ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Jakub Jalůvka Trio 19. května 2023   (23:27)Akustická kytara má stále co nabídnout to nám dokázal Jakub Jalůvka na akci Jih ožije hudbou konanou v Ostravě - Jih.

Jakub Jalůvka

Jakub Jalůvka Trio vystoupili na akci Jih ožije hudbou, konanou ve dnech 6.-7.5. 2023
na Náměstí Ostrava - Jih v Hrabůvce. 
Byl to již druhý ročník. 

Na tomto ročníku vystoupilo celkem 13 regionálních kapel a já jsem si skvěle popovídala s frontmanem této kapely panem Jakubem Jalůvkou


FOTO PRO RADOST
Dobrý den, pane Jalůvko. 

Než si začnu s Vámi povídat, mohl by jste se nám drobet představit a představit nám i svoji kapelu, se kterou vystupujete? 
Tak moje jméno je Jakub Jalůvka a mám svoje trio, které se vyznačuje tím, že hrajeme multižánrově. Hudba, kterou hrajeme je ovlivněna Johnem McLaughlin, Al Di  Meolou, dalšími ikonami kytarové hudby.

Jakub Jalůvka
Byl to Váš sen stát se kytaristou a učitelem hry na kytaru? 
Ano, určitě to byl můj sen. Už kdysi dávno, jako malý kluk, jsem viděl hru na kytaru 
u svého otce.
Poté, po zvládnutí prvního ročníku základní umělecké školy v Novém Jičíně, jsem utekl ke sportu,  k fotbalu.
Až na druhém ZŠ stupni nás pan učitel namotivoval tak, že jsme začali cvičit každý na své nástroje. Měli jsme svoji školní kapelu a poté jsme si vyhledali už konkrétní osoby, profesory, abychom se mohli dostat na hudební školy, ať už lidové konzervatoře, anebo na ostravskou konzervatoř v Ostravě.


Vystupujete na akcích někdy i se svými studenty? 
Na svých akcích, víceméně jako pedagog jsem samozřejmě vystupoval se svými studenty. A když si tak vzpomínám, tak jsem učil 14, ne-li 15 let, už si teď přesně nevybavím ty roky na základních uměleckých školách.
Aktuálně čtyři roky učím ve své kytarové škole. Tam mám 90% dospělých, ale stále mám ještě jeden den, kdy pracuji s dětmi, které vystupují i na třídních koncertech, ale i veřejných.
Co se týče mé pedagogické činnosti, tak to tam samozřejmě bylo i podmínkou, abychom vystupovali s dětmi nebo se studenty veřejně.


Kolik písniček jste už za svůj život složil?
No, to je celkem zajímavá otázka. Nemám to vůbec spočítané, ale kdybych to měl odhadnout, tak by to bylo asi nějakých 50 - 60. Samozřejmě to beru tak, že jsem pomohl i hostujícím kapelám udělat hudbu, takže určitě by to mohlo být těch 50.


Jak dlouho už vystupujete na veřejnosti? 
Na veřejnosti vystupuji aktivně od svých 20-ti let, takže už to bude 19 let.
Mám vystudovanou klasickou kytaru, klasickou hudbu, takže dnes vystupuji i jako sólista, nebo v duu a nebo také jako ansáblový, či kapelový hráč ve svém triu.
 

Jakub Jalůvka Trio
Nemáte někdy trému před vystoupením? 
Samozřejmě trému mám pokaždé. Někdy je menší, někdy větší, například, když cvičím něco, co není tak zažitého, nebo když narazím na obtížnosti vážné hudby, nebo když mám delší čas od veřejného hraní a vystupování, tak je vždycky tréma daleko větší.
Jinak říkám, tréma je pokaždé, protože přece jenom posluchači jsou pro mě vždy to nejdůležitější, a samozřejmě kapela, a jako jakýsi vlajkonoš svého tria a vůbec potom i dua i jako sólista sám za sebe, musím ručit za to, aby náš výkon byl minimálně dobrý a aby se kapela mohla opřít o mou osobu.
Samozřejmě jde všechno na můj vrub, takže beru to zodpovědně a s tím souvisí i ta mírná nejistota, nebo tréma. Ale,  když se poctivě a řádně cvičí, když se hraje, když se člověk připravuje na to, i co by se třeba nikdy nemuselo stát, tak je to potom mnohem příjemnější pocit, vědět, že člověka nedokáže něco rozhodit viz. poslední koncert, kde bylo opravdu nepříznivé počasí a paradoxně jsme hráli, myslím si, že celkem dobře i navzdory tomu počasí a špatným povětrnostním podmínkám. Jak jsi vzpomínám, tak bylo 8 nebo 9 stupňů a nebylo to pro kolegy hudebníky dvakrát příjemné. Já jsem tím netrpěl, jenom ta teplota byla trošičku méně komfortní, než když se hraje ve 20, 30 stupních venku.


Prosím, doplňte větu: Hudba je pro mě…
Hudba je pro mě životní cesta. Je to pro mě poslání, ale i zodpovědnost. Hudba je neskutečná energie.
Dále ji vnímám jako "jiný" časoprostor, než když jsem zkoušel jiná povolání. Nejsem původně jen umělecky vystudovaný, mám i jiné školy,  ale nakonec mě hudba přesvědčila o tom, že ji chci dělat jako pedagog a v současné době jako hráč a rozdávat prostě radost svojí hudbou. To je to nejlepší.
 

Kdyby jste si mohl vybrat, jestli sláva nebo peníze. Co by jste si vybral a proč?
Obojí je tak trošku nakažlivé. Určitě každý víme, že když jsou peníze v tu chvíli, kdy je člověk potřebuje a nebo je člověk má, tak si myslí, že se mu spoustu věcí tím může ulehčit, neli podmanit. To asi ano, ale zřejmě všichni víme, že sláva a peníze jsou na sebe velice navázané a raději být asi "slavný", nazval bych to spíše známějším, než mít ony peníze.
Pro mě je důležité to, že si mě někdo zapamatuje, to je pro mně daleko víc, než kdybych si měl doma postavit třeba bazén.
Sláva a peníze nejsou pro mne zas tolik důležité. Pro mne jsou důležití prostě lidé a opravdu chci dělat zábavu, dělat  hudbu a dělat umění, pokud to půjde.


Existuje místo, kde byste chtěl vystupovat a ještě jste tam nevystupoval?
Těch míst je určitě celá řada, protože můj apel je to, abych mohl právě se svoji hudbou, která je právě více méně instrumentální hrát ve všech takových místech, které jsou k tomu určeny.
Dneska už jsou dobře vybavené fantastická kina, divadla,  sály a taková zařízení. Takže určitě tato místa. Samozřejmě i ty legendární místa, kde hráli všichni prostě možný hráči světový, nebo prostě uznávaný.
Tato místa bych určitě rád viděl a zažil. Teď se vrátím o krok na zpět a moc bych si přál zažít i tu slávu toho přenádherného místa a vše s ním spojené. 


S jakou známou osobností by jste si rád zahrál na koncertě? 
Určitě s každým, kdo by se na to cítil a chtěl by si se mnou zahrát a současně bychom si pak o tom měli co k tomu říct.
Určitě by to byl třeba ten Al Di Meola, John McLaughlin a mnoho dalších, nejen kytaristů...
Teď jsem se bavil s baskytaristou, který mi něco natáčel. Jmenuje se Jarda Janek. Je to velmi uznávaná osobnost. Teď měl čerstvých 50 let, tak třeba právě s Jardou Jankem bych si moc rád zahrál, protože ho neskutečně ctím, jako baskytaristu, hudebníka.
 

Kdyby jste si mohl vybrat, jestli sláva nebo …
Když posloucháte hudbu, vnímáte ji jako posluchač nebo jako skladatel?
Hudbu už převážně vnímám jako skladatel všemi smysly dnes a denně, ať už u svých žáků, studentů, anebo jako sám autor hudby. Slyším to, vidím tam tu obtížnost, vidím tam ty hmaty, akordy. Kolikrát se přistihnu, že i když poslouchám něco naprosto jiného, než kytarovou hudbu, něco, co se nedá ani zapsat, třeba v přírodě kde je klid, slyším právě různé zvuky, které si potom dokážu přebrat a udělat si z toho i nějaké téma nebo motiv. Tam ale nemám tolik šance ji slyšet jako skladatel, i když obligátně jsme měli klavír na konzervatoři, tak si dokážem představit nějaké plochy nebo něco na smyslu kláves nebo smyčců. Rád poslouchám například jenom zpěváky, kdy si představuji vedení melodické linky. Teď vidíte, že zůstávám stále v  technice, že mi i zpěv potom ukáže, jak mám hrát melodii na kytaře. Vím, že nejen kytaristé se snaží vždy mít dlouhý tón, stejně tak houslisté a další. Všichni si bereme vlastně z toho přirozena.


Jaký hudební styl / hudební žánr máte nejraději? 
Taky zajímavá otázka. Před 15 lety bych vám odpověděl hned a přesně, ale dnes se to míchá, vzhledem k tomu, že hraji v různých tělesech. Kdysi to bylo progresivní trio rockové až metalové, pak bylo hodně folku, mezitím všechno, co jsem poslouchal. Dneska jsou to fúze, tzv. Fusion styl, tak vlastně ani nevím.


Máte rád vystupovaní v komornější podobě nebo na velkých hudebních akcí a festivalech? 
Je to zvláštní, ale všechny ty akce o kterých tady byla řeč mi nejsou cizí. Na všechno a na všechny se těším.
Když vystupuji na vernisáži jako sólista, mám vše předpřipravené a vím, co mám dělat, tak se opravdu snažím maximálně do toho jít a napojit se na konkrétní akci, umělce, kteří zrovna vystavují nebo přednášejí svá díla například knihy, obrazy, sochy, cokoliv.. Tam je to spíše menší komunita.
Potom se rád potkám s lidmi třeba v kavárně, kde jsou lidé naprosto cizí a můžu si s nimi  během nebo po akci povídat.
A když hraji s kapelou a cítím ty decibely, kde vyměníme cajón, nebo vyměníme nějaký nástroj za sadu bicích a máme plnotučné trio, tak se snažíme samozřejmě těmi decibely a dynamikou ukázat "světu", že umíme zahrát i tam a že jsme vhodní i pro větší akce.
Takže opravdu není nic, čím bych opovrhoval, každá akce, ať už komornější, anebo velkolepější má svoje obrovské kouzlo a snažím se na ni adaptovat, připravit a namodelovat hudbu tak, aby vše vyniklo.
 

Jakub Jalůvka
Jaké máte cíle a plány do budoucna? 
Do budoucna mám plány takové, že bych chtěl tak půl roku až roku mít už jisté zastávky právě na těch místech, o kterých jsem mluvil, to znamená menší sály, kina, divadélka, ale samozřejmě i tam, kde budou chtít lidé slyšet moji hudbu, ať už teda v triu, v duu anebo v sólu.
Nicméně je pro mě teď prioritou moje trio, kterému se vcelku daří. V říjnu máme křest desky a máme naplánované koncerty až do konce tohoto roku.
Musím zaklepat a momentálně vlastně hledám nějakou svoji manažerku nebo nějakou svojí paní produkční, která by mi pomohla s organizováním vystoupení, protože doposud si dělám vše sám a potřebuji se hlavně starat o svou hudbu a kapelu. Poté už řešit koncerty a vystoupení na jaro 2024 a zase být o kus dál.
Také ve svojí kapele, která je víceméně instrumentální doprovázím videoprojekcí, která ještě trochu umocňuje nálady z dané instrumentální hudby a přibližuje se tím posluchačům do audiovizuální podoby, tak, jak už to kdysi dělali velkolepě na světové úrovni například Pink Floyd a samozřejmě mnoho dalších kapel i menšího formátu.


Kam by jste chtěl pozvat naše a především Vaše hudební fanoušky? 
Aktuálně hrajeme v Ostravě. Dva koncerty v Ostravě už máme za sebou a ty dopadly velmi dobře. 19.5. jsme točili s triem v českém rozhlase v pořadu Harenda. Dne 25.5. budeme vystupovat opět triu v legendárním klubu Stará Aréna, poté budeme hrát v pátek  26.5. v duu v novém klubu Nox, který se nachází kousíček od Docku a tam se taky velice moc těším.


Ještě pár slov na konec, pro Vaše fanoušky. 
Každopádně bych chtěl všechny fanoušky pozvat na svá vystoupení, ať už ta sólová, nebo v duu či triu.
Jakub Jalůvka nespadl z vesmíru, jako mistr Bean, je tady už nějakou dobu a hraje již nějakou dobu, takže si myslím, že ti, co mají rádi hudbu, poslouchají rádi hudbu, by mohli být opravdu mile překvapení, takže určitě budu moc rád, když si udělají chviličku času, ať už to bude na větší koncert, nebo na menší akci a potkáme se společně na nějakém mém vystoupení. Všem příznivcům bych chtěl samozřejmě poděkovat. 


Jakuba Jalůvku můžete najít na těchto stránkách a na sociální siti: 

Jaké máte cíle a plány do budoucna? 
	Do …
Děkuji za Váš čas a za rozhovor pro Musicgate.cz 


FOTO PRO RADOST


Lenka Hrubá 8 fotografií v galerii

Jakub Jalůvka Trio (1 / 8) Jakub Jalůvka Trio (2 / 8) frontman Jakub Jalůvka (3 / 8) frontman Jakub Jalůvka (4 / 8) Jakub Jalůvka Trio (5 / 8) Jakub Jalůvka Trio (6 / 8) Jakub Jalůvka Trio (7 / 8) Jakub Jalůvka Trio (8 / 8)

autoři:text:     Lenka Hrubá
foto:     Lenka Hrubá



Další články žánrů Industrial, Unplugged

Petr Kolář se svým Acoustic triem v rámci #tajnymistatour okouzlil Chudenice! Oblíbený zpěvák s nezaměnitelným hlasem neuvěřitelného rozsahu a barev – Petr Kolář dorazil v rámci svého turné #tajnymistatour do městysu Chudenice nedaleko Klatov. Koncert plný lyrického pohlazení i pořádného rockového nářezu přivítal beznadějně vyprodaný chudenický Kostel sv. Jana Křtitele. Chodrockfest 2023 plný českých, moravských a slovenských hvězd ovládl Domažlice! Čas plyne jako voda a léto se nám rázem přehouplo do své druhé poloviny. Příznivci skvělé muziky a zábavy nejen ze západních Čech však nesmutnili, neboť právě to je čas na známý multižánrový plážový festival Chodrockfest. Chodrockfest 2023 se nezadržitelně blíží! Dorazí Traktor, Harlej, Horkýže Slíže i Protheus Čas plyne jako voda a léto se nám rázem přehoupne do své druhé poloviny. Příznivci skvělé muziky a pohodové festivalové atmosféry ze západu Čech a okolí však nemusí smutnit. Neboť je to právě měsíc srpen, kdy srdce Chodska – město Domažlice ožije Vavřineckou poutí a samozřejmě také velmi oblíbeným multižánrovým festivalem – Chodrockfestem. A o tom, že se máme na co těšit, není pochyb! Mňága a Žďorp uchvátili Karvinou Valmez válí v Karviné. Kamil Střihavka si se svým The Leaders Acoustic Bandem podmanil Plzeň a standing ovation nebraly konce! Páteční večer se v plzeňské Šeříkovce nesl ve znamení výjimečného koncertu. V rámci svého speciálního akustického turné tam totiž zavítal muž s fenomenálním hlasem a velkým charismem – Kamil Střihavka s ikonickým doprovodem svého The Leaders Acoustic Bandu. Legendární Kamil Střihavka spolu se svým The Leaders Acoustic Bandem míří do KD Šeříkovka Plzeň! Plzeňská Šeříkovka opět ožije dalším velmi speciálním koncertem. V rámci svého turné tam totiž zavítá majitel nezaměnitelného fenomenálního hlasu Kamil Střihavka se svým The Leaders Acoustic Bandem. Vojtaano (Vojta Záveský) v nouzovém stavu nemůže pracovat, ale brigádu zatím nehledá. Co dělá známý písničkář a stand-up komik v současném nouzovém stavu, ve kterém nemá možnost vykonávat svou výdělečnou činnost a nemůže vystupovat? Každopádně vyzývá odvážlivce k souboji v online games.

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz