ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Létofest v Českých Budejovicích přinesl letní pohodovou náladu a spoustu dobré muziky 25. července 2019   (06:17)Druhá zastávka v rámci letofestu proběhla v Českých Budejovicích

Létofest v Českých Budejovicích přinesl letní pohodovou náladu a spoustu dobré muziky

Šárka Preslová


V pátek, v 15 hodin, se otevřely brány budějovického výstaviště, aby mohlo dojít k zahájení letošního LétoFestu. Ani počáteční nepřízeň počasí ale nebránila kapele Znitra zahájit festival a postupně připravit koncertní atmosféru. Kapela zahrála například písně Piruety, Lazarety a svou nejnovější píseň (s pracovním názvem "Tadadá"), která přivolala slunce a roztančila malé i velké návštěvníky festivalu.
Poté, co moderátoři Hitrádia Faktor přivítali návštěvníky, na hlavní stage se svým hitem Anděl přilétl Xindl X se svojí kapelou. Předvedli parádní show plnou humoru, vtípků a jejich ikonických tanečních kreací, které rozproudily narůstající počet návštěvníků festivalu. Svým vystoupením publikum přesvědčil, že: „Opravdu ještě nepatří do starýho železa." Nechyběly hity jako Barbína, Chemie, Byznys či Věčně nevěrná, kterou zazpíval společně se Sabinou Křovákovou. Spolu pak publiku nabídli ještě hity jako Láska v housce a přídavek V blbým věku.
U vedlejší Tesco Stage zatím zahájila vystoupení skupina Mňága a Žďorp svým Hodinovým hotelem. Bavili návštěvníky průřezem své tvorby, zazněly hity jako Matahari, Nagasaki Hirošima nebo Cesta může být cíl, které si společně zazpívaly starší i mladší generace návštěvníků.
Na hlavním pódiu se mezitím připravovalo vystoupení Pražského Výběru. Za doprovodu dýmu na pódium dorazil Michael Kocáb a postupně přivítal celou kapelu. V rámci své show si přivezli malou technickou vychytávku – ceduli s karaoke texty pro diváky. Vystoupení zahájili hitem Na václavským Václaváku, po kterém následovala Zubatá, která dorazila na pódium i osobně. Na své ovace si přišla i postava Artura Ropotáma, která dorazila s písní Chvastoun (Všichni hráli na cimbály). Ochuzeni nebyli ani fanoušci "blbé blondýny" Ivy Pazderkové, která publikum rozpálila hitem Tatrman. Společně pak vystoupení zakončili singly Haťa Paťa a přídavkem Tož vem ďas.
Druhá část publika už netrpělivě přešlapovala a vyčkávala příchod slovenského seskupení Horkýže Slíže. Jejich příchod na pódium byl ohnivý, takřka nezapomenutelný. Rozhodně v kapele nepopřeme fanoušky seriálu Hry o trůny. Po pořádném dračím zahájení sklouzli "silným refrénem jak hovado" do pořádného punkového nářezu a nenechali žádnou nohu ani hlavu v klidu.
S "Periferním pohledem“ nastoupila zatím na druhé straně areálu na stage chlapecká taneční pěvecká a striptérská kapela z Prahy 5, MIG 21. Tito "disko bozi" se postarali o zářivou atmosféru, zahráli si na indiány, brnkali na nafukovací basu či se projeli Malotraktorem. Při jejich žádosti o kalhotky rozhodně o spodní prádlo,přistávající na pódium, nebyla nouze. Na konci svého vystoupení se rozloučili tradičním "I love you, fuck you!"
Vystoupením "striptérů" rozhodně diskotéka nekončila – se zářivou světelnou show navázala kapela Monkey Business. Svými světly i tanečními kroky nezklamal Matěj Rupert, ani Tereza Černochová. Show to byla přímo gentlemanská, od kostýmů, make-upu, světel až po hudební aranžmá. Kapela zahrála písně i ze své nové desky Bad Time for Gentleman.
Páteční den zakončili plzeňští Mandrage, kteří si opět dali záležet na vizuálu. Koncert zahájili svou písní Černobílá, s čímž sladili i aktuální kostýmy inspirované zebří kůží. I přes menší technické problémy předvedli skvělé vystoupení, nechyběly ani stálé hity jako Šrouby či Brouci, při kterých rozezpívali celé publikum a jako by se zdálo, že i brouci, co poletují nad publikem, létají do rytmu.

V pátek, v 15 hodin, se otevřely brány …

FOTO PRO RADOST
Sobotní, druhý festivalový den, začal s již mnohem lepším počasím. První přicházející návštěvníky uvítala kapela Mensfield.
Zpěvačka Lenny si poté s kapelou utvořila cestu do mnoha srdcí festivalových návštěvníků. Svojí pozitivitou, úsměvem a odzbrojujícím elánem rozhýbala i nově příchozí návštěvníky. Chvílemi se bavila s publikem, občas usedla za klavír, kde mnohem víc vynikla její barva hlasu. Kdo na koncertě byl, rozhodně chtěl umět hrát na klavír – Lenny hrála s takovou lehkostí, že se zdálo, že to zvládne každý.
Kapela Like It, která zatím naběhla na menší pódium, rozhodně nezapře svůj talent. Zdá se,že na nepříliš propálené jméno mají kluci z kapely již celkem silnou fanouškovskou základnu. Zazněla i aktuálně oblíbená rádiovka Nádech, která dav rozvlnila asi nejvíc.
Aby si na své přišli i fanoušci tvrdší muziky, atmosféru pop music převálcovala hardrocková kapela Doga.  Svým tvrdším setem, kilty či polonahými těly rozhodně dokázali, že "Jsou trochu divní," a jsou na to pyšní. Elektrickým kytarám sotva držely strunya rozvášněný kotel rozhodně nezůstával v klidu. Nechybělo ani překvapení v podobě helem a doktorských kostýmů ze kterých se zapotila nejedna fanynka. Za takový výstup by se nemusel stydět ani Dr. Jekyll.
Po kapele Doga na druhé straně areálu rozpoutala kapela UDG svoji "válku atomů". Kluci byli velmi přátelští, veselí a koncert si očividně užili. Rozhodně neměli strach komunikovat s fanoušky či sestoupit až k nim. Bubeník Jugi, v červených květovaných šatech, dokonce rozléval trošku alkoholu a bavil se v davu, zatímco se mu v kotli stavěla druhá bicí souprava – pro náhodnou fanynku, kterou naučil na bicí hrát "Ruskou Raketu". Následovala píseň věnovaná jejich dlouhodobým fanynkám, dvojčatům, která hned po festivalu slavila narozeniny. A když už se přálo, nesmělo se zapomenout ani zpětně na oslavence z kapely, dvojčata Petra a Pavla Vrzákovi.
Na hlavním pódiu se zatím připravovala usměvavá Aneta Langerová, která svou poklidnou hudbou pomohla uklidnit rozskákané a roztančené návštěvníky UDG. Vytvořila romantickou atmosféru, při které se zamilované páry začali držet za ruce a objímat se, což ještě umocňovala její hra na kytaru.
Klidnou Anetu Langerovou vystřídal živější a temperamentnější výstup Marka Ztraceného. Dočkali jsme se jeho slavného hodu kytarou, hrou na klavír i posledního "cigánského" songu Dvě lahve vína. Mimojiné zahrála kapela i písničku "Za 100 let", na které se Ztraceným spolupracovali i ostatními hvězdy české hudební scény. Marek Ztracený se lidí rozhodně nebál, zaběhl si i zazpívat do davu a své vystoupení zakončil rozprsknutím barevné duhy. Jak se říká, Marek Ztracený rozhodně nebyl Ztracený a zřejmě nám na LétoFestu vzniká i tradice v podobě tance budoucí nevěsty s Markem na písničku Ztrácím, jelikož kromě Pardubic se tancovalo a oslavovalo ve stejném duchu i zde.
Následovalo vystoupení kapely Wanastowi Vjecy, na kterou se těšily nejen starší generace návštěvníků. Výrazný hlas Roberta Kodyma všechny přenesl do "Karlových Varů" a nejeden člověk mu málem uvěřil, že je "Čaroděj". Došlo i na klasickou a všemi milovanou "Sbírku zvadlejch růží,"                kdy byl kotel fanoušků ozářen obrovským množstvím mobilních světýlek, které v dnešní době zcela nahradily zapalovače.
Vypsaná Fixa zatím nezahálela – je to jedna z mála kapel, kdy nesejde na tom, že na rozdíl                  od některých kapel nemají tak velkou světelnou či jinak propracovanou show. Jsou to duší punkáči, pohodáři, kteří si publikum získají hned při prvním rozeznění svých hudebních nástrojů. Indie Rockovou náladu navodili svými ostřílenými hity. Nejvíce si dav užíval notoricky známé hity jako "1982" či "Antidepresivní rybička."A pokud někomu zrovna chyběli na festivalu Wohnouti, nemusel truchlit, protože Fixa Vám je alespoň na chvíli vynahradí, když broukají „Kapela se seznámila.“ A i když byl večer, tak při 4 Sluncích všem přítomným bylo fajn a skvěle.
Na závěr celého festivalu vystoupila na hlavním pódiu kapela Divokej Bill. Jelikož bylo vystoupení závěrečné, a hlavně proto, že jde o kapelu oblíbenou napříč generacemi, všichni návštěvníci už se přesunuli do této části areálu. Kapela zanotovala společně s publikem veškeré známé hity, od Plakala, Všema deseti až po Tsunami či Lásko, při které kapela pracovala s ohnivým dýmem. Taneční a rozjásanou atmosféru, kterou si návštěvníci vytvořili, rozhodně nešlo přehlédnout. A pokud do Divokého Billa nikdo neproskákal boty, tak při nich už stoprocentně ano, myslím, že ještě před výstavištěm se chvíli po koncertě otřásala země, jak se skákalo a zpívalo.
Po skončení se utvořili u východu z areálu menší fronty, někteří návštěvníci si však čekání krátili návštěvou stánku u zpívajícího kuchaře, Vietnamce, který kromě vaření festivalového občerstvení ještě hrál na kytaru a zpíval známé české táborové písničky.
Zajímavostí je, že proti předchozím ročníkům nebylo nutností mít s sebou na festival peněženky, jelikož byla zavedena nová moderní metoda cashless. S lístkem dostal návštěvník čip, který si mohl hned při zahájení dobít a ušetřit si tak veškerý stres s placením pití či občerstvení.
Nutno podotknout, že festival opravdu dostál svému jménu Létofest, protože klima celého festivalového víkendu se neslo ve znamení opravdu velmi letních teplot, uvolněné nálady plné skvělých drinků a výborného jídla. Kdo festival nenavštívil, určitě by měl litovat, případně popřemýšlet, jakou další zastávku má poblíž místa svého bydliště.

Sobotní, druhý festivalový den, začal …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ


Šárka Preslová 147 fotografií v galerii


autoři:text:     Šárka Preslová. Martina Viktorová
foto:     Šárka Preslová



Další články žánrů Metal, Pop, Rock

Kluboofka TV vypustí deset klipů skupiny Argos. Níže trocha povídání o kapele samotné z loňského koncertu v Čerčanech Narozeninový koncert KLUBOOFKA TV, 4.11.2023, Čerčanská Beseda, Čerčany – část první: ARGOS Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. Death-metalový večer čeká na hosty Bílýho Medvěda o velikonoční neděli Změna stylu prezentované muziky v kultovním plzeňském klubu perfektně potvrzuje jeho univerzálnost a multižánrovost. V neděli 31.3.2024 se na místním pódiu představí hned tři formace preferující temnou odnož metalového světa. Hosté se tak stanou součástí nevšedních koncertních zážitků, kterých se nám v Medvědovi dostane mírou vrchovatou. Přijďte i vy okusit death-metalovou tvář muziky – start je ohlášený na 20:00 hodin. TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Ve Štítově se o slovo přihlásí druhý ročník metalové Ghosts of Salomena Malá obec Štítov mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi se stane místem konání druhého festivalového ročníku s názvem Ghosts of Salomena. Hasičský klub přímo na návsi nabídne v sobotu 30.3.2024 příchozím hostům výběrový line-up, kde se představí jak hudební skupiny, tak bubenické show a navíc pořadatelé slibují metalové překvapení. Samozřejmostí bude dobře zásobený přilehlý výčep a tradičně vynikající koncertní atmosféra. Přijďte si užít nevšední večírek i vy, start je ohlášený na 19:00 hodin. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily.

Další fotoreportáže

Punková 10x3 Tour 2024 má obrovskou fanouškovskou podporu, plzeňský Medvěd byl našlápnutý k prasknutí Společné turné tří základních kapel The Fialky, Totální nasazení a Nežfaleš se střídajícími se hudebními hosty, plní kluby napříč naší vlastí od 8. března. Vyprodáno, zbývá jen pár lístků… a tak nějak podobně zní komentáře pořadatelů jednotlivých koncertních zastávek. Plzeňský Bílej Medvěd si tak v praxi mohl 23.3.2024 okusit na vlastní kůži, jaké to je vyvěsit u vstupu cedulku vyprodáno! Scéna připravená, nazvučeno, takže v podstatě nic nebránilo v odpálení zahajovacího setu, byť se ke vstupním dveřím táhla ještě pěkně dlouhá fronta hostů. V tomto případě vyšli pořadatelé návštěvníkům vstříc promítáním přímého přenosu z pódia na plochu těsně u vstupu. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech. Doga v rámci turné Harley-Davidson Ostrava Tour ovládla Mrákov! O živelný start se postarali Jacker's Dnes už legendární hardrocková Doga se po několikaměsíční unplugged šňůře započaté úspěšným turné po Americe, opět vrátila k „elektrice“ a vyrazila dobýt Čechy, Moravu i Slezsko v rámci zbrusu nového řádně nadupaného turné s názvem Harley-Davidson Ostrava Tour 2024. Ve velice dobrém světle se na dožickém sále představila rocková kapela Joker Březnové víkendy jsou v mnoha obcích a městech věnovány hudebním společenským večerům, plesům či maškarním bálům. Právě maškarní bál byl v sobotu 16.3.2024 očekávanou událostí v obci Dožice na Mladosmolivecku, kde se o rockový doprovod tradičně se zde konající akce postarala kapela Joker. Termín byl rok dopředu jasně daný, muzikanti po zvukové zkoušce připravení, takže nic nebránilo v odstartování taneční zábavy. Na ní si našli cestu jak místní, tak fanoušci jmenované skupiny, samozřejmostí byla i početná skupina hostů v nápaditých maskách a kostýmech. Ve Stříbře odstartoval Harlej koncertem před zaplněným sálem jarní Zatím je to dobrý Tour s pořadovým číslem 2 Loňská podzimní šňůra na podporu alba Zatím je to dobrý měla vysokou návštěvnost snad na každé hudební zastávce napříč naší vlastí. Není proto od věci, že pražský Harlej jarním Tour 2024 vychází vstříc fanouškům a sálovými koncerty si úspěšně rozšiřuje už teď bohatou posluchačskou základnu. Stříbro se tak v pátek 15.3.2024 stalo odrazovým místem harlejáckého putování zemí Českou, které se do kapelní kroniky zapíše výrazným písmem.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz