ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Zemětřesení open air 2019 – 11.5. Slavkov u Brna 20. května 2019   (04:46)Projekt Zemětřesení není potřeba mezi rockovými fanoušky příliš představovat, ale pro ty, kdo by přeci jen nevěděl, o co jde, malé připomenutí. Psal se rok 1992 a anketu metalových fanoušků Černá vrána vyhráli v kategorii zpěv Aleš Brichta, kytara Miloš Dodo Doležal, baskytara Vlasta Henych, bicí Štěpán Smetáček a vytvořili „supergroup“. Tito muzikanti spojili své síly ve společném projektu s názvem Zemětřesení.


Zemětřesení není potřeba mezi rockovými fanoušky příliš představovat, ale pro ty, kdo by přeci jen nevěděl, o co jde, malé připomenutí. Psal se rok 1992 a anketu metalových fanoušků Černá vrána vyhráli v kategorii zpěv Aleš Brichta, kytara Miloš Dodo Doležal, baskytara Vlasta Henych, bicí Štěpán Smetáček a vytvořili „supergroup“. Tito muzikanti spojili své síly ve společném projektu s názvem Zemětřesení. Světlo světa spatřilo Zemětřesení v roce 1993 jako vzpomínka na tragicky zesnulého Jiřího Schelingera. Natočilo se album s dosud nevydanými Schelingerovými písněmi v podání této superčtyřky, odjelo se úspěšné turné...
...po 25-ti letech, na podzim 2018, se protagonisté znovu spojili a uspořádali vzpomínkové turné Zemětřesení 2018. Původní záměr bylo osm koncertů v osmi městech po Čechách a na Slovensku. Turné bylo však natolik úspěšné, že tato čtveřice vynikajících muzikantů vyslyšela přání fanoušků a rozhodla se uspořádat ještě jeden samostatný koncert Zemětřesení a se zkráceným programem vystoupit na dvou letních festivalech.
Již krátce po podzimním tour bylo jasno. Poslední samostatný koncert Zemětřesení bude open air v zámeckém parku ve Slavkově u Brna, uskuteční se 11.5. 2019 a bude doplněn bohatým doprovodným programem, který nezapomene ani na děti. Jako na podzimní tour vystoupí opět předkapely 9.planeta a FrozenPoppyhead a uvidíme několik zajímavých hostů. Pár měsíců tedy bylo na co se těšit. Jako by však pozemská sláva a úspěch tohoto projektu nějak popudila vyšší moc, letošní květen není zrovna nakloněn venkovním akcím. Venku je zima, každou chvíli prší, a tak dva dny před akcí přichází zpráva, že se Zemětřesení open air přesouvá do nedalekého sálu KC Bonapatre. Zámecký park je podmáčený. No co, nevadí, stejně se všichni těšíme.
 
Konečně je sobota 11.5. 2019 a jede se do Slavkova. Již dopoledne raději vyrážím z Prahy, neboť cesta na Brno po D1 je nepředvídatelná. V Praze je pod mrakem, ale neprší a zima se mi také nezdá tak hrozná. Cestou po dálnici mě napadá, jestli nakonec to přemístění pod střechu nebylo unáhlené. Sotva na to však pomyslím, jsem zbičována první průtrží mračen. Od Vysočiny až do Brna už jen souvisle leje. Když však přijíždím do Slavkova, jako bych projela pomyslnou bránou a po dešti a mracích není ani památky. Je příjemné květnové odpoledne, svítí slunce, je teplo. Jako by se nám všem počasí vážně vysmívalo. Ani dálnice D1 neměla tentokrát přichystané žádné překvapení, a tak jsem byla ve tři odpoledne již na místě. Sál KC Bonaparte byl přímo naproti zámeckému parku, takže žádné velké hledání. Na části budovy bylo sice lešení, velký poutač na akci byl však vidět již z dálky, takže vchod do sálu se nedal přehlédnout. Venku již posedávají skupinky věrných fanoušků. I sál už je přístupný veřejnosti, a tak si to jdu všechno v klidu prohlédnout. Na pódiu se staví bicí, na kraji sálu sedí první návštěvníci, v okolních prostorách už jsou nachystané stánky místních minipivovarů a pivo už se točí. Nezbývá tedy než jedno ochutnat. Snad na každých dveřích v předsálí jsou vylepené programy dnešního „open air pod střechou“. Oficiální začátek programu je v 16:30 a o zábavu se postarají klauni z balónkova. Začátek hudební produkce je stanoven na 19:30. Takže máme ještě spoustu času na prohlídku zámeckého parku, na ochutnávku piva a pokec s přáteli. Kdo chce, může zůstat v sále a sledovat příjezd jednotlivých interpretů a velké přípravy na pódiu. Kolem půl páté se skutečně objevuje klaun a má i balónky. Pár dětí se tady najde, a tak jim obratně kouzlí úsměvy na rtech výtvory z balónků v podobě zvířátek, kytiček, srdíček a pro malé drsňáky má i balónkové zbraně. Lidí kolem KC Bonaparte stále přibývá a nálada je výborná. Občas se sice někde ozve, že už by se mohlo začít něco dít, vše ale vlastně běží podle předem zveřejněného plánu. Blíží se večer a lidí stále přibývá.

Zemětřesení není potřeba mezi rockovými …

FOTO PRO RADOST
Těsně před půl osmou se na pódiu objevuje moderátor TV REBEL David Zbavitel a uvádí první kapelu. 9. planeta - trojice sympaťáků ze západních Čech odehrála svůj set a poloplný sál už se dobře baví. Jen prostor pod pódiem zatím zůstává prázdný. Po pětačtyřiceti minutách se kapela loučí a dění se přesouvá do předsálí, kde u stánku s merchem proběhne autogramiáda. Během pár minut přicházejí všichni čtyři protagonisté Zemětřesení i se svými hosty.V malém prostoru předsálí je teď opravdu nátřesk.  Zájem o podpisy a fotky s umělci je obrovský. Ve 20:45 přichází na scénu energické mládí z Českých Budějovic. Kapela FrozenPoppyhead hraje již pro téměř plný sál, a dokonce roztančila pár prvních odvážlivců pod pódiem. Myslím, že mají dobře našlápnuto. I jejich set po pětačtyřiceti minutách končí. Teď je potřeba rychle připravit pódium a přesně v deset má nastat všemi očekávané zemětřesení.
22:00 a je to tady. Štěpán usedá za bicí, Dodo drží v rukou svoji kytaru, Vlasta basu a Aleš mikrofon. Ozývají se první tóny Zemětřesení. Sálem se šíří nadšení, pod pódiem to vře. Následují další skladby tuším ve stejném pořadí jako na podzim, včetně mojí oblíbené Cesty a Galéry. Nechybí ani Smetáčkovosupersólo. Když přišla řada na Šípkovou Růženku, publikum patřilo Brichtovi. Vzpomněla jsem si, jak se odpoledne vsázeli dva chlápci u piva, že to dneska Aleš nedá...no tak nevím...asi tu sázku dneska někdo projede! Dal to skvěle. Všichni čtyři jsou výborní.  Na pódiu funguje chemie a do lidí se valí neskutečná energie. Sálem už se dá jen těžko projít, snad jen na konci u dveří je trochu volněji. Fanoušci se skvěle baví, zpívají každé slovo všech písní, tančí, jsou nadšení. V sále je vedro a vzduch by se dal krájet.Atmosféra pravého rockového koncertu.  Myslím, že nikdo nelituje. Pak Aleše u mikrofonu střídá první host. Není jím nikdo jiný než usměvavý Palo Drapák (ex Metalinda). Skvěle nám zazpíval Šchelingerovu Zimu a Pohřeb přítele. Hned po něm přichází s kytarou charizmatický Jaroslav Albert Kronek (Alband, ex Kern) a Holubí dům s ním zpívá snad opravdu úplně každý. Další přichází na scénu energický Tomáš Hradil (Trezor) a s kapelou Doležal, Henych, Smetáček zazněla Stavros Niarchos. Jako poslední host vystoupil démonický Roman Izaiáš (Doga) a sálem hřmí Nám se líbí. To už je na pódiu zpátky i Brichta. Pak následuje ještě jedno překvapení. Štěpán Smetáček opouští svoje bubny a na jeho místo je pozván starosta Slavkova Michal Boudný. Jahody mražený vystřihl se ctí. To už se ale vše chýlí ke konci a přichází loučení. Pak ještě Jsem prý blázen jen a na úplný závěr coverParanoid. Na pódiu se opět objevují všichni hosté a vytvářejí opravdu nadupanou partičku. Doznívají poslední tóny a pak už opravdu přichází loučení. Byla to zase velká paráda. Fanoušci odměňují interprety obrovským a neutichajícím potleskem. Téměř dvě hodiny utekly jako voda. Pánům Brichtovi, Doležalovi, Henychovi a Smetáčkovi patří obrovské uznání a poděkování za tenhle projekt. Nejen, že ho v roce 1993vytvořili, ale dneska hlavně za to, že ho zase na chvíli oživili. Fanouškové dostali možnost celé si to znovu prožít, slyšet výbornou muziku, vidět perfektně fungující tým na podiu a nostalgicky zavzpomínat. Myslím, že koncert Zemětřesení je opravdu potřeba zažít na vlastní kůži. Všechny nahrávky, fotky a vyprávění tenhle pocit nemůžou nahradit. Zážitky jsou nepřenositelné a z tohoto koncertu si jich každý odnáší celý ranec. Definitivní tečka za tímto projektem to dneska ještě není, takže ti, co stále ještě váhají, mají možnost vidět zkrácenou verzi v rámci dvou letních festivalů. 28.6. zaletí Černé vrány na Topfest do slovenského Nového Mesta nad Váhom a 19.7. na TheLegends Rock Fest do Hořic.  Vzhledem k tomu, že nic nenasvědčuje, že by se ještě nějaké koncerty přidávali, doporučuji si tuto poslední příležitost nenechat ujít, než se naše Černé vrány zase rozletí.

Těsně před půl osmou se na pódiu objevuje …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ


Jana Uhrová 65 fotografií v galerii


autoři:text:     Jana Uhrová
foto:     Jana Uhrová



Další fotoreportáže

Punková 10x3 Tour 2024 má obrovskou fanouškovskou podporu, plzeňský Medvěd byl našlápnutý k prasknutí Společné turné tří základních kapel The Fialky, Totální nasazení a Nežfaleš se střídajícími se hudebními hosty, plní kluby napříč naší vlastí od 8. března. Vyprodáno, zbývá jen pár lístků… a tak nějak podobně zní komentáře pořadatelů jednotlivých koncertních zastávek. Plzeňský Bílej Medvěd si tak v praxi mohl 23.3.2024 okusit na vlastní kůži, jaké to je vyvěsit u vstupu cedulku vyprodáno! Scéna připravená, nazvučeno, takže v podstatě nic nebránilo v odpálení zahajovacího setu, byť se ke vstupním dveřím táhla ještě pěkně dlouhá fronta hostů. V tomto případě vyšli pořadatelé návštěvníkům vstříc promítáním přímého přenosu z pódia na plochu těsně u vstupu. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech. Doga v rámci turné Harley-Davidson Ostrava Tour ovládla Mrákov! O živelný start se postarali Jacker's Dnes už legendární hardrocková Doga se po několikaměsíční unplugged šňůře započaté úspěšným turné po Americe, opět vrátila k „elektrice“ a vyrazila dobýt Čechy, Moravu i Slezsko v rámci zbrusu nového řádně nadupaného turné s názvem Harley-Davidson Ostrava Tour 2024. Ve velice dobrém světle se na dožickém sále představila rocková kapela Joker Březnové víkendy jsou v mnoha obcích a městech věnovány hudebním společenským večerům, plesům či maškarním bálům. Právě maškarní bál byl v sobotu 16.3.2024 očekávanou událostí v obci Dožice na Mladosmolivecku, kde se o rockový doprovod tradičně se zde konající akce postarala kapela Joker. Termín byl rok dopředu jasně daný, muzikanti po zvukové zkoušce připravení, takže nic nebránilo v odstartování taneční zábavy. Na ní si našli cestu jak místní, tak fanoušci jmenované skupiny, samozřejmostí byla i početná skupina hostů v nápaditých maskách a kostýmech. Ve Stříbře odstartoval Harlej koncertem před zaplněným sálem jarní Zatím je to dobrý Tour s pořadovým číslem 2 Loňská podzimní šňůra na podporu alba Zatím je to dobrý měla vysokou návštěvnost snad na každé hudební zastávce napříč naší vlastí. Není proto od věci, že pražský Harlej jarním Tour 2024 vychází vstříc fanouškům a sálovými koncerty si úspěšně rozšiřuje už teď bohatou posluchačskou základnu. Stříbro se tak v pátek 15.3.2024 stalo odrazovým místem harlejáckého putování zemí Českou, které se do kapelní kroniky zapíše výrazným písmem.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz