ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Mydy Rabycad: S novou deskou jsme se vyblbli a dali jí péči 25. října 2019   (10:15)„Buďte ostražití, mějte se na pozoru a sledujte nás.“, to vzkazuje kapela Mydy Rabycad svým fanouškům.
O kapele, o začátcích, o plánech do budoucna, o nové desce, to a mnohem více nám na sebe skupina prozradila.

Mydy Rabycad: S novou deskou jsme se vyblbli a dali jí péči

Jak jste se dali dohromady a koho z vás napadlo založit kapelu?
 
Nèro:
Přišel s tím Miky. My už jsme se před založením kapely nějakou dobu znali a Mikuláš byl ten, kdo objevil žánr electroswing. Miky přinesl MP3 s francouzským electroswingem, který objevil a dal nám to poslechnout. To bylo poprvé, co jsme slyšeli tento druh hudby. A jelikož nám to přišlo dost cool, tak jsme si řekli: „ano, jdeme do toho, to zní fresh“.
 
Honza:
Prostě jsme si řekli, pojďme založit kapelu a být největší kapela na světě, jezdit do zahraničí a být světoví. S Nerem jsme bratranci, s Mikym jsme chodili na gympl a s Žofkou jsme se znali z hudebního soustředění, takže jsme o sobě věděli už dlouho a věděli jsme, že jsme dobří muzikanti.
 
Mikuláš:
A v roce 2012 jsme nahráli náš první song Belleville. To jsme tady ve zkušebně s Nerem trávili asi týden v kuse a já přitom měl oblečení jenom na dva dny. Natočili jsme to, já si zajel domů – to jsem bydlel ještě na severu Čech – vzal si nové oblečení a vrátil se zpátky do studia.
 


FOTO PRO RADOST
Sešli jsme se ve vaší zkušebně v Holešovicích. Je pro vás důležité mít takovýto prostor? 

Nèro:
Tady jsme vlastně vyrůstali, učili se nahrávat, tvořit a skládat. A jsme tu strašně šťastní. Zrovna nedávno jsme měli s Mikym rozpravu o tom, jak je důležité a jak moc si vážíme toho, že máme tento prostor k dispozici. Bez něj by totiž tahle kapela vůbec nebyla. 
 
Na novou desku (vychází v pátek 25. 10. 2019, pozn. red.) jsme zde nahrávali hodně finálních náběrů. Tentokrát jsme desku chtěli mnohem intimnější. Na předchozích deskách se nám občas stávalo, že jsme měli dema, která měla super feeling, ale neměla dostatečnou zvukovou kvalitu a když jsme šli pak do studia, kde jsme natáčeli, tak to mělo super zvuk, ale už to nemělo ten prvotní feeling zpěvačky, která zpívá to, co zrovna ten den napsala. Což se ale u této desky změnilo, jelikož jsme nakoupili nějaké vybavení a mohli jsme nahrávat rovnou sami a přímo tady.
 
 
Miky:
To je vlastně takový ten princip, kdy kapely chodí do nahrávacích studií, tráví tam měsíce a tvoří. A my jsme naopak zapřemýšleli, čím bychom to mohli zlepšit a zjistili jsme, že tohle je ta cesta. Trávit čas u muziky a zachytit to hned jak se to děje.
 

Sešli jsme se ve vaší zkušebně …
Původně jste chtěli hrát elecroswing, ale nyní se nazýváte kapelou, která hraje glamtronic. Jak jste se k této hudbě dostali? 

Honza:
Už od začátku jsme vlastně nehráli čistý electroswing. Není to moc styl, který by se posouval a vyvíjel, což byla věc, která nás už od začátku nebavila. Vlastně jediná naše písnička, co vznikla v tomto stylu, byla naše první píseň – remix skladby Belleville od Django Reinhardta. A zjistili jsme, že do škatulky electroswingu se úplně nehodíme a že nás i hodně lidí odmítá, protože je pro ně electroswing nuda. Takže jsme se posouvali dál a dál a řekli si, že bychom si asi nějakou „škatulku“ měli vymyslet, abychom nebyli stále řazení pod electroswing. A Mikyho napadl název glamtornic, jelikož náš styl je hodně o elektronice, proto tronic a zároveň je pro nás velice důležitá vizuální stránka, což je ten glam.  
 
 

Jste známí pro velice netradiční, blyštivé a barevné kostýmy. Jak se ti Žofko podařilo kluky do těchto kostýmů dostat a kde tyto kostýmy sháníte? 

Žofka:
Nebylo vůbec těžké kluky do kostýmů dostat. Oni si o to časem řekli sami, což je tedy veliká výhoda. Nikdy jsem ani nechtěla být kapela „Žofka a kluci“, ale abychom každý byl výrazný sám od sebe, tak jako v civilu.
Dříve jsme hodně nakupovali kostýmy v sekáčích, teď už si je necháváme šít, protože chceme, aby to působilo jako celek a byli jsme výrazní všichni. Teď si často něco najdeme nebo vymyslíme a necháme to ušít u švadleny.
 
Miky:
O finální podobu se většinou stará Žofka, která to sladí. Podlehne to menší diskuzi, ale většinou to pochází od Žofky.
 
Žofka:
Ale moc si do toho nenechám diskutovat, jelikož oni pak vymýšlí blbosti. Nicméně nosí kostýmy rádi, kéž by to také tak rádi a dobrovolně prali.
 
Nèro:
My fungujeme hodně jako celek a opravdu nemáme žádného leadera, ani co se týče hudby, ani v těch kostýmech. Každý má sice něco na starost, ale v zásadě máme na vše dost podobné názory. My jsme se shodli na tom, jakým směrem půjdem a k tomu pak patřily i ty třpytivé, flitrované kostýmy. Byla to volba, kterou jsme si všichni vymysleli, máme to rádi a stojíme si za tím.
 
 
Honza:
Málokdy se stává, že by Žofka přišla s nějakým kostýmem a my jsme řekli, že si to na sebe nevezmeme.
 
Žofka:
Teď přemýšlím, zda je to pravda.
 
Honza:
No když jsi přišla s růžovým kostýmem, tak já jsem naopak řekl, že ho rozhodně chci.
 
Žofka:
To je pravda. Od té doby, když se ptám, jakou byste chtěli barvu, tak Honzík hned křičí: „Růžovou!“.
 
Honza:
My se prostě ve většině věcí shodneme a dohodneme. To samé s kapelním tetováním. Každý máme jedno písmeno z názvu MYDY. A když jsme si rozdělovali písmena, tak nám to vyšlo úplně přesně, každý dostal to, co chtěl a nemuseli jsme dělat žádné kompromisy.
 

Jste známí pro velice netradiční, blyštivé a …
Na českou kapelu jste projeli neuvěřitelné množství známých zahraničních festivalů, ať už Glastonbury v Anglii, maďarský Sziget, Fusion festival v Německu nebo slovenskou Pohodu. Jak jste se od českých festivalů dostali až na mezinárodní festivalovou špici? 

Nèro:
My jsme do toho hned od začátku šli s tou ideou, že nechceme hrát jen v Čechách. Chtěli jsme a chceme hudbu dělat i pro světový trh. Snažili jsme se hodně komunikovat, ať už na YouTube nebo sociálních sítích. Vždy jsme věděli, že chceme směřovat do Evropy a nejen pouze na Čechy. 
Zásadní zlom přišel ve chvíli, kdy na nás narazil náš manažer Petr Blažek. My byli perspektivní mladá kapela, která hrála zajímavý hudební styl a on měl ty schopnosti na to, aby to, jak se říká, prodal.

 
 
Miky:
Hodně nám také pomohl ten electroswing. V roce 2013, kdy jsme začínali tak v tu dobu bylo asi jen 10 kapel na světě, které hráli electroswing. Což nám strašně pomohlo, potkali jsme díky tomu Petra a vše se díky tomu podařilo. Ono by se to asi podařilo i tak, ale asi o mnoho později.
 
Nèro:
Začali jsme tvořit v létě 2012, což bylo asi tak půl roku před tím, než do Čech přišla obrovská vlna electroswingu, kdy byly pak tančírny jako Roxy a jiné, beznadějně vyprodané. A my už v tu dobu měli odehráno několik koncertů, takže organizátoři těchto akcí již o nás věděli a tak jsme už vlastně po roce našeho působení hráli pro 1200 lidí v Roxy. V tomto nám ten žánr dost pomohl. Miky s tím přišel těsně před tím, než to sem došlo.
 
Miky:
My jsme byli vlastně ti hipsteři, co dělali něco divnýho a pak to byl už main stream, tak jsme zase začali dělat něco jinýho. A teď jsme zase hipsteři, protože toto main stream není.
 

Jak byste popsali svou novu desku, která vychází 25. 10. 2019? Je v něčem jiná? 

Žofka:
Deska nese název NUMBERS. Původní ideou bylo napsat koncepční desku, která by byla odrazem dnešní doby, digitální doby, sociálních sítí. Do toho na nás dolehly určité osobní problémy a krize a to všechno je z toho cítit. Deska je díky tomu ale pro nás velice důležitá a jsme s ní hrozně spokojeni, takže se dá říct, že to nakonec dobře dopadlo.
 
 
Nèro:
Před touto deskou a vlastně i před Forem Karlín (křest cd Numbers 22. 11. 2019,pozn.red.), na nás dopadl obrovský tlak, potýkali jsme se všichni s nějakými osobními problémy a vlastně jak deska, tak Forum jsou pro nás v zásadě „All in“. Když to vyjde, bude to bomba, když to nevyjde, tak se uvidí, co bude s kapelou a se vším. Takhle moc důležité to pro nás je. A to vše se i odráží na desce. 
Tato deska je o dost tvrdší, temnější, syrovější i experimentálnější. Hrozně dlouho jsme hledali, jak vlastně spolu znovu tvořit, jak pracovat dohromady. Jelikož ze začátku jsme my 4 trávili veškerý svůj čas tady a pracovali dohromady, časem se z toho ale stal koloběh a my se teď snažili to vrátit k tomu, abychom si to zase užívali. Ptali jsme se sami sebe: Jakou hudbu chceme dělat? Kam se chceme vydat? Co by nás bavilo? Nakonec jsme to našli a jsme hrozně rádi. S deskou jsme se vyblbli a dali jí veškerou možnou péči.

 
 
 
Honza:
Do desky jsme dali všechno, co jsme mohli. Na spoustě věcí jsme pracovali už od ledna a už byly v takovém stavu, že jsme ani nevěděli co s nimi. Až teď, ke konci se nám podařilo najít ten správný směr, kterým se ubírat. Teď o víkendech v září jsme se scházeli a pracovali celé dny a noci až to vykrystalizovalo v něco, co jsme si poslechli a měli z toho velikou radost.
 
Žofka:
Naše síla je ve společném tvoření. Cokoliv co děláme dohromady, tak má větší sílu. Je pravda, že když jsme dělali desku M.Y.D.Y., tak jsme se ve studiu sotva potkali, spíš jsme se míjeli a pracovali individuálně, a to je škoda.
 
Nèro:
Vždycky, když se nám někdo zeptá na to, co máme jako kapela za hudební vzory, tak to vlastně nedokážeme říci, protože každý posloucháme něco dost jiného. A to je naše hlavní výhra při tvorbě hudby. Každý si to představuje trochu jinak, a když se všechny naše talenty a hudební vkusy protnou, tak vzniká něco nového, jedinečného. Tak jako je naše kapela – jedinečná.
 

Jak byste popsali svou novu desku, která …
Co byste poradili mladým, začínajícím kapelám? 

Žofka:
Makat a mít trpělivost. A trochu štěstí samozřejmě.
Hlavně se nevzdávat a nepodřizovat se tlaku okolí. Ať si vše dělají tak, jak to cítí oni.
 
Nèro:
Zároveň je ale důležitá i pokora. I z kritiky je dobré se nějak poučit a přemýšlet nad ní, ideálně se z ní poučit. A nesnažit se nikomu připodobnit.
 
 
Miky:
Celek je víc než jednotlivec. To asi shrnuje nás. Ale nechci vypadat, že někomu radíme, jelikož i my jsme svým způsobem stále na začátku. Nicméně rozhodně platí, že víc lidí je více než jeden, což je pro nás ta hlavní cesta.
 
Honza:
Hodně zásadní je si lidsky rozumět a sednout si. To je i naše obrovská výhoda, my od doby, co jsme se potkali a založili kapelu, tak jsme i s celým týmem prakticky rodina. Dokážeme spolu fungovat, trávit spolu čas a nezabít se.
Když lidi nejsou schopní fungovat společně, tak ta kapela nemá smysl a nevydrží, i když by to třeba byli všichni geniální hudebníci.
 
Žofka:
Prostě pokud s někým nevydržíte 8 hodin v dodávce, tak je to k ničemu.
 

Co byste poradili mladým, začínajícím …

FOTO PRO RADOST

autoři:text:     Lucie Dvořáková
foto:     Jiří Trnka



Další články s interpretem Mydy Rabycad

Mydy Rabycad: Jsme strašní megalomani, aneb máte se na co těšit Tato mladá, úspěšná a velice osobitá kapela vydala na konci října novou desku s názvem Numbers. V čem je deska jiná a co fanoušky čeká na křtu ve Forum Karlín 22. 11. 2019? Hudební festival Hrady CZ po Švihově putuje na Rožmberk nad Vltavou Hrady CZ slaví 15 let, letos s respektem k památkám i životnímu prostředí JBC FEST potěší jablonecké publikum už potřetí JBC FEST – festival pro Jablonec nad Nisou už třetí rok nabízí bohatý hudební program nejen jabloneckým fanouškům. Ski areál Dobrá Voda pohostí již tento víkend 29. a 30. června místní rockové, popové i punkové ikony, ale i hosty z dalších koutů republiky. Ceny Anděl za rok 2017 ovládli J.A.R. Letošní předávání hudebních cen Anděl se neslo v duchu velkých změn. Novinkou byla venkovní stage pro veřejnost, na které se vystřídala řada nominovaných. Česká hudební akademie oceňovala v nově pojmenovaných kategoriích a nejvíce sošek si odnesli J.A.R. Celý slavnostní ceremoniál přenášela živě Česká televize. Velkolepý ceremoniál Cen Anděl letos doplní venkovní stage Zatímco Česká hudební akademie v těchto dnech vybírá z nedávno zveřejněných nominací budoucí držitele hudebních Andělů, pořadatelé letošního ročníku nejstarších tuzemských odborných hudebních cen zveřejňují program avizovaného druhého, venkovního pódia. Mydy Rabycad roztančili plánskou sokolovnu 28. říjen 2017, sokolovna Planá nad Lužnicí Mydy Rabycad vystoupí se Skyline v Plané nad Lužnicí Sokolovna v Plané nad Lužnicí se 28. října promění v taneční šílenství. Živě vystoupí dvě nejvýraznější kapely české taneční scény - Mydy Rabycad a Skyline.

Další články žánrů Elektronická hudba, Pop, Swing

TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Pepper a Metalíza to společně rozjedou na Pouťovém koncertu v Loučimi! Oblíbené spojení Pepper a Metalíza to spolu opět rozjedou. Stane se tak o Velikonoční neděli v sále Penzionu Matějka v Loučimi, kde nás tyhle party svou chytlavou muzikou potěší v rámci Pouťového koncertu. A o tom, že se máme na co těšit, není pochyb! Ostrovy kromě hudby všemožných žánrů nabídnou i oslavu dvaceti let Česka v Evropské unii první informace o letošním ročníku festivalu United Islands of Prague S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. YEAH BALI TOUR bude mít zastávku ve spálenopoříčském MC Sklep! MC Sklep ve Spáleném Poříčí se stane jednou z devíti zastávek republikové šňůry YEAH BALI TOUR, se kterou kapela Maniac objíždí známé hudební kluby. Akce se uskuteční v pátek 8.3.2024 od 20. hodin a s Maniacem se na místní scéně blýsknou skupiny Siluety, Khargados či The Last Revolution & Green Day Revival. Večírek to bude velice zajímavý a pořadatelé věří, že se publikum skvěle pobaví. Silné melodie, chytlavé texty a hodně energie, to jsou Trocha Klidu! Zlomené srdce inspirovalo jejich novinku Tenkej led Trocha Klidu zvednou náladu i výškový průměr kamkoli dorazí. S nadsázkou se dá říci, že co do výšky jednotlivých členů skupiny, mohli by posílit jakýkoli basketbalový tým – oni se však v roce 2014 rozhodli v Šumperku založit kapelu. Eva Urbanová Grande Finale JEDINEČNÝ NADŽÁNROVÝ KONCERT ve scénické režii MICHALA CABANA, v hudebním nastudování MARTINA KUMŽÁKA a JIŘÍHO ŠKORPÍKA , za doprovodu EPOQUE SYMPHONY ORCHESTRA. VÝJIMEČNÁ ZPĚVAČKA – VÝJIMEČNÉ DATUM – VÝJIMEČNÝ KONCERT

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz