ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

UPRISING FESTIVAL 2019 – Bratislava tančila v rytmu reggae (pátek) 27. srpna 2019   (12:24)O víkendu 23. 8. - 25. 8. 2019 se v hlavním městě Slovenska uskutečnil již 12. ročník legendárního reggae festivalu UPRISING. Festival si za dobu své existence vybudoval velice silnou pozici v rámci podobně hudebně zaměřených evropských akcí. V průběhu dvou dní se na 4 stage vystřídalo široké spektrum žánrů od reggae, přes dancehall, ska, latino, hip-hop, až po dub, dubstep, ragga – jungle a DnB.
Není proto divu, že milovníci jamajské hudby se do Bratislavy sjížděli již od brzkých čtvrtečních hodin. I letos festival účastníkům nabídl naprosto nabitý hudební program zahrnující jak světové reggae hvězdy, tak domácí interprety.
UPRISING festival je typický pro svou neskutečně přátelskou atmosféru a překrásný festivalový areál, který se nachází na břehu pískoven Zlaté Piesky.

Alicai HarleyAlpha SteppaCocomanColectivDub IncDubapest HiFiG RasHertical YouthHolie CookKonekshanMessenJahMs. Lauryn HillMurray ManN3OSelektor BoldrikSerial KillazSymbizThird WorldUnited Flavour
UPRISING FESTIVAL 2019 – Bratislava tančila v rytmu reggae (pátek)

Lucie Dvořáková


Fronty návštěvníků se i přes velmi teplé počasí tvořily před vstupem do areálu dlouho před 12 hodinou, což byla oficiální hodina pro otevření festivalového areálu. Návštěvníci se ihned rozprchli po celém areálu, aby ho celý prozkoumali.
Co prostě musím vyzdvihnout je zázemí festivalu. Od krytých jídelních prostor s nespočtem laviček a stolů, přes chill out zóny, hamaky zavěšené po celém areálu, písečné pláže, lehátka, lazy bagy, obrovský výběr pití a občerstvení až po stánky s reggae oblečením a doplňky.

Fronty návštěvníků se i přes velmi teplé …

FOTO PRO RADOST
Kapelou, která odstartovala tento úžasný festival, bylo slovenské uskupení N3O. Skupina hrající reggae s prvky lidové hudby, dubu a funku rozvlnila prvně příchozí návštěvníky a navnadila všechny na správnou uprisingovou vlnu.
 
Na Budiš Arena Stage následně vystoupila kapela Konekshan. Energie této partě rozhodně nechybí, a ač jim byl přidělen velmi brzký čas, dali do toho vše a bylo to velice příjemné vystoupení, u kterého jsem moc ráda, že jsem ho nepropásla.

Kapelou, která odstartovala tento úžasný …
Po dvou slovenských kapelách, které festival otevřely a navnadily všechny účastníky na karibské rytmy, nepřišly zkrátka ani české kapely. Na Main Stage se nachystala česká legenda United Flavour. Carmen a její parta v tom prostě chodit umí a na hlavní stage předvedli úžasné vystoupení.  Již notoricky známé písně Que No a Revolution, rozezpívali a roztančili početné publikum. Přizvaní hosté Pokyman a UCee byli úžasnou třešničkou na dortu tohoto vystoupení.

Po dvou slovenských kapelách, které festival …
Rychle jsme doplnili tekutiny a běželi na Budiš Arena Stage, kde odstartoval představení další český interpret MessenJah s kapelou. Jirka je zkušený festivalový mazák a tak byl na podiu jako ryba ve vodě. MessenJah je znám pro svá vystoupení, která staví na síle poselství. Jeho politicky angažované, spiritualitou dotknuté texty zaplnily prázdné místo českého reggae. Jirka patří k pravidelným vystupujícím na UPRISING festivalu a publiku je velmi dobře znám, tudíž trička, mikiny a batohy z Jirkovy edice „Ganja je lék“ byly k vidění snad na všech pod podiem.

Rychle jsme doplnili tekutiny a běželi na …
Horko bylo neúprosné a my se přesunuli za tekutinami. Nedá mi to a musím zde zmínit jednu z mála stížností, které jsem k festivalu měla. Já, jako „nepivní“ osoba, jsem se těšila na stánek s čepovaným ciderem, který byl vždy nedílnou součástí akce. Po marném hledání čepovaného cideru jsem se dozvěděla, že ani balená varianta není k dispozici, což bylo mrzuté. A celý víkend na míchaných drincích vám rozhodně dost naruší festivalový rozpočet. Díky bohu za mobilní bankomat, který byl v areálu umístěn…

Horko bylo neúprosné a my se přesunuli za …
Vzhledem k nabitému line-upu, kdy člověk nevěděl kam dříve skočit, nebylo zbytí a bylo nutné rozhodovat, kterého interpreta si půjdeme poslechnout a kterému musíme oželit. Jamajští Third World byli jasnou volbou číslo jedna. Ač byla kapela „náhradníkem“ za zrušeného Jo Nesba Marleyho, byla to „náhrada“ více než skvělá. Neskutečných více než 45 let existence, 10 nominací na cenu Grammy za nejlepší reggae album a ohromná fanouškovská základna slibovali (a splnili) neskutečný hudební zážitek. Snad všechny věkové kategorie posluchačů znají jejich nejznámější hity Now That We Found Love, 96 Degrees in the Shade a Try Jah Love, které zazněly i během tohoto vystoupení. Poprvé od začátku festivalu se tak utvořil pravý „uprisingový dav“ před hlavním pódiem.
 
Abychom stihli alespoň část vystoupení maďarského zpěváka G Rase na Dub Club stage, museli jsme ještě před koncem vystoupení Third World odejít.

Vzhledem k nabitému line-upu, kdy člověk …
Blížila se devátá večerní a s ní i vystoupení Dub Inc. Tento koncert jsem si nemohla nechat ujít a stála jsem před hlavním podiem už půl hodiny předem, abych si zabrala to nejlepší místo. Tuto francouzskou kapelu asi není třeba více představovat, ale pro jistotu, pro neznalé… Dub Inc jsou předním představitelem evropské reggae scény. Směs reggae, dancehallu, dubu, ska a rapu je dokonale podtržena pěveckým duem v podání Bouchkoura (Hakima) a Komlana (Auréliena).
Komlanův chraplavý hlas ve spojení s Bouchkourovým hlasem jsou pastvou pro vaše uši. Ani to, že neumím francouzky ani arabsky mě neodradilo od zpěvu spolu s nimi. Vystoupení Dub Inc považuji za top vystoupení pátečního dne.

Blížila se devátá večerní a s ní i vystoupení …
S úsměvem na rtech, způsobeným dokonalým hudebním zážitkem, jsme se přesunuli na Dub Club Stage, kde se konalo Freestyle Reggae session mezi slovenskými a českými MCs za podpory selektora Boldrika. Během JEDNOHO vystoupení jsme měli možnost slyšet Mickeyho Dreadalista, Cocomana, Pokymana, KattyGyal Kentu,Yanmana, Dorseyho, Abnormana i Superiora.
Tolik MCs pohromadě, to je možné snad jen na UPRISINGU :-).
 
Překrývání line-upu byl ten večer náš nepřítel a byli jsme nuceni opět volit. Zvolili jsme Drum & Bassového génia Serial Killaze a rozhodně jsme nelitovali, jelikož takové vyladěné „drumcové peklíčko“ prostě zažít chceš.

Nevyspání, vedro, totální fyzické vyčerpání a míchané drinky se bohužel projevily a já se rozhodla, že vystoupení Serial Killaze bylo pro tento večer mé poslední.
Nicméně páteční program tím zdaleka nekončil a na line-upu byla ještě řada interpretů, které jsem měla v plánu navštívit např.: Alicai Harley, Symbiz, Alpha Steppa.

Závěrem jen ještě jedna mrzutost. Trochu jsme nepochopili, z jakého důvodu byl vedlejší vchod do InterCampu neprůchozí bez speciální pásky. I přes to, že ostraha u východu po celou dobu festivalu byla, tak se standardním festivalovým páskem nás do campu (ani do areálu), tímto vchodem nepustili. Bylo poměrně únavné areál obcházet a do campu chodit přes zadní (plážový) vstup. Bylo by pro návštěvníky určitě příjemnější, kdyby mohli využívat co nejvíce průchodů, vchodů, východů a cest bez omezení.

Nicméně celý čtvrtek i pátek byla jedna veliká UPRISING pohoda.

Nevyspání, vedro, totální fyzické vyčerpání a …

FOTO PRO RADOST


Lucie Dvořáková 25 fotografií v galerii


autoři:text:     Lucie Dvořáková



Další články s interprety Colectiv, MessenJah, United Flavour

Další ročník festivalu Brod 1995 je minulostí V sobotu 21. 8. 2021 se v Českém Brodě uskutečnil další ročník festivalu Brod 1995. Přestože se jedná o jeden z menších festivalů, tak kvalitou se může rovnat i festivalovým stálicím. Letošní ročník opět nabídl hudbu napříč hudebními žánry a jako zlatý hřeb celého večera lze jednoznačně označit vystoupení zpěvačky Marie Rottrové Gaia Mesiah, Krucipüsk nebo RedZed rozbouřili Rockový Slunovrat Ve dnech 13. a 14. srpna proběhl 14. ročník festivalu Rockový Slunovrat. Ten se letos kvůli pandemii covidu-19 konal ve výrazně menším měřítku, než na co byli návštěvníci v posledních letech zvyklí. Na atraktivitě to neubralo, výrazně menší areál a jen jedno pódium umocnilo skoro až rodinnou atmosféru akce. Víc jak tisíc návštěvníků si užilo neskutečně rozmanitý žánrový rozptyl vystupujících interpretů. Marie Rottrová na festivalu Brod 1995 Multižánrový festival Brod 1995 se po nucené roční pauze vrací do zrenovovaného areálu Na Kutilce. 1. ročník benefičního multižánrového festivalu Otava fest nabídne po dva dny pestrý hudební i doprovodný program pro děti i dospělé Spolek Sudoměřské proudy pořádá 1. ročník OTAVA FESTU. Jde o dvoudenní multižánrový festival s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. Jeho výtěžek bude použit na biologický průzkum a následné vyhlášení peřejí za chráněné území. Brod 1995 nabídne letos nejen Bordel, ale i Řeku lásky V roce 2015 se do Českého Brodu vrátil hudební festival, který měl oslavit 20 let od prvního ročníku Rock for People, který se celých 12 právě v Českém Brodě konal. Tenkrát se akce na počest oslav jmenoval Brod 20. Další ročníky od tohoto názvu trochu opustily a daly tak prostor vzniku nového festivalu Brod 1995 ( podle roku prvního ročníku festivalu RfP ). Skupina United Flavour balancuje mezi žánry a na nové desce představuje vlastní sound United Flavour vydávají dlouho očekávané album s názvem Here to Stay, k němuž vyráží na comebackové tour. Deska obsahuje celkem 13 písní, které mísí řadu hudebních žánrů od reggae až po hip hop a tradičně nechybí ani celá škála zahraničních hostů. CD vyšlo u labelu Batelier Records 14. února 2020, nabízí pozitivní vibes, energii i vlastní zvuk a snaží se podpořit vnitřní sílu jedince. Dva dny se v Palackého sadech pilo, hodovalo i tančilo. Druhý zářijový víkend (7. - 8. 9.) se v královském městě Písku konal oblíbený pivní festival. Nabídl velkou škálu větších i menších pivovarů, farmářský trh, řemeslný jarmark, gastronomické speciality, hudební vystoupení i doprovodné programy.

Další články žánrů Elektronická hudba, Reggae, dancehall, Ska, World music, ethno music

Charismatičtí Kollárovci po roce opět okouzlili plzeňskou Šeříkovku! Oblíbený sál plzeňské Šeříkovky přivítal další speciální koncert. S tradiční slovenskou lidovou hudbou v novém kabátu plnou známých hitů a energické show se tam v rámci svého turné po ČR totiž po roce vrátili legendární Kollárovci. A jak jsme již jednou psali... Když se spojí tradiční „východňárský“ folklór s osobitým moderním pojetím a slovenským charismem a temperamentem, nemůže to dopadnout jinak než skvěle. A přesně to se v Plzni potvrdilo... Skáčkový večer v Medvědovi patřil kapele V3SKA, zdatným předskokanem se stal Zakázaný sen Desítkami koncertů prověřený plzeňský Bílej Medvěd měl v sobotu 10.2.2024 na programu vystoupení dvojice kapel z plzeňské hudební líhně. O rozjezd se postaral Zakázaný sen, po němž nastoupila devítičlenná formace V3SKA. Večírek se těšil značné podpoře fanoušků a již s úvodními akordy se parket viditelně zaplnil. Přípravy na skáčkový večer s kapelou V3SKA jsou v Medvědovi v plném proudu Multižánrový plzeňský Bílej Medvěd o sobě dává vědět další pozvánkou, tentokrát na skáčkový mejdan s domácí V3SKou. Sobota večer tak přinese energii, známé skladby a jistě i plný parket, jak to na jejích koncertech bývá dobrým zvykem. Jako host si na klubovém pódiu zahraje Zakázaný Sen, jehož jméno tu není neznámým pojmem. Přijďte si zařádit a zazpívat oblíbené songy i vy, start je v sobotu 10.2.2024 ohlášený na 20:00, přičemž dveře klubu se otevřou o hodinu dříve. Oblíbení Kollárovci se po roce opět vrátí na „místo činu“ – do sálu plzeňské Šeříkovky! Rok se s rokem sešel a známá kapela šířící slovenský folklór v netradičním podání – Kollárovci v rámci CZ TOUR 2024 opět potěší své „sousedy z ČR“. Ve výčtu koncertů kluci nevynechají ani legendární sál plzeňské Šeříkovky, který v loňském roce beznadějně vyprodali. Ska punkrocková smečka Sticx se hlásí o slovo s novou deskou s názvem Stejnej jako my! „Najde se tu ještě někdo, někdo stejnej, stejnej jako my?“, ptali se známí západočeští bouřliváci Sticx a aby dostali odpověď, vpustili do světa nové album s příznačným názvem Stejnej jako my. A my se rozhodli nahlédnout tomuto CD „pod pokličku“. Punks for Dogs – benefiční festival na podporu útulku Jezevčíci v nouzi Obec Rpety na Hořovicku se stala v sobotu 20.1.2024 místem konání hudebního festivalu Punks for Dogs. Jak lze z názvu odvodit, akce byla určená na podporu pejsků v útulku s názvem Jezevčíci v nouzi. Hlavní pořadatel Zdeněk Šenkyřík Sr. sezval do prostor sálu Hospody Járy Cimrmana šestici kapel, které přispěly vzdáním se honoráře ke zvýšení vybrané finanční částky putující na konto domova pro pejsky. Hosté se zprvu scházeli jen sporadicky, s postupem času se však volná místa utěšeně zaplnila a i když parket nebyl zcela obsazený, koncertní nálada měla vzestupnou tendenci. Nemohu nezmínit příjemnou obsluhu na baru a perfektní zvuk včetně osvětlení z dílny Pavla Lišky. Rudimental míří na Let It Roll 2024! Milovické letiště, Rudimental a LET IT ROLL 2024!!

Další fotoreportáže

Punková 10x3 Tour 2024 má obrovskou fanouškovskou podporu, plzeňský Medvěd byl našlápnutý k prasknutí Společné turné tří základních kapel The Fialky, Totální nasazení a Nežfaleš se střídajícími se hudebními hosty, plní kluby napříč naší vlastí od 8. března. Vyprodáno, zbývá jen pár lístků… a tak nějak podobně zní komentáře pořadatelů jednotlivých koncertních zastávek. Plzeňský Bílej Medvěd si tak v praxi mohl 23.3.2024 okusit na vlastní kůži, jaké to je vyvěsit u vstupu cedulku vyprodáno! Scéna připravená, nazvučeno, takže v podstatě nic nebránilo v odpálení zahajovacího setu, byť se ke vstupním dveřím táhla ještě pěkně dlouhá fronta hostů. V tomto případě vyšli pořadatelé návštěvníkům vstříc promítáním přímého přenosu z pódia na plochu těsně u vstupu. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech. Doga v rámci turné Harley-Davidson Ostrava Tour ovládla Mrákov! O živelný start se postarali Jacker's Dnes už legendární hardrocková Doga se po několikaměsíční unplugged šňůře započaté úspěšným turné po Americe, opět vrátila k „elektrice“ a vyrazila dobýt Čechy, Moravu i Slezsko v rámci zbrusu nového řádně nadupaného turné s názvem Harley-Davidson Ostrava Tour 2024. Ve velice dobrém světle se na dožickém sále představila rocková kapela Joker Březnové víkendy jsou v mnoha obcích a městech věnovány hudebním společenským večerům, plesům či maškarním bálům. Právě maškarní bál byl v sobotu 16.3.2024 očekávanou událostí v obci Dožice na Mladosmolivecku, kde se o rockový doprovod tradičně se zde konající akce postarala kapela Joker. Termín byl rok dopředu jasně daný, muzikanti po zvukové zkoušce připravení, takže nic nebránilo v odstartování taneční zábavy. Na ní si našli cestu jak místní, tak fanoušci jmenované skupiny, samozřejmostí byla i početná skupina hostů v nápaditých maskách a kostýmech. Ve Stříbře odstartoval Harlej koncertem před zaplněným sálem jarní Zatím je to dobrý Tour s pořadovým číslem 2 Loňská podzimní šňůra na podporu alba Zatím je to dobrý měla vysokou návštěvnost snad na každé hudební zastávce napříč naší vlastí. Není proto od věci, že pražský Harlej jarním Tour 2024 vychází vstříc fanouškům a sálovými koncerty si úspěšně rozšiřuje už teď bohatou posluchačskou základnu. Stříbro se tak v pátek 15.3.2024 stalo odrazovým místem harlejáckého putování zemí Českou, které se do kapelní kroniky zapíše výrazným písmem.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz