. Atmosféra města se svými temnými zákoutími, dramatickou historií, tajemnými uličkami a záhadnými katakombami se stala němým svědkem vzniku neortodoxní hudební skupiny Parricide. Tělesa, v jehož hudební řeči se mísila drsnost s jemností a melodie s ocelovými postupy. Základním kamenem jeho hudební řeči byl death metal, s nímž ale kapela nakládala po svém. Zajímavé zvraty spolu s melancholickou náladou jsou znaky, upoutávající na sebe jak neutuchající zájem a nadšení posluchačů, tak i momenty překvapení. Death metalovou kapelu Parricide založili zpěvák Jiří Veselý (Assassin) a kytarista Petr Kružík (Judas) v roce 1992. Do tehdy převážně punkovo zábavové Vysočiny se tak zrodilo uskupení unikátně znějících muzikantů se značným potenciálem, kteří se postupem několika let vypracovali na technicky zručnou úroveň. Silnou motivací pro tvrdou práci a soustředění úsilí bylo také nahrávání ve studiu Hacienda v Žirovnici u Miloše Dodo Doležala, což bylo na debutovém albu už sakra slyšet. První fáze existence kapely (1992 – 1996) představila demo The Book Remains Open. Na vrcholu koncertování Parricide stanuli v letech 1997 – 1999, kdy parta kolem Judase zároveň vytvořila nekompromisní, žánrově přesně definovaný debut The Threnody For The Tortured (Pokorný, Kružík, Veselý, Bublák, Duba - 1997), vyznačující se výraznější melodikou a zajímavými kompozičními nápady ve skladbách jako jsou Behind these walls, Inside nebo Silent witness.  Tato nahrávka zároveň otevírala bránu k svobodnému a dogmaty nesvázanému projevu. Druhé album byla bohužel labutí píseň kapely s názvem Incidents In The Extinct Spot (Pokorný, Kružík, Veselý, Bublák, Šťáva - 1999). Album je vytvořené s patrnou snahou hrát co nejtechničtěji. Skladby typu Illegal privacy, Inquiet sleep nebo Insensitive apathetic cells představují spíše imaginární příběhovou linii. Na koncepčně pojaté nahrávce je patrná instrumentální, zvuková i skladatelská vyspělost.  Lehkost se tu snoubí s brutalitou, inteligence s dychtivou snahou nepodléhat trendům a dělat si věci po svém. Materiál na třetí album Trajectory Of The Fall již bohužel světlo světa nespatřil. Kapela oznámila konec v roce 2001, návrat na pódia už se nikdy nekonal, představy hráčů se rozdělily, chyběla energie prosadit materiál u fanoušků a hudební cesty jednotlivých členů se vydaly jiným směrem. Fanoušci deathu a doomu vedli v patrnosti i spřízněné kapely, experimentální Harmony Bay s bubeníkem Petrem Šťávou a kytaristou Petrem Pokorným nebo Morgengry, hrající náročný severský death.

S plánem vydat reedici obou alb přišel manažer kapely, dramaturg, producent a pořadatel koncertů a festivalů Michal Zeman. Díky ochotě a vstřícnosti Petra Herdrona se v rámci reedice podařilo vylisovat 3200 CD nosičů s novými booklety, z nichž se během jednoho měsíce prodalo 2500 kusů spolu s časopisem Pařát. Zajímavostí je, že v případě desky Threnody se materiál přehrával z originální chrome kazety. Zájemci si mohou objednat reedici šestnácti skladeb přímo u manažera kapely na mailu sane36@seznam.cz, přes facebook Sanity Productions a Parricide nebo přes časopis Pařát. CD bylo distribuováno do firem po celém světě. V nabídce jsou i trička s designy obou alb. Na jaře 2019 spatří světlo světa jediný videoklip ke skladbě Ineradicable z druhého alba z roku 1999.

Kapela Parricide během svého působení hrála na minifestivalech a koncertech nejen v České republice, ale i na Slovensku, kde zanechala výrazné stopy. Na Vysočině zůstává odkaz skupiny, často přirovnávané k floridským Death, dosud nepřekonán. Je velká škoda, že kapelu ve své nejsilnější sestavě již pravděpodobně neuvidíme. Fanoušci se však mohou těšit na rozhovor s kapelou Parricide, který se již brzy objeví na našich stránkách.


Rozhovor s kapelou - 1. část
Na 1. část rozhovoru navazuje hned 2. část


FOTO PRO RADOST


6 fotografií v galerii

Jedineční Parricide z Jihlavy o sobě znovu dávají vědět. (1 / 6) Jedineční Parricide z Jihlavy o sobě znovu dávají vědět. (2 / 6) Jedineční Parricide z Jihlavy o sobě znovu dávají vědět. (3 / 6) Jedineční Parricide z Jihlavy o sobě znovu dávají vědět. (4 / 6) Jedineční Parricide z Jihlavy o sobě znovu dávají vědět. (5 / 6) Jedineční Parricide z Jihlavy o sobě znovu dávají vědět. (6 / 6)

autoři:text:     Tomáš Koutný
foto:     Richard Homola, Michal Zeman, Parricide



Další články žánru Metal

Putovní festival Kluboofka Fest dostal reálnou podobu – čtyři kapely, čtyři zastavení napříč naší vlastí Slovo dalo slovo a vzniklo putovní turné KLUBOOFKA FEST. Čtyři koncerty, čtyři kapely ve čtyřech městech. Turné startuje v sobotu 20.4.2024 v brněnské nové Melodce. Představme si kapely, a začneme tou, která první festival pořádá. Jedinou zastávkou evropského Titans of Darkness Tour 2024 se v České republice stane plzeňský Parlament Club! Metal v podání dvojice kapel INQUISITION a DEMONICAL bude rezonovat ve čtvrtek 18.4.2024 v suterénním Parlament Clubu. Výjimečnost večera se odrazila v předprodeji – již teď je vyprodáno a desítky fanoušků temné metalové odnože budou muset koncert oželet, i když dle posledních informací se několik lístků vrátilo a u vstupu tak budou k mání. Byť je klub takřka stoprocentně obsazený a do hudební arény už se jen tak nikdo nedostane, určitě si pořadatelé zaslouží respekt při organizování a s tím spojených starostí s touto megaakcí. Protheus a Komunál v rámci Sex, Pivo a Rock'n'roll tour 2024 ovládnou plzeňskou Šeříkovku! Sex, Pivo a Rock'n'roll ovládnou plzeňskou Šeříkovku. A jak se říká, "moudří vědí", že tím máme na mysli společný koncert skupin Protheus a Komunál. Velká premiéra skupiny The DROPP, v roli hostů se blýskla dvě známá jména z tachovské hudební líhně Sportovní hala u plaveckého bazénu v Tachově se stala místem významné události nově založené kapely The DROPP. Právě ta si zde střihla premiérový koncert před domácím publikem, které si do Bistra u Morgiho našlo cestu v hojném počtu. Navíc sobotní line-up očekávaného minifestiválku nabídl jména na Tachovsku dosti známá – domácí rockery Billy Rudin a HCéčkovou úderku Something Like. Večírek s datem 6.4.2024 se tak určitě vydařil – spokojenost byla viditelná ve tvářích muzikantů i pulsujícího kotle fanoušků. Metalový večer v Medvědovi měl své publikum a skvělou koncertní atmosféru Velikonoční neděle 31.3.2024 měla v plzeňském Bílým Medvědovi punc těžkého kovu – na pódiu se vystřídaly hned tři formace preferující tvrdou muziku. O pořadatelství se tradičně postaral provozní Dušan Hujas, tentokrát ve spolupráci s domácí kapelou Mamonius. Mezi ostřílenými skupinami Crow to Crow a Search and Destroy dostala možnost vyniknout i mladá krev v sestavě Mamoniusu, jejíž koncert patřil určitě k těm vydařeným. Byť se u vstupu do klubu tentokrát neobjevila cedulka vyprodáno, měl minifestival důstojný průběh a každý z hostů si mohl užít vystoupení svých favoritů plnými doušky. Unleash The Beasts 2024 Již příští týden v pátek 12.4.2024 od 18:00h nás v Clubu Barrák Ostrava čeká další pořádný hudební nářez na akci UNLEASH THE BEASTS 2024 Rozhovor s kapelou Jacker’s k nové desce Pomalu a jistě. Česká metalová kapela Jacker's zahájila letošní rok správným krokem. Vydala novou desku Pomalu a jistě. Máme pro vás pár informací a rozhovor.

Další události, novinky

Putovní festival Kluboofka Fest dostal reálnou podobu – čtyři kapely, čtyři zastavení napříč naší vlastí Slovo dalo slovo a vzniklo putovní turné KLUBOOFKA FEST. Čtyři koncerty, čtyři kapely ve čtyřech městech. Turné startuje v sobotu 20.4.2024 v brněnské nové Melodce. Představme si kapely, a začneme tou, která první festival pořádá. Jedinou zastávkou evropského Titans of Darkness Tour 2024 se v České republice stane plzeňský Parlament Club! Metal v podání dvojice kapel INQUISITION a DEMONICAL bude rezonovat ve čtvrtek 18.4.2024 v suterénním Parlament Clubu. Výjimečnost večera se odrazila v předprodeji – již teď je vyprodáno a desítky fanoušků temné metalové odnože budou muset koncert oželet, i když dle posledních informací se několik lístků vrátilo a u vstupu tak budou k mání. Byť je klub takřka stoprocentně obsazený a do hudební arény už se jen tak nikdo nedostane, určitě si pořadatelé zaslouží respekt při organizování a s tím spojených starostí s touto megaakcí. Potřetí a dost.... Nahey Rock - tisková zpráva Chystáme pro vás velké překvapení. Autorský pořad NaHey Rock z pera Tomáše Vladeky se mění. Změní se nejen název. Více informací přineseme už brzy. V rozlučkovém NaHey Rocku, který byl zcela v dramaturgii Tomáše Vladeky, který pořadem taky provází a nově provázet bude, se můžete těšit na opravdové specialitky. Rozhovor s kapelou Jacker’s k nové desce Pomalu a jistě. Česká metalová kapela Jacker's zahájila letošní rok správným krokem. Vydala novou desku Pomalu a jistě. Máme pro vás pár informací a rozhovor. Kapely Jaksi Taksi a zakázanÝovoce a se po pěti letech vydávají na společné turné. Silné melodie, úderné bicí a přímý tah na branku, to jsou hlavní hudební atributy trojice pop-punk-rockových kapel Jaksi Taksi, zakázanÝovoce a Covers for Lovers, kapel, které začátkem dubna vyráží na společné celorepublikové turné. Těšit se můžete na celkem jedenáct zastávek, rozdělených na dvě části (jarní a podzimní). Kapely slibují to nejlepší ze svých repertoárů, několik novinek i částečný návrat ke starší tvorbě. V loňském roce založená kapela TOSH! nahrála debutové EP LOVE and LOYALTY, které bude součástí playlistu koncertů napříč republikou Kapela TOSH! vznikla v roce 2023 a koncertuje od léta 2023. Kluci se seskupili ve Střelských Hošticích a hrají hardcore s prvky melodického punku. Pearly Seconds odpálili zbrusu nový klip k songu Take Me Away a zvou na křest desky! Plzeňští alternative metaloví draci z Pearly Seconds nepřestávají ve své rozjeté jízdě. Po vydání nového alba s názvem The Swing a videoklipu k songu KIDZ rozšiřují sbírku o další velmi silný klip, tentokráte k pecce Take Me Away a zvou na křest desky!
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz