ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Další deska laptopového písničkářství 29. února 2020   (17:15)Will Eifell je sudetský písničkář přirostlý na jednom konci ke svojí kytaře, na druhém k laptopu. Zatímco nohama klouže po špinavých dlažebních kostkách měst, hlavu venčí v dálkách kam jen dosáhne. Před pár dna spatřila světlo světa už třetí deska, která jeho písně odívá do úplně nových šatů. Jak se to stalo a proč?

Další deska laptopového písničkářství

Ahoj Wille, Ty jsi teď vydal desku Málo času spát, než se k ní ale dostaneme, mohl by ses nám pro ty, co Tě neznají moc dobře, nebo vůbec, představit?
 
Říkám si Will Eifell, jsem především písničkář, hraju a koncertuju většinou sám s kytarou.  Mám rád Dylana, český kapely jako třeba Priessnitz, Houpací koně, nebo moderní post-folkový věci od Kittchena. Věřím, že to celý v sobě tak nějak promíchávám. Lásku k folku a hlavně k síle textu, se silnejma refrénama a nově i s tanečnějším zvukem. Hlavně je pro mě každá deska taková speciální krabička, sama pro sebe, a hrozně moc mě baví střídat žánry a nálady, takže po první rock-popové nahrávce s kapelou jsem udělal naprosto introvertní lo-fi folkovou zastřenou desku a teď zase dělám něco trošku jiného a příští věc bude třeba zase v něčem jiná. I když rukopis si asi držím pořád.
 
Jak by jsi nám tedy představil chystanou desku Málo času spát?
 
Celý se to roztahuje mezi indie popem, alternativním folkem, je to trochu kořeněný elektronikou, ale zároveň je z toho podle mě hodně cítit, že je to písničkářská deska. Když už ne na poslech, tak někde hluboko v těch písních. Říkám tomu laptopové písničkářství. Však taky vznikly jenom s kytarou. A některé z nich budu dál jenom s kytarou i hrát :)
 
Máš pocit, že při tvorbě jsi měl "Málo času spát"?
 
Ano :D

Jak je to dlouho od posledního alba?
 
Čtyři roky. Poslední co jsem vydával bylo album Mezi hrdiny a sny v dubnu 2016. Málo času spát vyšlo teď 25. února.
 
Je 25. únor nějaké speciální datum, nebo jen tak?
 
Já si spočítal, kdy by to tak mohlo být hotový s nějakou rezervou a bodl prstem do kalendáře a tohle na mě vyskočilo jako první. Pak mi došlo, že je to přesně měsíc před mými narozeninami a taky jsem zjistil, že by měl narozeniny George Harrison, ale to jsou oboje náhody :)
 
Od poslední desky jsou to čtyři roky, to jsi tak dlouho střádal materiál, nebo jsi se s tím pak dlouho piplal? Nebo jsi dlouho vybíral co tam vůbec přijde?
 
On největší rozdíl u týhle desky je, že jsem na to měl producenta - Dominika Zezulu. Dominik je člen úspěšných nezávislých projektů post-hudba nebo Děti mezi reprákama. Sešli jsme se poprvé v létě 2018 a domluvili si, že do nové desky půjdeme spolu. Já jsem mu pak poslal 25-30 demáčů od různejch hotovejch písní až po fakt totální náčrty, třeba jenom kousky refrénu nebo tak, a on z toho vybral kolem dvanácti věcí. Těm jsme se začali věnovat víc, postupně jsme to seškrtali na 8 písní. Takže já jsem vlastně udělal výběr ze všeho, co jsem měl, Dominik z toho udělal užší výběr a pak jsme prostě vzali věci, který se zdály nejlepší.
 
Tohle ale byla dlouhá mezera oproti intervalu těch předešlých alb, tam to bylo okolo roku a půl a najednou čtyři roky.
 
To byla. Já původně chystal desku pro podzim 2018. Měl jsem koncept na hodně folkovou desku, i jsem rozdělal nějaký demáče, řešil nahrávání s jedním studiem, kde jsme to chtěl potencionálně nahrát.  Popravdě, vždycky mám v hlavě nějaký potencionální koncepty a věděl jsem, že příští deska bude buď opravdu čistě až přírodně folková, anebo městská elektronika. Pak do toho vstoupil Dominik, že slyšel, že něco chystám a jestli se nesejdeme, že by ho to zajímalo. Padli jsme si do noty a plácli si, že mou novou desku bude produkovat on a tím se začalo vlastně od nuly. Nasadili jsme ale takový hodně pomalý tempo. Mý plány na folkovou desku se trochu změnily, protože nakonec je z toho takovej indie pop, je to hodně popový, místy trochu taneční.
 
Tak Ty jsi měl teďka samý takový tendence. Ty jsi vlastně jezdil s *La Bandou a to je všechno takový správně uhozený.
(*La Banda de Contenedor – kapela hrající svéráznou elektronickou taneční hudbu)
 
Máš vlastně svým způsobem pravdu. Ale tyhle věci příliš La Bandou ovlivněný nejsou, jsou to starší písničky, který jsem napsal ještě předtím, než sem začal hrát s La Bandou. Ovlivnění La Bandou a tím vším, co jsem se s ní naučil, se do mý tvorby teprve promítne.
 
Jak to máš vůbec s La Bandou? Ty s nimi vlastně hraješ provizorně nebo trvale?
 
Oficiálně trvale, jako stálý člen, ale uvidíme. Budu se stěhovat do Brna, tak se uvidí, jak to bude dál.
 
Ty jsi teď vydával nějakou ochutnávku, viď?
 
První písničku jsem zveřejnil pár dní před vydáním desky. Jmenuje se Vlčí dny.
 

Ahoj Wille, Ty jsi teď vydal desku Málo času …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Na těch předešlých deskách jsi si dělal většinu nástrojů sám, tady to máš taky tak, nebo jsi si přizval další muzikanty?
 
Velkou většinu nástrojů hraju já od kytar, baskytar až po syntezátory. Dominik tam má sólo na kytaru v Salome a dva syntezátory ve zbytku. Jeho bratr Dan má ve Vyprchává klavír a v Tady jsme takové nenápadné kytary.
 
Jak se cítíš, už se těšíš až to bude za Tebou, až to bude všechno hotový? Kvůli tý práci nebo se těšíš jakej to bude mít ohlas?
 
Já mám z tý desky obrovskou radost. Strávil jsem na tom neskutečně moc času, nebyl jsem vůbec zvyklej dělat věci takhle dlouhodobě a takhle hluboko se do nich nořit. Mě osobně ta deska strašně baví a mám pocit, že se to povedlo. Jsem dost zvědavej co na to řeknou lidi. Mám pocit, že první písnička, která je venku, má dobrej ohlas, tak uvidíme. Jsem strašně zvědavej jestli se ta deska dostane i někam mimo mojí bublinu, jestli na to někdo bude slyšet.
 
Čím je to album tolik jiný oproti Tvojí ostatní tvorbě?
 
Je to zase krok do trochu jiných vod a to mě baví. Mám hrozně rád umělce jako třeba Rickolus nebo John Frusciante, kterou mají každou desku postavenou na trochu jiných základech. Největší rozdíl je použití elektronických bicích a od toho se odvíjející i elektroničtější zvuk celý desky. Vlastně jsme z těch folkových písniček vyndali akustickou kytaru a postavili to na jiných nástrojích.
 
Takže Ty vlastně vydáš částečně syntový album, který ale budeš prezentovat akusticky.
 
To se ještě uvidí. V tuhle chvíli to vypadá, že budu hrát pár věcí s laptopem a pár věcí jenom s kytarou.
 
A nemáš v úmyslu si k tomu půjčil kapelu? Že by Ti někdo hrál ten zbytek?
 
To jsem zvažoval, ale prostě to v tuto chvíli není úplně možný z různých důvodů. Takže asi půjdu cestou sólovýho vystupování s notebookem. To se mi v tuto chvíli jeví jako nejlepší volba.
 
Myslíš, že Ti tenhle styl zůstane, že jsi se v něm našel, anebo bude spíš každá další deska jiná podle toho kam Tě vítr zavane?
 
Nezůstane. Už teď pomýšlím na to, co budu dělat příště a věřím, že to bude zase v lecčems jiné. A kdo ví. Těch možností je nepřeberný množství a já se jím rád přehrabuju. Příští deska může bejt třeba velká folk-rocková deska s hammondama, akustickou kytarou a sboristkama. To by se mi líbilo :)
 
Co nás má nalákat na křest?
 
Když už ne já a moje nová deska, ze který budu hrát písně v co nejbližších aranžích jako na desce, tak doufám, že skvělý písničkář z Brna Martin Binder, který je označovaný za českýho mladýho Johnyho Cashe a podle hlasu to rozhodně není neopodstatněný. Jeli jsme před rokem společný turné na Moravě a chci ho ukázat tady publiku na severu. Ten bude hrát jako první. Po mě bude hrát duo OwL, což je tady Ústecká elektronická kapela.

Na těch předešlých deskách jsi si dělal …
Křest
- bude v sobotu 7. března na baru Veřejného sálu Hraničář Ústí nad Labem
- kromě Willa vystoupí brněnský písničkář Martin Binder a ústeckého elektro-duo OwL
- vstup 100 Kč v předprodeji, na místě 150 Kč

Celou desku můžete nalést zde:

https://willeifell.bandcamp.com/?fbclid=IwAR1sMjwFeuYI5araKVMNOMJJL5ESDE-3W0q0_zgS2O8GNxR5Hb0YpVH9Qok

Nebo i na Spotify:
https://open.spotify.com/album/3JwvYsPlTuU0B9dv7Fn0hB?si=Bd1yJvaXSxWsVDUoWIfrDQ&fbclid=IwAR0H7kiQwt5CxC8cvqYTvBPCe8QhldRhqEjwETYRGfaGHgLEAKYjMJdW7Xw
 


	Křest
		- bude v sobotu 7. března na baru …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

autoři:text:     Tereza Veselá
foto:     Tereza Veselá



Další články s interpretem Will Eifell

Další články žánrů Crossover, Elektronická hudba, Folk, Pop, Rock

Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. Na prknech plzeňského Medvěda se poprvé představí brněnská kapela Morčata na útěku Hudební eso vytáhne z rukávu pořadatelský tým Bílýho Medvěda v pátek 29.3.2024. Na klubové pódium pozval produkční Dušan Hujas skupinu Morčata na útěku, která dokáže rozpálit publikum na každé akci, kde je součástí line-upu. Jako support se na místní scéně blýskne radnická skupina VoltAge, jež není na plzeňské klubové scéně neznámým jménem. Přijďte se pobavit a zažít nevšední večer i vy – dveře budou otevřeny od 19:00, samotný start je pak ohlášený na 20:00 hodin. Pepper a Metalíza to společně rozjedou na Pouťovém koncertu v Loučimi! Oblíbené spojení Pepper a Metalíza to spolu opět rozjedou. Stane se tak o Velikonoční neděli v sále Penzionu Matějka v Loučimi, kde nás tyhle party svou chytlavou muzikou potěší v rámci Pouťového koncertu. A o tom, že se máme na co těšit, není pochyb! První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech.

Další události, novinky, pozvánky na akce, zajímavosti, rozhovory

Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. Death-metalový večer čeká na hosty Bílýho Medvěda o velikonoční neděli Změna stylu prezentované muziky v kultovním plzeňském klubu perfektně potvrzuje jeho univerzálnost a multižánrovost. V neděli 31.3.2024 se na místním pódiu představí hned tři formace preferující temnou odnož metalového světa. Hosté se tak stanou součástí nevšedních koncertních zážitků, kterých se nám v Medvědovi dostane mírou vrchovatou. Přijďte i vy okusit death-metalovou tvář muziky – start je ohlášený na 20:00 hodin. Ve Štítově se o slovo přihlásí druhý ročník metalové Ghosts of Salomena Malá obec Štítov mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi se stane místem konání druhého festivalového ročníku s názvem Ghosts of Salomena. Hasičský klub přímo na návsi nabídne v sobotu 30.3.2024 příchozím hostům výběrový line-up, kde se představí jak hudební skupiny, tak bubenické show a navíc pořadatelé slibují metalové překvapení. Samozřejmostí bude dobře zásobený přilehlý výčep a tradičně vynikající koncertní atmosféra. Přijďte si užít nevšední večírek i vy, start je ohlášený na 19:00 hodin. Na prknech plzeňského Medvěda se poprvé představí brněnská kapela Morčata na útěku Hudební eso vytáhne z rukávu pořadatelský tým Bílýho Medvěda v pátek 29.3.2024. Na klubové pódium pozval produkční Dušan Hujas skupinu Morčata na útěku, která dokáže rozpálit publikum na každé akci, kde je součástí line-upu. Jako support se na místní scéně blýskne radnická skupina VoltAge, jež není na plzeňské klubové scéně neznámým jménem. Přijďte se pobavit a zažít nevšední večer i vy – dveře budou otevřeny od 19:00, samotný start je pak ohlášený na 20:00 hodin. Pepper a Metalíza to společně rozjedou na Pouťovém koncertu v Loučimi! Oblíbené spojení Pepper a Metalíza to spolu opět rozjedou. Stane se tak o Velikonoční neděli v sále Penzionu Matějka v Loučimi, kde nás tyhle party svou chytlavou muzikou potěší v rámci Pouťového koncertu. A o tom, že se máme na co těšit, není pochyb! Kapela Day Before vydala nový singl Desolation podložený videoklipem Kapela Day Before vydala 11.3.2024 nový klip s názvem Desolation, jež je jednou ze skladeb z nového EP Phoenix, které vyjde 27.3.2024. Video je možné vidět na oficiálním Youtube kanále kapely a poslechnout je možné na streamovacích platformách. Legendární Olympic v rámci svého unikátního turné Trilogy Tour 2024 zamíří i do Plzně! Sílu těchto tří zásadních alb si budeme moci live vychutnat na více než třech desítkách jarních a podzimních koncertů po celé ČR i na Slovensku. A na seznamu zastávek u Olympicu nechybí ani srdce Západních Čech – Plzeň.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz