ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Checkpoint - rozhovor s Tomášem 9. června 2017   (18:26)Nejen o posledních videoklipech a turné s Harlej

Checkpoint - rozhovor s Tomášem

Po koncertě kapely Checkpoint v Táboře jsme se sešli se zpěvákem a kytaristou Tomášem Chrudimským na pár slov.

Kapela Checkpoint funguje už od roku 2004, proto bych se chtěla zeptat na vaši proměnu stylu, protože ty nové songy jsou trochu jiné než ty předchozí.
Je to tak. Přinesla to z dost velký míry výměna zpěváka („Já chci taky dělat rozhovor“ - ozve se ze dveří Milan Hoffmann z kapely Harlej), když se Martin rozhodl z kapely odejít, ale novou vlnu jsme začali už před jeho odchodem. Řeknu to tak, že my už jsme se možná vypsali z takový tý naší temný stránky, do tý doby jsme hodně psali texty o životě nebo spíš o jeho smyslu. Takový dost hluboký až filosofický texty a v nový sféře jsme se spíš chtěli soustředit na tu zábavu v tom životě. Martin ještě stihl ty songy dva. Martin z kapely odešel vlastně potom, co jsme se dozvěděli o tom, že máme nabídku jet společný turné s Harlej. Odešel díky rodinným důvodům. Ono to sice možná vypadá, že to bylo kvůli tomu Martinovi, ale ono to tak nebylo. My jsme tu vlnu nastartovali po dvouletý pauze, kterou jsme měli.
 
Na to tedy navážu hned další otázkou. Příprava nového alba, předpokládám správně, že je?
My teď v podstatě přemýšlíme, jestli to vydat jako album.  Přemýšlíme o modelu třech songů, který vždy nahrajeme ve studiu. Už jsme začali třema songama, což byl Klon, Prezident a Karate charakter, ty byly nahraný vlastně na jeden ráz. První dvě zpíval ještě Martin a tu poslední už já. Teď bychom zhruba za měsíc chtěli jít zas do studia a zas nahrávat tři songy. A v podstatě někdy po létě zase. No a až jich bude devět možná dvanáct, tak potom bude otázka, jestli se potom budou lidi dotazovat a jestli budou chtít, tak z toho album uděláme. Ale momentální záměr to není. (Sláva ode dveří – „Tome, řekni něco prosím o mně.“ „Sláva je bůh, hraje nejlíp na basu v týhle kapele“). Tím, že takhle uděláme ty tři songy, tak je dobrý, že vlastně hned máme feedback od fanoušků nebo od lidí, kteří nás vidí poprvé s Harlejema a nebo jinou kapelou, to je jedno. Vidíme feedback a můžeme podle toho ty nový songy třeba i upravit, jak to budeme cejtit zrovna v tu danou chvíli, i když už jsou třeba napsaný. Takže ten náš model je nahrávat to po třech songách a vydávat to vždycky jako singly s klipem.
 

Po koncertě kapely Checkpoint v Táboře jsme se …

FOTO PRO RADOST
Když už jsme u těch singlů s klipem, tak váš nejnovější videoklip se jmenuje Karate charakter. Ve videoklipu jsou k vidění kaskadérské kousky, dělali jste je sami?
To ne, my jsme původně ani nechtěli, aby to vypadalo, že je děláme sami. My jsme to původně dělali v takovým MMA gym, což je MIXED MARTIAL ARTS, což je taková disciplína, kluci do sebe strašně bouchaj a my jsme si takovouhle tělocvičnu pronajali na to nahrávání klipu a tam se válely strašně různý věci. Prostě ty zuby, rukavice a helmy a z nějakýho důvodu ten náš Sláva si vzal tu helmu a říká: „Hele, to bude prdel, já si tu helmu dám na hlavu.“ A když už jí měl na hlavě, tak pak přišli ti dva kluci kaskadéři, který jsme měli domluvený a začli jsme vymýšlet choreografie, který oni u toho budou dělat a pak jsme řekli: „Hele, tak si vem tu helmu.“  Vlastně možná díky tý helmě to bude vypadat, jako když to dělá Sláva. Takže to vlastně vzniklo až na místě a nebylo to plánovaný, ale chvilkama to vypadá, jako by to dělal on. Takže to neděláme my, protože bysme se u toho zabili. (smích)
 
Co teď budete dělat, když to po něm budou chtít fanoušci na koncertě, kteří nevědí, že to nebyl on, kdo dělal ty salta?
Tak to dá, ale zabije se u toho. (smích)
 
To byste snad nepřipustili...
No, tak skočí do lidí. Prostě hodí salto a musí ho lidi chytit (smích), protože ho rozhodně nedotočí. (opět pořádný smích)

Když už jsme u těch singlů s klipem, tak …
Ještě chvilku zůstaneme u videoklipů. Váš předchozí videoklip Prezident má na Youtube největší sledovanost z vašich klipů, něco přes 18 400 shlédnutí, což je dost slušný. 
No těšíme se na dvacet. My určitě nejsme politická kapela a ten song vznikl vlastně náhodou, jako všechny naše songy. Uděláme nějakej rif, nějakou melodii a teďka tě do toho napadne nějaká hláška, jako tady „Hej, pane Zemane.“ A pak se ten text dopsal, během hodiny to bylo celý. Toho člověka nahoře nemáme rádi, ale ten song nevyšel jako nějaká nadávka na něj. Ono to vyšlo jako taková jakási parodie o tom, že se chce ten člověk dostat na hrad a vyměnit ho. Ale vůbec ho to neuráží. My jsme si řekli, že je to taková dobrá cesta, protože zas jakoby, abychom byli politickou kapelou a nadávali prostě na politiky, to zas je takový levný, to zas dělat nechceme. Vlastně je vidět, že to ty lidi nějak zaujalo. Někoho možná v dobrým, protože ten pán tam jako pár příznivců má, takže možná jsou tam i nějaký dislajky, to je jedno. Každopádně my ten song máme rádi, baví nás to. 

Kdo přišel na nápad s ovečkou v klipu?
Ten song, když jsme hráli už ve zkušebně, tak nás ho bavilo hrát. U tohohle songu se nabízelo už od začátku udělat ho tak nějak víc výpravnějš, ve srovnání s našima klipama, co jsme kdy za naší historii  udělali. Má tam nejvíc produkce. Je to točený na 12 lokacích, dá se říct, že  po celý republice, jsou tam herci. Přejížděli jsme i 200km, abychom přijeli třeba do skanzenu, kde to celý začíná. Pak nás napadlo, že by bylo super vést tu ovečku, která samozřejmě reprezentuje toho Ovčáčka a tak jsme si z jednoho statku, asi 60 km za Prahou, sehnali ovečku. Jeji majitel, když nás slyšel, tak se smál. Tak jsme ji odvezli do Prahy normálně osobákem. Ten smrděl ještě dva měsíce. Začínali jsme s ní na Nuselském mostě, strašně se vzpouzela a skákala metr do vzduchu a nechtěla jít, ale pak třeba po nějaký době, když to přešla tam a zpátky asi dvakrát, tak to už se odjistila a normálně ji to bavilo a byla jako na výletě.  Vedli jsme ji normálně do centra, byli jsme s ní na Kampě, na Karlově mostě, až na hrad. Takže to bylo vlastně super, ona z toho nakonec měla zábavu a byla prostě na vejletě v Praze, protože to byla ovce normálně z BIO farmy a podívala se jednou do Prahy. 

A žije ještě?
No, je to takový smutný. Ona ta ovce měla dokonce i jméno, Julča. My jsme s ní chtěli plánovat další věci, tak jsme tu BIO farmu oslovili a řekli, že bychom tu Julču chtěli. No, a zjistili jsme to, že oni už ji dali na porážku. Takže je to vlastně strašně smutný, protože ona je vlastně slavná a pro nás má ještě speciální smysl , („Chuť“ – ozve se za námi) né, chuť ne. Pro nás to byla herečka, která v tom klipu měla vlastně hlavní roli. A už teda není, no. Už je někde na talíři.

Ještě chvilku zůstaneme u videoklipů. Váš …
V Táboře jste odehráli poslední koncert ze společného turné s kapelou Harlej. Jak na toto turné budete vzpomínat?
Bohužel, jak už jsem zmiňoval, jsme kvůli tomu přišli o zpěváka Martina a museli jsme tu kapelu trochu přeformovat, ale zvládli jsme to. To turné bylo úplně skvělý, strašně jsme si to užili. Harlej byli opravdu skvělí. Byli to naši takoví, jak bych to řekl, nechci říct tátové, to ne, takoví naši průvodci. Oni nás oslovili, že by nás na to turné vzali a my jsme byli nadšení. Já na to nemám jiný slovo, než že to bylo prostě skvělý. Byly koncerty, kde ty lidi čekali na tu hlavní kapelu a tak nás nějakým způsobem, nechci říct úplně „vydrželi“, ale čekali prostě na ten Harlej. To byla tak třetina koncertů. A pak dvě třetiny byly, že si to ty lidi užívali s námi. Máme nový fanoušky, kteří si nás díky tomu našli. Kteří už za námi jedou na koncerty. V Táboře jsme měli lidi, kteří za námi přijeli 200 km. Na fb se nám taky rozrostla fanouškovská základna. Během toho turné o 300 - 400 lidí, což je známka toho, že to ty lidi baví a my jsme si to hrozně užili.
  
Začíná festivalová sezóna, co vy a festivaly?
Lehce jsme to tu už naťukli. Díky nabídce od Harlej, kapelu opustil Martin, že to kvůli rodině nedá a my jsme museli sehnat náhradu. Jenže byli Vánoce a Nový rok, na únor jsme měli už naplánovaný nějaký dovolený, takže nám na to zbyl leden. Zhruba za 4 - 5 týdnů najít zpěváka, když už jsme to vzali a kluci z Harlej už nás dali na plakáty a další. Věděli jsme, že nemůžem riskovat. Takže jsem zároveň zpíval já jako taková záložní varianta a pak tím, že jsme si nikoho nevybrali, tak to zůstalo na mně, protože jedinej může, tak musí. To je takový přísloví. Takže nám nezbylo od toho prosince do března moc času cokoliv řešit kolem. Takže na to léto to máme úplně děravý. Vzniklo to i tím, že jsme předtím měli dvouletou pauzu, takže ten návrat byl v podstatě úplně jinej, než jsme si ho plánovali. Bylo nás pět, jsme čtyři. Změnili jsme trochu ten styl, hlavně textově. Je to ale zajímavý, protože díky tomuhle turné se nám začali ozývat různí promotéři a agentury s tím, že by nám chtěli dělat PR. Což je prostě skvělý, ale objevilo se to až duben, květen, a to už jsou fesťáky samozřejmě plný. Takže my to teď máme vymyšlený tak, že tu naší pauzu využijem k tomu nahrávání songů klipů... Tři v létě. Na podzim toho hraní nebude ještě taky moc, ale vypadá to, že na přelomu roku 2018 je velký potenciál, protože už dostáváme nabídky nejen na festivaly, ale i na jaro, a jestli to vyjde, tak to bude pro nás mega velká pecka. A my se na to chceme teďka připravit a tu kapelu zformovat, aby to nebylo jako teď, že jsme měli měsíc na to se na tohle turné připravit, ale chceme to udělat pořádně a věřím tomu, že to pak zúročíme ještě víc než tohle turné s Harlejem. 

Hrajete už od roku 2004, což je už pár let, kde hrajete raději?
No, asi největší, kde jsme hráli, bylo Masters of Rock a Votvírák, to byly naše největší festivaly. Ono se to nedá úplně říct, ono prostě, když třeba tady to turné s Harlejem je všechno v kulturácích, a to chodí tak 500 - 800 lidí, a jak jsem říkal na začátku byly koncerty, kdy ty lidi se bavili a pařili s námi a bylo to úplně nezapomenutelný. A na tom fesťáku je to zase o tom, že ty lidi většinou, protože fest má standardně víc stagí, když přijdou na tu kapelu, tak už vědí zhruba. Tak očekáváš, že většina lidí vás znát bude. Tady spousta lidí šla na Harlej a my jsme pro ně byli jakýsi překvapení. Bude to dobrý, bude to špatný? Takže on je každý koncert úplně jiný. Já vím, že spousta kapel říká, že maj radši to, nebo to, a já musím říct, že každej koncert je pro nás v podstatě takovej, že začínáme úplně jako nepopsanej list. A buď je to super, nebo je to napolo super. 

Poslední otázka, co bys vzkázal našim čtenářům MusicGate?
Já bych vzkázal to, že je skvělý, že takovýhle projekty vznikaj. Já vím, že jste v podstatě relativně mladý médium, že sice lidi, co k tomu přišli, maj třeba i velký zkušenosti, některý menší. Prostě tím, že to vzniká, tak v podstatě se buduje nová celá parta po celej republice s dopadem vlastně na fesťáky a kluby po celý ČR, což je vlastně skvělý, a my jako kapela tomuhle nemůžem nic jiného než tleskat, protože je to vlastně něco, co tu naši hudbu a vůbec povědomí o nás dostává mezi lidi. Samozřejmě i o slavných kapelách a velkejch kapelách, ale i o nás, který, dobře, hrajem 13let, ale pro spoustu lidí jsme tady poprvé, a to, co pro nás ty média znamenají, je úplně skvělý. Je to prostě skvělá symbióza a funguje to super a jsme rádi, že to tady je. Takže čtenářům vzkazuju, ať ty média sledujou, ať se soustředí i třeba na nový kapely, protože objeví třeba něco, co je zaujme a krom těch kapel, který znaj, tak se rozšíří a nebude na těch fesťácích furt jenom těch 5 - 10 jmen, který znaj, ale budou tam třeba i kapely nový a bude je to třeba o to víc bavit. 

Hrajete už od roku 2004, což je už pár let, …
Při rozhovoru se mi Tomáše nepodařilo sejmout. Je vidět, že má pořádný trénink z natáčení videoklipu Karate charakter. Tímto Tomovi děkuji za jeho čas a rozhovor, kdy jsme se, myslím, i celkem nasmáli.

Pro ty, co se koncertu kluků nemůžou dočkat, můžu prozradit, že začátkem srpna budete moci kapelu Checkpoint vidět na Rock Parku 2017 v Týnci nad Sázavou, info najdete na Facebooku.
 


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

autor:text:     Veronika Hejnová



Další články s interpretem CheckPoint

Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. Kapela Dilated oslavila 10. let na scéně. V sobotu večer zažilo Futurum nevídanou párty, která končila až k ránu. Kapela Dilated, která slavila 10.let na scéně zahrála po boku neméně známých kapel CheckPoint a Five O´clock Tea. Kdo si to nechal ujít, ten nemusí smutnit, protože my Vám zde přínášíme fotoreport z této skvělé akce. Kapela DILATED oslaví svých 10 let na scéně. Vánoční párty s kapelami Five O'clock Tea, CheckPoint a Dilated. To znamená spoustu energie, 100% zábavy a opravdu neopakovatelný podzimní mejdan v kultovním pražském Futurum Music Bar, to slibuje spojení a společný koncert třech spřátelených pražských kapel FIVE O'CLOCK TEA, CHECKPOINT a DILATED. Kapela Škwor přivezla svou velkolepou show i do Liberce. Poslední desátou zastávkou z turné Uzavřenej kruh byl Liberec. ToM z CheckPoint bude na turné se Škwor vzpomínat jako na něco neskutečnýho. Co nám prozradil ještě? ​Sešli jsme se, abychom si popovídali nejen o nové desce „Pade na pade“, která vyšla přibližně v půlce února, ale i končícím turné s kapelou Škwor, které má 10 zastávek. Škwor se svým velkolepým turné Uzavřenej kruh vyprodal Plzeň Škwor se svým úspěšným turné Uzavřenej kruh tour – tentokráte v Plzni! Jako hosté turné vystoupily skupiny Ultima a CheckPoint Škwor zahájil své velkolepé turné Uzavřenej kruh Tour! Škwor s hosty Ultima a CheckPoint startují své turné a je to bomba!!!

Další články žánrů Crossover, Rock

Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. Na prknech plzeňského Medvěda se poprvé představí brněnská kapela Morčata na útěku Hudební eso vytáhne z rukávu pořadatelský tým Bílýho Medvěda v pátek 29.3.2024. Na klubové pódium pozval produkční Dušan Hujas skupinu Morčata na útěku, která dokáže rozpálit publikum na každé akci, kde je součástí line-upu. Jako support se na místní scéně blýskne radnická skupina VoltAge, jež není na plzeňské klubové scéně neznámým jménem. Přijďte se pobavit a zažít nevšední večer i vy – dveře budou otevřeny od 19:00, samotný start je pak ohlášený na 20:00 hodin. Pepper a Metalíza to společně rozjedou na Pouťovém koncertu v Loučimi! Oblíbené spojení Pepper a Metalíza to spolu opět rozjedou. Stane se tak o Velikonoční neděli v sále Penzionu Matějka v Loučimi, kde nás tyhle party svou chytlavou muzikou potěší v rámci Pouťového koncertu. A o tom, že se máme na co těšit, není pochyb! První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech.

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz