ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Život za hledáčkem koncertního fotografa - část první očima Vladi Votrubové 25. října 2019   (13:24)Takřka denně vám přinášíme fotoreportáže z koncertů skupin i z festivalů napříč jak žánry, tak i celou Českou republikou. Denně od nás vídáte spousty koncertních fotografií s články o hudebních akcích. Ale možná se ptáte, jaký je vlastně život koncertního fotografa a jak takové koncertní focení probíhá? To a ještě mnohem více vám, naši milí čtenáři, nyní prozradíme a odkryjeme zákulisí koncertního focení.

Život za hledáčkem koncertního fotografa - část první očima Vladi Votrubové

Petr Černohorský

Za hledáčkem foťáku (1 / 1)

Vlaďka Votrubová


Takřka denně vám přinášíme fotoreportáže z koncertů skupin i z festivalů napříč jak žánry, tak i celou Českou republikou. Denně od nás vídáte spousty koncertních fotografií s články o hudebních akcích. Ale možná se ptáte, jaký je vlastně život koncertního fotografa a jak takové koncertní focení probíhá? To a ještě mnohem více vám, naši milí čtenáři, nyní prozradíme a odkryjeme zákulisí koncertního focení. Nápad k tomuto článku vznikl po přednášce našeho hudebního serveru na věhlasném veletrhu a festivalu současné fotografie jménem FOTOEXPO 2019, který se konal v sobotu 19. 10. 2019 v Praze. Vydáváme tedy první část popisu koncertní fotografie aneb V čem spočívá koncertní fotografie a co je její podstatou.

Takřka denně vám přinášíme fotoreportáže …

FOTO PRO RADOST
S celorepublikovým serverem Music Gate spolupracuji od jeho založení. Týden co týden vám přináším fotoreportáže z klubové, sálové, koncertní i festivalové scény. Nejprve se pojďme společně podívat na focení pro Music Gate v číslech. Tak tedy… Nafotila jsem pro MG 250 skupin a ročně plním web cca 80 fotoreportážemi. S naším serverem fotím akce od 50 lidí v klubu až po 50 000 lidí na českých i zahraničních festivalech. A nyní přijde něco málo k mému koncertnímu životopisu… Už v šestnácti letech jsem měla tu možnost fotit legendární skotskou rockovou skupinu Nazareth. Poté následovaly legendy jako jsou: Lordi, Slash, Uriah Heep, Smokie, Sweet, Evanescence, Lucie Bílá, Kabát a mnoho dalších… Používám fotoaparáty fy.Nikon a převážně objektivy fy.Sigma.

Koncertní fotografie nemusí vždy být při hlasité muzice s burácejícím ohlasem publika. Jsou i komorní koncerty, kde fotograf při atmosféře večera tzv. nesmí rušit. Takže se smí fotit pouze z prostoru osvětlovače a v průběhu potlesku. Často jde totiž o recitály, doprovázené pouze klavírem, či malým komorním orchestrem, kde bychom focením a pohybem u pódia narušovali atmosféru.  
 

S celorepublikovým serverem Music Gate …
V tomto článku vám naši milí čtenáři, mimo jiné prozradím i odpověď na nejčastější otázku, která na koncertní fotografy směřuje.
 
Ráda bych vám také nastínila a přiblížila život fotografa na koncertech, jak vlastně probíhá koncertní focení a co je jeho podstatou. Podstatou koncertní fotografie je přenést sílu okamžiku, život, pohyb, energii a atmosféru z daného koncertu do fotky, aby fotka tvz. „žila“. Fotograf přichází na koncert s určitou vizí, ale ne vždy se mu jeho představy podaří vyplnit a není to jen o cvakání momentek. Na některé záběry se musí vyloženě čekat a být na něj připraven, třeba i celou skladbu.
 
Prostředí koncertů můžeme rozdělit na tři části. Dělíme je na: kluby, sály a haly a festivaly. Ve všech prostředích koncertní fotografie záleží samozřejmě na toleranci lidí - fanoušků skupin.

V tomto článku vám naši milí čtenáři, …
Klubová scéna je v současné době velmi oblíbená, na focení je však náročná. A to proto, že klubová scéna vyžaduje ponurou atmosféru. Na pódiu bývá většinou šero a střídají se červená nebo modrá světla, občas i s pořádnou náloží mlhy. Fotí se vždy z lidí a často se celý večer čeká na probliknutí ojedinělého bílého světla. Příjemnou výhodou je blízký kontakt fanoušků s kapelou a komorní atmosféra. V klubech skoro vždy platí zákaz používání blesku a přisvícení.

Sály kulturních domů, haly , to jsou větší  pódia, někdy bývá hrazení, jindy se fotí z publika. K mlze a ke světelnému parku se nám přidávají lasery, menší pyroefekty a v současné době velmi žádané, ale pro fotografy obtížné, obrazovky s videoprojekcí. Doba focení kapel nebývá omezena. Je umožněno více akreditací fotografů. Každý z fanoušků skupin bere fotografy jinak. Někdy létají piva, někdy nás vyšší lidé pouštějí před sebe. A než si na nás fanoušci společně s konkurencí zvykli, trvalo to několik sezón. Dnes už nás v sálech i na koncertech kapel, které navštěvujeme pravidelně očekávají a dokonce ubírají i focení na mobily, protože ví, že je vyfotíme a že fotky od nás najdou na našem serveru.
 
 

Klubová scéna je v současné době velmi …
Festivaly – festivalové focení je „třešničkou na dortu“ koncertní fotografie, ale jak už to tak bývá, i toto odvětví má své pro a proti. Náročné je zejména časově. V areálu a vlastně i za hledáčkem foťáku strávíte 12 až 15 hodin. Během focení se nám několikrát změní světelné podmínky a to nejen v průběhu dne, ale i během koncertu. A právě kvůli světelným podmínkám a vzdálenosti pitu od stage je třeba mít po ruce veškeré vybavení. Pokud se fotí takhle dlouho, musíme mít v zásobě několik baterií, případně SD karet a samozřejmě 2 foťáky, které jsou různě osazené. Na pódiích je lehce šero, fanoušci jsou při slunečném počasí přesvíceni. Proto se používají 2 foťáky, každý z nich je jinak nastaven. A to vše se musí stihnout pouze během prvních třech songů. Občas také záleží na pyroefektech a samozřejmě na pokynech od security, kteří bývají často nekompromisní.

Festivaly – festivalové focení je „třešničkou …
Záleží samozřejmě i na počasí, kterému se také musí přizpůsobit výbava a to, aby byl před nepřízní počasí chráněný jak fotograf, tak i jeho technika. Protože i za těchto podmínek je nutné z akce nějaké fotky přinést. Festivalová backstage je obvykle rozdělena na zóny a někdy se i ke kamarádům z kapel nedostaneme. Na festivalech se často setkáme až s 15 fotografy. Všichni však z festivalu potřebují fotky přinést, proto jsme takřka na jedné lodi a umíme se tolerovat a týmově spolupracovat.

Top kapely – Specifické je samozřejmě i focení tzv. top skupin, hvězd české i zahraniční hudební scény, na jejichž koncert bývá omezený počet fotografů a do pitu pod pódium bývá vpuštěno jen několik z nich. Tento omezený výběr provádí managment kapely a fotografovi je udělena speciální samolepka či visačka, kterou v průběhu koncertu kontroluje sám manažer. Také se smí fotit jen první tři songy. Někdy mají kapely takové požadavky, že i když máte udělenou tuto exkluzivní samolepku, je fotografům umožněno fotit jen z prostoru určeným kapelou, např. z poloviny nebo z konce sálu.  

Tam vám pak místo k focení udělají security, takže fotíte s foťákem nad hlavou např. přes cca 2 000 lidí. Po odfocení „prvních třech“ jste odvedeni do prostoru mimo koncert a fotoaparát musíte odevzdat do depozitu, který vám jej vydá po skončení akce. Někdy musíte i zcela opustit areál koncertu.
 

Záleží samozřejmě i na počasí, kterému se také …
Během focení koncertů se fotograf setká s nepřeberným množstvím zážitků. Ne všechny se však dají řadit mezi příjemné, ale nebojte se, těch příjemných zážitků je stále více a stále převažují.
 
A nyní ta slíbená a tak často pokládaná otázka: „Je koncertní fotografie placená?“ Možná vás odpovědí zklamu, ale opravdu není. Pokud fotíte pod nějakým hudebním serverem, kde mají všichni focení jako zájmovou činnost, tak koncertní fotografie není placená. Placená je pouze tehdy, když fotíte přímo pro nějakou kapelu, ale tam pak samozřejmě záleží na počtu vašich odfocených koncertů s danou kapelou, zda jedete jen jeden či celé turné atd…

Během focení koncertů se fotograf setká …
A co říci závěrem? Přestože je focení koncertů často náročné a někdy i lehce vysilující, je krásné pro vás přenášet atmosféru z koncertu do fotoreportů a když vás koncertní focení baví a když koncertní focení milujete, tak vás menší zádrhely nikdy nemůžou odradit.
 
Brzy naviděnou na koncertech !!!

A co říci závěrem? Přestože je focení koncertů …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ


Petr Černohorský fotografie v galerii

Za hledáčkem foťáku (1 / 1)


Vlaďka Votrubová 35 fotografií v galerii


autoři:text:     Vlaďka Votrubová
foto:     Vlaďka Votrubová, Pavel Macán, Petr Černohorský



Další články žánrů Metal, Punk (rock), Rock

Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. Death-metalový večer čeká na hosty Bílýho Medvěda o velikonoční neděli Změna stylu prezentované muziky v kultovním plzeňském klubu perfektně potvrzuje jeho univerzálnost a multižánrovost. V neděli 31.3.2024 se na místním pódiu představí hned tři formace preferující temnou odnož metalového světa. Hosté se tak stanou součástí nevšedních koncertních zážitků, kterých se nám v Medvědovi dostane mírou vrchovatou. Přijďte i vy okusit death-metalovou tvář muziky – start je ohlášený na 20:00 hodin. Punková 10x3 Tour 2024 má obrovskou fanouškovskou podporu, plzeňský Medvěd byl našlápnutý k prasknutí Společné turné tří základních kapel The Fialky, Totální nasazení a Nežfaleš se střídajícími se hudebními hosty, plní kluby napříč naší vlastí od 8. března. Vyprodáno, zbývá jen pár lístků… a tak nějak podobně zní komentáře pořadatelů jednotlivých koncertních zastávek. Plzeňský Bílej Medvěd si tak v praxi mohl 23.3.2024 okusit na vlastní kůži, jaké to je vyvěsit u vstupu cedulku vyprodáno! Scéna připravená, nazvučeno, takže v podstatě nic nebránilo v odpálení zahajovacího setu, byť se ke vstupním dveřím táhla ještě pěkně dlouhá fronta hostů. V tomto případě vyšli pořadatelé návštěvníkům vstříc promítáním přímého přenosu z pódia na plochu těsně u vstupu. TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Ve Štítově se o slovo přihlásí druhý ročník metalové Ghosts of Salomena Malá obec Štítov mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi se stane místem konání druhého festivalového ročníku s názvem Ghosts of Salomena. Hasičský klub přímo na návsi nabídne v sobotu 30.3.2024 příchozím hostům výběrový line-up, kde se představí jak hudební skupiny, tak bubenické show a navíc pořadatelé slibují metalové překvapení. Samozřejmostí bude dobře zásobený přilehlý výčep a tradičně vynikající koncertní atmosféra. Přijďte si užít nevšední večírek i vy, start je ohlášený na 19:00 hodin. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily.

Další zajímavosti

Kapela Day Before vydala nový singl Desolation podložený videoklipem Kapela Day Before vydala 11.3.2024 nový klip s názvem Desolation, jež je jednou ze skladeb z nového EP Phoenix, které vyjde 27.3.2024. Video je možné vidět na oficiálním Youtube kanále kapely a poslechnout je možné na streamovacích platformách. Legendární Olympic v rámci svého unikátního turné Trilogy Tour 2024 zamíří i do Plzně! Sílu těchto tří zásadních alb si budeme moci live vychutnat na více než třech desítkách jarních a podzimních koncertů po celé ČR i na Slovensku. A na seznamu zastávek u Olympicu nechybí ani srdce Západních Čech – Plzeň. Jarní tour jemnostpána TRAUTENBERKA 16.3. Jindřichův Hradec, 22.3. Pelhřimov, 23.3. Plzeň, 29.3. Jablonec nad Nisou, 30.3. Králíky, 5.4. Jablůnkov, 6.4. Práče. Na prvních třech koncertech budou speciálními hosty neslušní Cocotte minute. Na dalších zastávkách bude hostovat skupina s tmavým názvem Černá popř. zvířecí Ocelot. V loňském roce založená kapela TOSH! nahrála debutové EP LOVE and LOYALTY, které bude součástí playlistu koncertů napříč republikou Kapela TOSH! vznikla v roce 2023 a koncertuje od léta 2023. Kluci se seskupili ve Střelských Hošticích a hrají hardcore s prvky melodického punku. Sosnová Classic 2024 to rozjede na plný plyn! Zve na české, italské i českomoravské legendy – na Škodu, Lancii a skupinu Čechomor! Sosnová Classic 2024 představí klenoty automobilové a hudební scény! Půjde o víkend plný motoristického skvostu, závodů a exhibic, kam zavítají i české a italské automobilové legendy. Nouze nebude ani o hudební program, který je s radostí svěřen do rukou taktéž legendárního Čechomoru. Let It Roll míří na americký South by Southwest. Jako vůbec první český festival bude kurátorovat jednu z hudebních scén Na hudební festival míří američtí South by Southwest a ve středu 13. března tak v klubu Kingdom, který patří mezi největší venues celého festivalu, proběhne Let It Roll showcase. Jednoduše dávka bláznivé energie – to je nový song a klip “Barevný křídy“ hudebníka KOCOURU Tato čerstvá novinka má být první z řady jeho letos chystaných písní. Originální text a svéhlavě pojatý videoklip si kladou za cíl pobavit a rozhýbat boky posluchačů. Týpek, který je na větvi ze své úchvatné dívky - tak by se dalo v krátkosti popsat téma singlu Barevný křídy.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz