ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Kterak Špilberk vydržel nájezd Balkánu 13. srpna 2017   (15:32)12. srpna zažilo nádvoří brněnského hradu Špilberk nájezd v balkánském stylu. Jak jsem si tento festival užila já?

Bohemian BetyarsCircus BrothersDubioza KolektivFloatMalalataRusskaja
Kterak Špilberk vydržel nájezd Balkánu

Veronika Dawidowicz


Užila jsem si ho tak, že jsem ráda, že jsem redaktorka a můj projev tudíž spočívá v psaném slovu, nikoliv mluveném. To bych vám toho totiž moc neřekla. Moje hlasivky pravděpodobně ještě hledají cestu ze Špilasu dom, ale to začínám koncem.
Na místo činu jsem dorazila s lehčím zpožděním, což mě upřímně dost mrzí, protože jsem propásla výbornou kapelu Bohemian Betyars.

Přiřítila jsem se tedy k pódiu na posledních pár songů brněnských Float, kteří hrají skladby americké kapely Flogging Molly. Já teda revivalům moc nefandím, ale tady jsem nucena udělat výjimku.
Mělo to energii, lidi na to pařili a co hlavně, tak ani jeden ze členů kapely nevypadal na to, že to umí takhle parádně rozjet a roztančit snad všechny prozatímní návštěvníky festivalu (myšleno v tom nejlepším slova smyslu, jako třeba „tichá voda, břehy mele :)
Pokud by tahle parta začala pracovat na svých vlastních věcech, a nechali se inspirovat irským folk-punkem, rozhodně by to bylo zajímavé seskupení na scéně.

Líbilo se mi, že mezi jednotlivými kapelami, byly převážně skoro hodinové pauzy. Chápu, že to bylo hlavně proto, aby se stihlo připravit pódium pro další účinkující, ale já si mezitím mohla v klidu zajít se občerstvit nebo vystát frontu na záchod.
A díky tomu mi neutekl jediný začátek koncertu, protože jsem na vše měla dostatečný čas.
 
Na Circus Brothers už bylo nádvoří celkem pěkně zaplněno a kluci prostě umí lidi dostat do varu. Není to tak dávno, co jsem je viděla poprvé na Břeclavských pivních slavnostech a tak jsem věděla, že je na co těšit. Lidi už pohopsávali a všude kolem vládla strašně přátelská atmosféra.

Užila jsem si ho tak, že jsem ráda, že jsem …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Není tajemstvím, že velkým tahounem večera byla kapela Russkaja. Upřímně teda do teď nevím, jestli jsou z Ruska nebo z Vídně :D.. Zpívali i mluvili totiž snad ve všech jazycích. Ale co po jméně, že? Tady jsem už trošku začínala litovat.
Nikoliv však toho, že jsem na akci dojela, ale toho, že jsem přislíbila udělat fotoreportáž pro náš web.
Upřímně jsem totiž už po druhý písničce chtěla hodit foťák někam do rohu a nechat se strhnout davem do hodně, ale fakt hodně, bouřlivého kotle.

Russkaja tomu dávali fakt co proto, a ač jsem se nejvíc těšila na Dubioza Kolektiv, začala jsem pochybovat, že přijde ještě něco lepšího než toto.
Těžko říct, zda stejně byli nadšeni i pánové od security, když rozvášněný dav v euforii a ve víru tance začal posouvat zábrany.

Neváhala jsem utratit ani za merch, který si kapela dovezla a koupila jsem si vinyl od RusskajyKosmopoliturbo. Kapela byla velice přátelská a tudíž se všem, kteří se nestyděli, dostalo i autogramu.
Samozřejmě že nechyběl ani autogram na prsa - ne moje :D

Není tajemstvím, že velkým tahounem večera …
No, a chystala se Dubioza. Na úvod asi většinu zúčastněných pobavila audio instruktáž vytvořená Google Translatorem, ve které kapela mimo jiné upozornila, že kouření marihuany během vystoupení je přísně doporučováno :D

Už když odpálili první song, tak jsem prostě nechápala. Dychají ti borci? Jak? Nebolí je nohy? Já vám teda řeknu, byl to nářez. Od začátku až do konce. Tady jsem se davem opravdu strhnout nechala, protože kdyby ne, asi bych toho fakt dost litovala. Kde se bere ta energie?

Týpek, co stál vedle mě, se svěřil, že tam čeká už od 14. hodin jenom kvůli nim. Lidi, já vám řeknu, ta radost, když začli hrát, to jste neviděli. Nebyl to žádný mladý jinoch, ale jak tam skákal a pařil. Respekt.

„Turn off your fu*king camera...fu*k instagram, fu*k facebook.“ sdělil zpěvák a nakázal všem, aby se chytli kolem ramen. No a pak už nezbývalo než říct: „Hop, hop, hop...“ a myslím, že i těm, co tam nebyli, je jasné, co následovalo.

Prý něco jako Tinder, ale „in real life“. Což byla pravda. Opět se prokázalo, jak hudba sbližuje...a opět „bourá“ zábrany :)

Super zážitek si určitě odnesou dvě "holky z davu", které si kapela vytáhla na pódium. A že to tam holky řádně rozjely. Ono taky co vám zbývá, vedle živlu jako je Dubioza. Stát tam jako tvrdý Y, asi budete za blázna víc, než když to tam dáte do plnejch, jako dámy :).

Aby toho nebylo málo, střihli si Dubioza Kolektiv ještě jeden song se zpěvákem Russkajy Georgijem Makazariem.

Po Dubioza Kolektiv ještě následovalo duo Malalata, které bohužel budu taky muset navštívit při jiné příležitosti, neboť bych se pak už neměla jak dostat domů.

Závěrem chci říct, že Špilberk Balkannn nebyl jako jiné festivaly. Tu atmosféru byste prostě museli zažít. Neviděla jsem nikoho se rvát. Nikdo se nehádal. Každý se bavil s každým, všichni se usmívali, tančili, nikdo se nestyděl čapnout člověka po svém boku a vtáhnout ho do víru tance.

Mezí návštěvníky byste našli roční miminka nebo třeba šedesátiletou paní s manželem. Hudba prostě nezná hranic.
Pokud budete mít možnost a Špilberk Balkannn se dočká dalšího ročníku, rozhodně neváhejte a buďte tam. Já tam budu určitě!


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ


Veronika Dawidowicz 59 fotografií v galerii


autoři:text:     Veronika Dawidowicz



Další články s interprety Circus Brothers, Dubioza Kolektiv, Russkaja

Lucie Bílá a Čechomor spojili síly, žánry a přepsali folkrock - popové dějiny ve Velké Chuchli! Lucie Bílá a Čechomor svými hity s live premiérou nových písní učarovali pražské Chuchli a my byli při tom! Stalo se tak ve středu 28. 6. na - pro koncerty velmi netradičním místě – dostihové dráze ve Velké Chuchli. Tři koncerty, tři promile S východem slunce přišel další den na Rock For People a to pro lidi z afterparty znamenalo čas jít spát. Les plný rockových hvězd – to byl Rockový Slunovrat 2018 Lesní divadlo v Řevnicích hostilo v prvních červnových dnech letošního roku téměř tři desítky umělců české i světové hudební scény. Punkrock, ska, ale i třeba elektronická hudba zněly lesem od pátku do nedělních brzkých ranních hodin. Kromě hudebního programu probíhala i sbírka na pomoc lidem postiženým cystickou fibrózou. Rockový Slunovrat bude letos dvoudenní Festival Rockový Slunovrat po vydařeném loňském ročníku rozhodně nezahálí a v tomto roce slibuje ještě velkolepější a bohatší hudební program. Poprvé v novodobé historii bude dvoudenní, konat se bude od pátku 1. června do soboty 2. června. Festivalový areál se v posledních letech stále rozšiřuje a ani tentokrát tomu nebude jinak. Ke kouzelnému prostředí Lesního divadla v Řevnicích a přilehlého lesa letos přibyde ještě rozlehlý prostor na překrásné louce, kde vyroste nová velká stage. Písecké divadlo Pod čarou roztančí disco-balkan! 11. 11. Circus Brothers / disco-balkan party v Písku DOČESNÁ 2017 – 60. ročník slavností chmele a piva 1. a 2. září 2017 (Město Žatec)

Další články žánrů Disco, Elektronická hudba, Folk, Ska

Sosnová Classic 2024 to rozjede na plný plyn! Zve na české, italské i českomoravské legendy – na Škodu, Lancii a skupinu Čechomor! Sosnová Classic 2024 představí klenoty automobilové a hudební scény! Půjde o víkend plný motoristického skvostu, závodů a exhibic, kam zavítají i české a italské automobilové legendy. Nouze nebude ani o hudební program, který je s radostí svěřen do rukou taktéž legendárního Čechomoru. Po roce si na společném pódiu v pražském Rock Café zahrají Deliwery a Listopad Pražský hudební klub Rock Café oslavil na začátku roku neuvěřitelných 33 let aktivního hudebního života. Stovky kapel, desítky divadelních představení – to vše pod společnou střechou na Národní 116/20. Jednou z mnoha očekávaných událostí je i avizovaný koncert domácích formací Deliwery a Listopad ve středu 6.3.2024. Před rokem tu sklidily potlesk zaplněného parketu a letošní vystoupení se jistě od nastaveného úspěšného kurzu neodchýlí. Přijďte se pobavit i vy, start je ohlášený na 19:30 hodin. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. Michal Prokop si na Krásný Ztráty pozval Richarda Müllera, přijede i proslulý muzikant Ashley Slater známý z projektu Freak Power Michal Prokop, Krásný Ztráty a Richard Müller! ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Skáčkový večer v Medvědovi patřil kapele V3SKA, zdatným předskokanem se stal Zakázaný sen Desítkami koncertů prověřený plzeňský Bílej Medvěd měl v sobotu 10.2.2024 na programu vystoupení dvojice kapel z plzeňské hudební líhně. O rozjezd se postaral Zakázaný sen, po němž nastoupila devítičlenná formace V3SKA. Večírek se těšil značné podpoře fanoušků a již s úvodními akordy se parket viditelně zaplnil. Kateřina Marie Tichá a Bandjeez v rámci svého Plamen turné 2024 uchvátili Klatovy! Ohlušující potlesk nadšených fanoušků nebral konce Jestliže existuje synonymum pro hudební pohlazení po duši, jsou to právě koncerty okouzlující zpěvačky s nádherným hlasem Kateřiny Marie Tiché a její party – vynikajících muzikantů ze skupiny nezapomenutelného Davida Stypky – Bandjeez. O tom se mělo možnost přesvědčit i „město karafiátů a brána Šumavy“ – Klatovy.

Další fotoreportáže

Punková 10x3 Tour 2024 má obrovskou fanouškovskou podporu, plzeňský Medvěd byl našlápnutý k prasknutí Společné turné tří základních kapel The Fialky, Totální nasazení a Nežfaleš se střídajícími se hudebními hosty, plní kluby napříč naší vlastí od 8. března. Vyprodáno, zbývá jen pár lístků… a tak nějak podobně zní komentáře pořadatelů jednotlivých koncertních zastávek. Plzeňský Bílej Medvěd si tak v praxi mohl 23.3.2024 okusit na vlastní kůži, jaké to je vyvěsit u vstupu cedulku vyprodáno! Scéna připravená, nazvučeno, takže v podstatě nic nebránilo v odpálení zahajovacího setu, byť se ke vstupním dveřím táhla ještě pěkně dlouhá fronta hostů. V tomto případě vyšli pořadatelé návštěvníkům vstříc promítáním přímého přenosu z pódia na plochu těsně u vstupu. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech. Doga v rámci turné Harley-Davidson Ostrava Tour ovládla Mrákov! O živelný start se postarali Jacker's Dnes už legendární hardrocková Doga se po několikaměsíční unplugged šňůře započaté úspěšným turné po Americe, opět vrátila k „elektrice“ a vyrazila dobýt Čechy, Moravu i Slezsko v rámci zbrusu nového řádně nadupaného turné s názvem Harley-Davidson Ostrava Tour 2024. Ve velice dobrém světle se na dožickém sále představila rocková kapela Joker Březnové víkendy jsou v mnoha obcích a městech věnovány hudebním společenským večerům, plesům či maškarním bálům. Právě maškarní bál byl v sobotu 16.3.2024 očekávanou událostí v obci Dožice na Mladosmolivecku, kde se o rockový doprovod tradičně se zde konající akce postarala kapela Joker. Termín byl rok dopředu jasně daný, muzikanti po zvukové zkoušce připravení, takže nic nebránilo v odstartování taneční zábavy. Na ní si našli cestu jak místní, tak fanoušci jmenované skupiny, samozřejmostí byla i početná skupina hostů v nápaditých maskách a kostýmech. Ve Stříbře odstartoval Harlej koncertem před zaplněným sálem jarní Zatím je to dobrý Tour s pořadovým číslem 2 Loňská podzimní šňůra na podporu alba Zatím je to dobrý měla vysokou návštěvnost snad na každé hudební zastávce napříč naší vlastí. Není proto od věci, že pražský Harlej jarním Tour 2024 vychází vstříc fanouškům a sálovými koncerty si úspěšně rozšiřuje už teď bohatou posluchačskou základnu. Stříbro se tak v pátek 15.3.2024 stalo odrazovým místem harlejáckého putování zemí Českou, které se do kapelní kroniky zapíše výrazným písmem.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz