ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

EUFORY 11. května 2023   (13:04)Vydání nového alba je vždy významná událost a je ve své podstatě jedno, jste-li kapela světového věhlasu nebo řekněme ta méně slavná. Světskou slávu ale nechme stranou, i když na ni možná dojde řeč v následujících řádcích. O události neplácám jen tak samoúčelně, řeč totiž bude o novince slovenské kapely EUFORY, a nejen o ní.

EUFORY

U příležitosti čerstvého alba „Fifth Dimension“ jsme vyzpovídali Števa Hodoňa.

Hned ze začátku se znemožním jednou z nejblbějších otázek ever – jak jste spokojeni s novou deskou, nebo lépe – dopadlo vše podle očekávání?
Vôbec to nie je blbá otázka... Myslím, že album dopadol nad naše očakávania. Ohlasy sú perfektné, ľudom sa to veľmi páči a hlavne sa to páči aj nám čo je veľmi dôležité. 

Dále přímo navážu na úvodní dotaz, „Fifth Dimension“ zní více komplexněji a dotýká se i progresivních metalových směrů. Jednalo se z vaší strany o záměr posunout výraz kapely kupředu, nebo je to čistě spontánní záležitost?
Je to spontánna záležitosť. Nikdy sa nesnažíme robiť niečo nasilu, pchať nejaké moderné prvky do našich skladieb  len kvôli tomu, že je teraz móde alebo tak… Tvorivý proces je vždy spontánny a ak to pre tento krát hodnotíte ako posun, sme nesmierne radi, že to tak cítite. 

Nové skladby nejedou tak nějak po jedné pevně vytyčené linii, jsem proto zvědav jako Rákosníček po ránu – jedná se o kolektivní dílo a nebo se skládání soustředí na konkrétní tvůrčí mozky v kapele?
Hlavnú kostru zvyknem vždy z 80% doniesť ja, ďalej už len Peťo a spoločne to potom začneme (celá kapela) dávať dokopy. V tomto prípade nám s kompletovaním skladieb veľmi pomohol aj náš producent Adam Mičinec, ktorý bol naozaj neoddeliteľnou súčasťou nahrávania a dokázal do skladieb vdýchnuť veľmi krásnu atmosféru, čiže mu patrí veľká vďaka. To, že sa na seba skladby nejako špeciálne nepodobajú a sú v niektorých prípadoch až príliš  odlišné bude možno asi tým, že ja mám osobne rád rôznorodé albumy, na ktorých si človek nájde to svoje. Možno toto moja hlava považuje za jej vlastný koncept-nekoncept a takto to nejako vždy skončí... :D 

U příležitosti čerstvého alba „Fifth …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Šli jste do studia s jasně stanovenými mantinely, co má jak znít nebo Vám do toho ve větší míře „kecal“ produkční tým? Ptám se z důvodu toho, že Jens Bogren je dnes bezpochyby velké jméno a producentské eso.
Tentokrát sme si na pomoc prizvali už spomínaného producenta Adama Mičinca, ktorému sme  poslali demá a spoločne sme na nich pracovali, čiže do štúdia sme boli naozaj na 100% pripravení... teda aspoň sme si to mysleli, pretože v štúdiu pri nahrávaní ťa zvyknú vždy napadnúť tie najlepšie veci :D... Tá postprodukcia tam bude vždy... aj pri mixe sa zvyknú vždy dopĺňať rôzne efekty a pod., čiže aj tam sme ešte producentsky zapracovali. Dá sa povedať že, skladba bola hotová až keď bola zaslaná na Mastering, ktorý sa robil v štúdiu Fascination Street Studios u Jensa Bogrena, no pri masteringu už žiadne produkčné zmeny robiť nemôžeš, takže Jens ani Tony už do toho nemohli nejako špeciálne zasahovať... Možno v budúcnosti 
Ze skladeb slyším vedle tradičního metalového základu i vlivy dalších subžánrů. Předpokládám, že Vaši hudební hrdinové budou stejně tak z mnoha různých žánrů…
Áno, to je pravda... všetci sme odchovanci power metalu no napriek tomu máme hodne široký záber čo sa týka počúvania hudby. Ja ako skladateľ napríklad počúvam od klasickej hudby, rocku, popu až po Fínsky black metal, takže medzi tým je toho naozaj dosť, ale keďže naše srdcia stále bijú primárne pre ten melodický metal a hlavne nás to baví hrať, tak to samozrejme môžete počuť aj na albume... uvidíme, čo nás napadne ďalej... :D 
Dalším magnetem na posluchače jsou skvělé orchestrální aranže. Ty sice dneska využívá kdekdo a podle toho to někdy i vypadá, nicméně to není Váš případ. Jedná se čistě o Vaše dílo nebo jste přizvali pomocníka?
Heh, sample a všetky tieto veci mám na tvorení veľmi rád, pretože dodajú do skladby krásnu atmosféru, samozrejme, keď sú použité v správny čas, na správnom mieste. Mal som ich načrtnuté ale keďže sme spolupracovali s producentom, ktorý má vyštudovanú vysokú školu múzických umení s odborom kompozícia, tak v tom prípade nie je priestor na „hrdinstvá“ a treba sa poradiť :D. Na minulých albumoch by som povedal, že sme sa so samplami hľadali v súvislosti kde ich dať, ako moc a pod., no teraz sme podľa mňa našli konečne ten zlatý stred a správny balanc, ktorý je aj na albume počuť.

Šli jste do studia s jasně stanovenými …
Deska je podle mého názoru nejen obsahově silná, ale poskytuje i silný vizuální zážitek - grafika se velmi povedla. V dnešní digitální době nejsou fyzické nosiče tolik v kurzu, nicméně já jsem založením „albový“ typ a vedle sluchového vjemu mám rád i ten vizuální, tj. grafickou stránku. Máte raději CD, respektive vinyly, a nebo už spíše jedete na Spotify a dalších platformách?
Jednoznačne CD, LP a rôzne iné nosiče. Myslím si že tieto novodobé internetové platformy šialene „zabíjajú“ hudbu a scénu ako takú, žiaľ je to v dnešnej dobe nastavené tak, že sa bez nich kapela nášho merítka nikde „nepohne“. Poviem to takto, keby zo dňa na deň skončili všetky internetové hudobné platformy, tak by na tomto svete bolo neskutočne krásne a kvalita interpretov by stúpla o niekoľko levelov.

Další otázka se týká té předchozí – plánuje se vydání „Fifth Dimension“ i jako klasické LP?
Záleží od viacerých faktorov a bavili sme sa už o tom aj s našim vydavateľstvom Smile Music Records , takže v budúcnosti by sa mohol v našej ponuke vyskytnúť aj tento typ nosiča. 

Vrátil bych se jednou otázkou k Vašemu předchozímu albu „Higher And Higher“, konkrétně k závěrečnému coveru „One More Fucking Time“. Jak jsem uviděl název, okamžitě jsem zavětřil, protože MOTÖRHEAD jsou moje naprosto srdeční záležitost. Proč zrovna tahle pomalá pecka?
Longstory short :D – Tesne po tom ako nás Mr. Lemmy opustil sa na Slovensku konal spomienkový koncert venovaný práve Lemmymu a jeho kapele MOTÖRHEAD. Bolo tam pozvaných pár kapiel pri čom mali ich sety prevažne tvoriť skladby od MOTÖRHEAD. Medzi tými kapelami sme boli aj my a pri výbere skladieb sme narazili práve na skladbu One More Fucking Time, ktorá nás šialene ohúrila a ako poctu Lemmymu, sme ju aj rovno pridali na náš album. 


Dojde v budoucnu na nějaké další zajímavé předělávky?
Nemáme to zatiaľ v pláne. Sústredíme sa hlavne na naše skladby, no nikto nevie čo budúcnosť prinesie 
Teď zeptám na Vaše koncertní aktivity – kde Vás během roku uvidíme? Máte v plánu vyjet koncertovat do světa?
Uvidíte nás ako vždy prevažne u Vás v CZ, samozrejme neobídeme ani Slovensko, kde vystúpime mimo iných koncertov aj na festivale TopFest kde si spoločne na jednom pódiu zahráme s kapelou Arch Enemy. V pláne je aj Nemecko a Švajčiarsko no nejdem ešte predbiehať. Určite sledujte naše sociálne siete alebo našu oficiálnu stránku www.eufory.sk, kde nájdete všetko o našich koncertoch. 
Když jsme u toho zahraničí, zaznamenali jste už nějaké reakce na novou desku mimo bývalou federaci?
Zaznamenali sme momentálne veľký nárast v Mexiku, z čoho sme ostali celkom vyvalený a príjemne zaskočený, ďalej potom už len rovnomerne po Európe, no to Mexiko nás dostalo :D...

Deska je podle mého názoru nejen obsahově …
Řada mých známých má po odehrané štaci muziky dá se říct plné kecky a preferuje raději ticho a klid. Jak to máte Vy, posloucháte muziku i v pohodlí domova nebo máte radši klid a zpěv ptactva po ránu?
Po ránu ptáctvo ale potom hneď pustím hudbu :D... Osobne bez hudby ani na krok. Som ten typ človeka, ktorý keď má niekde vyraziť a uvedomí si že nemá nabité slúchadlá, tak počká pol hodinu kým sa nabijú a až potom ide... :D. Hudbu asi nepočúvam len keď idem na prechádzku do prírody, tam je to ticho nádherné. A ak sa pýtaš ako to máme po koncerte, tak ti niekedy pošlem zábery z dodávky cestou naspäť z koncertu... Takú párty s hlučnou hudbou si ešte nevidel :D...

Závěrem otázka nebo spíše téma typu co by, kdyby – zkuste si představit, že za Vámi dojde človíček z mega renomovaného labelu a vybalí na Vás vydávání a celosvětovou distribuci alb včetně světového turné za velmi lukrativních podmínek. Osudové dilema…globální věhlas versus absolutní tvůrčí svoboda.
Veľmi ťažká otázka, samozrejme nemôžem hovoriť za celú kapelu, ale keby boli správne dané podmienky, bolo by nad čím uvažovať. Na takéto situácie človek nedokáže presne odpovedať pokiaľ sa reálne nestanú.

Moc děkujeme a ať se vše daří po dlouhá léta!

Řada mých známých má po odehrané štaci muziky …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

autor:text:     Jirka



Další články s interpretem EUFORY

Sklapfest 2022 Co dodat k právě ukončenému festivalu? Skvělé prostředí Chabařovického koupaliště poskytlo opět to správné místo k pořádání festivalu Sklapfest. Organizátorům velký dík. I v tomto parném dni jsme to všichni zvládli a to i díky skvělé organizaci. K osvěžení nám bylo nabídnuto vše, nač si člověk vzpomene...... Sklapfest 2022 Po dvouleté pauze zase na místě činu. Krásné prostředí areálu koupaliště Chabařovice. Děti do 120 cm vstup zdarma, pouze s doprovodem rodičů. ROCK MAJÁLES 2022 Ty ještě pořád nemáš lupen z předprodeje Kluboofka TV podporuje Yafura Rock Fest 2021 ze Slovenska A kdo se Vám tedy představí? Fryyfest 2021 potěšil všechna rockmetalová srdce! Oblíbený friendly festival Fryyfest uvítal v Bakově nad Jizerou zvučná jména zahraniční i české rockmetalové scény. Poctu legendám vzdali spokojení fanoušci. Fryyfest 2021 v Bakově nad Jizerou bude plný hvězd zahraniční i české rockmetalové scény! Volnočasový areál v Bakově nad Jizerou letos opět ožije řádně nadupanou muzikou! Organizátoři oblíbeného friendly festivalu Fryyfest své fans i přes současnou náročnou situaci nezklamali a přichystali pro ně další ročník. Festival Fryyfest 2021 v Bakově nad Jizerou bude plný legend zahraniční i české rock metalové scény! Nespoutanou show odpálí The Iron Maidens, Grave Digger, Bonfire, Kamil Střihavka & Leaders i Sebastien Známý friendly festival Fryyfest neponechal nic náhodě a i v této složité době potěšil své fanoušky. Chystá pro ně totiž další ročník tohoto rock metalového open - airu.

Další články žánru Metal

Kluboofka TV vypustí deset klipů skupiny Argos. Níže trocha povídání o kapele samotné z loňského koncertu v Čerčanech Narozeninový koncert KLUBOOFKA TV, 4.11.2023, Čerčanská Beseda, Čerčany – část první: ARGOS Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. Death-metalový večer čeká na hosty Bílýho Medvěda o velikonoční neděli Změna stylu prezentované muziky v kultovním plzeňském klubu perfektně potvrzuje jeho univerzálnost a multižánrovost. V neděli 31.3.2024 se na místním pódiu představí hned tři formace preferující temnou odnož metalového světa. Hosté se tak stanou součástí nevšedních koncertních zážitků, kterých se nám v Medvědovi dostane mírou vrchovatou. Přijďte i vy okusit death-metalovou tvář muziky – start je ohlášený na 20:00 hodin. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Ve Štítově se o slovo přihlásí druhý ročník metalové Ghosts of Salomena Malá obec Štítov mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi se stane místem konání druhého festivalového ročníku s názvem Ghosts of Salomena. Hasičský klub přímo na návsi nabídne v sobotu 30.3.2024 příchozím hostům výběrový line-up, kde se představí jak hudební skupiny, tak bubenické show a navíc pořadatelé slibují metalové překvapení. Samozřejmostí bude dobře zásobený přilehlý výčep a tradičně vynikající koncertní atmosféra. Přijďte si užít nevšední večírek i vy, start je ohlášený na 19:00 hodin. Na prknech plzeňského Medvěda se poprvé představí brněnská kapela Morčata na útěku Hudební eso vytáhne z rukávu pořadatelský tým Bílýho Medvěda v pátek 29.3.2024. Na klubové pódium pozval produkční Dušan Hujas skupinu Morčata na útěku, která dokáže rozpálit publikum na každé akci, kde je součástí line-upu. Jako support se na místní scéně blýskne radnická skupina VoltAge, jež není na plzeňské klubové scéně neznámým jménem. Přijďte se pobavit a zažít nevšední večer i vy – dveře budou otevřeny od 19:00, samotný start je pak ohlášený na 20:00 hodin. Doga v rámci turné Harley-Davidson Ostrava Tour ovládla Mrákov! O živelný start se postarali Jacker's Dnes už legendární hardrocková Doga se po několikaměsíční unplugged šňůře započaté úspěšným turné po Americe, opět vrátila k „elektrice“ a vyrazila dobýt Čechy, Moravu i Slezsko v rámci zbrusu nového řádně nadupaného turné s názvem Harley-Davidson Ostrava Tour 2024.

Další události, novinky, tiskovky, zajímavosti

Kluboofka TV vypustí deset klipů skupiny Argos. Níže trocha povídání o kapele samotné z loňského koncertu v Čerčanech Narozeninový koncert KLUBOOFKA TV, 4.11.2023, Čerčanská Beseda, Čerčany – část první: ARGOS TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Rock For People odtajnil česko-slovenskou scénu! Dorazí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka Rock For People, který od 12. do 15. června otevírá v hradeckém Parku 360 festivalové léto, představuje česko-slovenskou scénu, která doplní již oznámené J.A.R., Vypsanou fiXu nebo The Ecstasy Of Saint Theresa. Kapela Day Before vydala nový singl Desolation podložený videoklipem Kapela Day Before vydala 11.3.2024 nový klip s názvem Desolation, jež je jednou ze skladeb z nového EP Phoenix, které vyjde 27.3.2024. Video je možné vidět na oficiálním Youtube kanále kapely a poslechnout je možné na streamovacích platformách. Legendární Olympic v rámci svého unikátního turné Trilogy Tour 2024 zamíří i do Plzně! Sílu těchto tří zásadních alb si budeme moci live vychutnat na více než třech desítkách jarních a podzimních koncertů po celé ČR i na Slovensku. A na seznamu zastávek u Olympicu nechybí ani srdce Západních Čech – Plzeň. Ostrovy kromě hudby všemožných žánrů nabídnou i oslavu dvaceti let Česka v Evropské unii první informace o letošním ročníku festivalu United Islands of Prague Jarní tour jemnostpána TRAUTENBERKA 16.3. Jindřichův Hradec, 22.3. Pelhřimov, 23.3. Plzeň, 29.3. Jablonec nad Nisou, 30.3. Králíky, 5.4. Jablůnkov, 6.4. Práče. Na prvních třech koncertech budou speciálními hosty neslušní Cocotte minute. Na dalších zastávkách bude hostovat skupina s tmavým názvem Černá popř. zvířecí Ocelot.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz