ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

„Pro kapely, pro které pracuji, je to většinou něco grungového, aby z toho byla cítit hudební atmosféra, energie, muzika…“, říká oblíbený grafik a muzikant Kousek 7. dubna 2020   (19:30)Víte, jak vzniká grafika vašich oblíbených hudebních časopisů a webů spousty kapel? Že ne. My také ne a proto jsme rádi, že nám nejen tuhle otázku zodpověděl oblíbený a zároveň i zakladatel/kytarista skupiny Loco Loco a kytarista kapely Matahari - Kousek.

„Pro kapely, pro které pracuji, je to většinou něco grungového, aby z toho byla cítit hudební atmosféra, energie, muzika…“, říká oblíbený grafik a muzikant Kousek

Víte, jak vzniká grafika vašich oblíbených hudebních časopisů a webů spousty kapel? Že ne. My také ne a proto jsme rádi, že nám nejen tuhle otázku zodpověděl oblíbený grafik a zároveň i zakladatel/kytarista skupiny Loco Loco a kytarista kapely Matahari - Kousek. Rock&Pop, Futurum Music Bar, Slušnej kanál, VeryHero, Lucerna Music Bar… to vše jsou projekty, kterým Kousek dodává drive svými designy. Pojďte se s námi podívat do světa nejen hudební grafiky a dozvědět se trochu více. 
 
Jak ses dostal k práci v časopisech? Děláš grafické návrhy i pro jiné časopisy než je Rock&Pop?

Ke spolupráci došlo poměrně přirozeně v rámci projektu TV Slušnej Kanál, pro který jsem pracoval (nyní tento projekt již nefunguje, byl přeprodán), tak stávající majitel Richard Harušťák mne požádal, jestli bych na časopisu nechtěl pracovat. Rád jsem na nabídku kývl, i když jsem netušil, jak hodně mi to časově ovlivní život.   

Nasázet 100 stránkový časopis je časově poměrně náročná věc. Vlastně i psychicky, protože se dělá vždy na poslední chvíli, aby byly informace co nejčerstvější. Do toho mi píší a volají další klienti jiných firem, tak já se musím na pár dní tak trochu zavřít do takového pracovního vakua, abych měl na samotný Rock&Pop dostatečný klid. Na časopisu pracuji od července 2015, to vím přesně, protože tu mám všechna čísla archivovaná.
 
Párkrát za rok ještě zlomím občasník HelpMusic. To je ale cca 20 stránek, takže tento projekt není zdaleka tak časově náročný. 
 
 

Víte, jak vzniká grafika vašich oblíbených …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Kromě grafiky časopisů je tvá tvorba známá i z webových stránek a z návrhů log kapel. Vím, že děláš grafiku pro Dymytry, Drumming Syndrome Miloše Meiera, The Switch, Loco Loco, Rybičky 48, klub Kain nebo projekty jako Monster Meeting a další… Jak taková spolupráce s kapelami probíhá?

Nejde primárně o návrhy log, ale o návrhy a realizace grafiky na cokoliv. Pro některé kapely, ale i korporátní firmy, pracuji dlouhodobě, jako pro kapely Dymytry nebo Harlej, pro ty často dělám větší objem věcí, jak designy na merch, bannery, inzerce do různých časopisů, ale i video spoty, nebo intra pro koncertní projekce.

Pro jiné potom často pracuji také průběžně, ale třeba jen po několika menších projektech, jako výrobu designu na triko, nebo plakát na turné. Vždy je ale postup stejný. Kluci přijdou s něčím, co je potřeba vytvořit, někdy mají vlastní nápad, který se realizuje, jindy potom nechají realizaci na mne, a já jim dám k dispozici několik návrhů, ze kterých si oni vyberou, co jim sedne.

Kromě grafiky časopisů je tvá tvorba známá i z …
Kde ke své grafice získáváš inspiraci?

Většinou samozřejmě na internetu. Ideálně na zahraničních serverech. Bohužel sám nemaluji, ale spíše montuji věci dohromady. Když se povede něco originálního, tak mám samozřejmě radost, a o to více si toho vážím.

Protože práce je ale hodně, tak občas zpracovávám i již vytvořené šablony na placených grafických serverech a ty upravím a modifikuji ke své vlastní potřebě. To je pro grafika jako velice užitečný nástroj v boji s časem. V dnešní hektické době toto hodně ulehčuje práci.

Nejsem umělecký grafik jako třeba Maťo Mišík nebo Dan Kurz, to jsou umělci, kterých si cením co do originality. Ale vlastní styl mám zřejmě také, slýchávám to léta od lidí :)
 
Každý tvůj grafický návrh je osobitý, ale existuje návrh, který je jiný než běžně vytváříš?

Jak píši v otázce výše. Určitě jsou jiné návrhy pro kapely a pro korporátní firmu. Pro kapely, pro které pracuji, je to většinou něco grungového, aby z toho byla cítit hudební atmosféra, energie, muzika, ohně, dýmy, někde reggae, a něco jiného je pro firmy korporátní, kde člověk musí úplně zvolnit a pracovat konzervativně, decentně a s čistotou designu. Jsem rád, že nedělám jen to nebo to, protože to mám každodenně mnohem pestřejší, tím příjemnější.


 

Kde ke své grafice získáváš inspiraci? …
Teď přijde otázka na mé oblíbené VeryHero :) Jak se ti spolupracovalo v týmu? Jaký máš názor na tento projekt a byla to pro tebe výzva?

Projekt je to skvělý a přál bych mu, aby se do něj zapojilo co nejvíce lidí, protože je potřeba si pomáhat. Spolupráce na tomto projektu byla bezproblémová. Co do grafiky je toto právě ta korporátní spolupráce, kde člověk pracuje s čistým designem.
 
V současné době žiješ v Belgii. Domníváš se, že ti pobyt mimo ČR dává nadhled pro tvoji tvorbu?

Teď jsem již zpět v Čechách, ale pravda je, že půl roku jsem v Belgii žil. Úplně mě pobyt v Belgii, přesněji v Bruselu neovlivnil po grafické stránce. Hlavně i proto, že inspiraci na zahraničních serverech beru již řadu let, a tak jsem si užíval spíš výletů po Belgii a párkrát na severu Francie. Miluju Bruggy a Gent a také jsme s přítelkyní navštívili třeba Bistro Allo Allo v městečku Kortrijk, inspirovanou mým oblíbeným britským seriálem Haló, haló!

 
 
 

Teď přijde otázka na mé oblíbené VeryHero :) …
V roce 2018 jsme byli s přítelkyní v Singapuru a tam jsme navštívili restauraci churros s názvem Loco Loco, tedy stejným jako kapely Loco Loco, ve které hraji. To jsme již měli naplánované, že se tam stavíme. Snad přes hodinu jsme jeli na místo z centra dopravou, která se tam mimochodem jmenuje SMRT, a nakonec jsme restauraci našli, resp. malý stánek Churros Loco Loco. Tak jsme si pár churros dali a pochutnali si.

V roce 2018 jsme byli s přítelkyní …
Vrátíme se zase zpět k muzice… Známe tě ze skupiny Loco Loco, kterou si založil. Co tě k tomu vedlo a jak jsi kluky poznal? Znali jste se předtím?

Vedlo mne k tomu to, že nám jemně zastagnovala kapela Matahari, která je stále aktivní, ale jen tak párkrát do roka, v tuto chvíli. Chtěl jsem tedy nějakou více aktivní kapelu k Matahari a tak to se myslím povedlo. Myslím, že dokonce až nad rámec, plánoval jsem tak koncert za měsíc, že bude ok, ale nakonec hráváme až kolem 40 koncertů za rok, což je fajn.

S klukama jsem se předtím samozřejmě neznal, takže jsme se poznali právě za účelem Loco Loco. Občas zaznamenáváme personální změny, tak to většinou zavoláme nějakému muzikantovi, který mi někoho doporučí. Oba bubeníky Petra a Domina, co v Loco Loco za její existenci hráli, tak ty mi doporučil bubeník Miloš Meier. Oba byli jeho žáky. Teď ku příkladu zrovna zažíváme personální zemětřesení, ale o tom se dočtete na našich stránkách, jak bude tato věc postupovat.

Vrátíme se zase zpět k muzice… Známe tě …
Jak se ti na dálku spolupracuje s Loco Loco?

Po dobu pobytu v Belgii jsme nespolupracovali aktivně. Ale zařizoval jsem po telefonech jarní turné LOCO MADNES TOUR 2020 společné s kapelou Černá, které nám ale, hned po prvním koncertu, zrušila celorepubliková karanténa kvůli koronaviru.

Také jsem stihl udělat podklady pro skoro celou čtvrtou Locotí desku. Tady jsem, na rozdíl od grafiky, trochu pocítil vliv Bruselu. Brusel je hodně multikulturní město, kde je slyšet hodně arabské nebo indické muziky, také zde narazíte na hodně asijské, ale i africké kuchyně. A tak špetka té Indie se mi do některých motivů odrazila. Realizaci nám trochu oddálí zmiňované personální zemětřesení, ale věřím, že se z toho brzy oklepeme.
 
Závěrem přijde trochu záludná otázka :) Mohli bychom tě poprosit o vzkaz pro naše čtenáře ve vlámštině?

Omlouvám se, ale vlámsky ani francouzsky neumím, stačila mi na domlouvání angličtina, takže bude muset vystačit čeština. Čtěte muziku, poslouchejte muziku, choďte na muziku, podpořte muziku. Hlavně v této době, kdy se kulturní scéna zcela zastavila, to je potřeba o to víc. Až se znovu dveře na kulturní akce otevřou, neváhejte a rozběhněte se tam. Jak by zazpívali Loco Loco: Zvedni prdel…
 
Děkujeme ti za rozhovor a za tvůj čas, který jsi nám věnoval.
 

Jak se ti na dálku spolupracuje s Loco …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

autoři:text:     Pavel Macán, Vlaďka Votrubová, Zbyněk Němec
foto:     Vlaďka Votrubová, Archiv Kouska



Další články s interprety Loco Loco, Matahari

Přehlídka tvrdé muziky ve Stochově měla název Hardcore X – MASS vol. 5 Město Stochov okresu Kladno se může pyšnit historií sahající do roku 1324, na druhé současné straně pak domovskou stanicí kapel mnoha žánrů. Velice známá je tu letní akce Vodárna Fest, jejíž zimní podobu znají fanouškové pod názvem Hardcore X – MASS. Jak z názvu vyplývá, nejedná se o večerní čajíček, ale o minifestiválek tvrdé muziky s centrem dění v Bikers Bar Vodárna. Letošní mejdan měl pořadové číslo 5 a v pátek 29.12.2023 si jej přišla užít početná návštěva totálně zaplňující prostor před pódiem rozšířeným hranicí odposlechů na improvizovaném parketu. Zimní varianta Vodárna Festu ve Stochově bude mít páté pokračování Bikers Bar Vodárna ve Stochově u sportovního areálu patří mezi významné pojmy ve světě hudebním. O zvýraznění jména tohoto místa se velkou mírou stará akce Hardcore X-MASS, jež v názvu označuje hudební styl zde preferovaný. Letos se může pochlubit číselným přídomkem 5, signalizující počet úspěšných HC metalových mejdanů pod touto hlavičkou. Akce má stanovený termín 29.12.2023 a na programu vystoupení trojice kapel, kde se o slovo přihlásí úvodní formace úderem 20. hodiny. Stochovský Vodárna Fest vol. XIX přilákal metalové fanoušky i z dosti vzdálených končin Nedaleká stavba vodárny u sportovního areálu ve Stochově dala před devatenácti lety název festivalu, který běží v souvislé řadě od prvopočátku a ani covidové roky tuto šňůru nepřerušily. Za dobu jeho existence se zde vystřídalo nepřeberné množství kapel a formací, jež dokázaly oslovit stovky příznivců mnoha metalových stylů. Každý ročník měl však jednoho společného jmenovatele – domácí pořadatelskou skupinu E.O.S, jejíž členové se ve spolupráci s dalšími dobrovolníky podíleli a stále podílí na organizaci tohoto hudebního podniku. Akce se letos 24.6.2023 těšila dobrému počasí a velice slušné návštěvě, která každé jednotlivé sestavě vytvářela parádní koncertní kulisu. Open air Vodárna Fest se ve Stochově na fotbalovém hřišti přihlásí o slovo devatenáctým ročníkem! Pořadatelé hudební akce s názvem Vodárna Fest vol. XIX si pro hosty připravují sedmipoložkové menu. V něm se představí kapely z regionálního půdorysu včetně skupin, jejichž perimetr působnosti zasahuje do všech koutů naší vlasti. Přes dobře nazvučenou reprosoustavu se můžeme těšit na rock i metal mnoha stylů, z nichž si každý vybere ten svůj šálek kávy. Přijďte se pobavit, zapařit a užít si festivalovou atmosféru v sobotu 24.6.2023 i vy – otevření areálu 14:00, start úvodní sestavy 15:00 hodin. Protheus se svým Závislosti tour 2022 nadchnul vyprodaný Mrákov! Hostem večera byli Loco Loco První listopadová sobota se v Mecce chodského bigbítu – v KD Mrákov nesla ve znamení výjimečného večera plného skvělé muziky, beznadějně vyprodaného sálu a výborné atmosféry. A nebylo divu! Poslední zastávku svého úspěšného Závislosti tour 2022 tam totiž odpálil legendární zpěvák a textař Protheus (vlastním jménem Jan Macků). Hostem večera se stali Loco Loco a o tom, že půjde o nezapomenutelný večer, už předem nikdo nepochyboval. Protheus se Závislosti Tour 2022 totálně zaplnil hořovický Společenský dům V pátek večer se stal Společenský dům Hořovice cílem příznivců dobré muziky a nevšední koncertní atmosféry. Na prostorném pódiu se 4.11.2022 představil se svým programem na republikové šňůře známý textař a zpěvák Protheus. Jako host celé Závislosti Tour 2022 rozehřála početné publikum pražská rocková kapela Loco Loco. Předposlední zastávka v putování po vlastech českých měla v Hořovicích značnou podporu a večírek se pod pořadatelskou hlavičkou Zdeňka Ulmana zapsal do místních kulturních kronik výrazným písmem. Republikové turné Závislosti nevynechá koncertní zastávku ve Společenském domě Hořovice Páteční večer 4.11.2022 v Hořovicích bude mít statut velké hudební akce. Na pódiu místního Splečenského domu vystoupí v rámci Závislosti Tour 2022 se svým sólovým hudebním programem textař a hudebník tělem i duší Protheus – zpěvák známé kapely Dymytry. Jako host výjimečné události zahraje pražská rocková skupina Loco Loco. Přijďte si užít neopakovatelnou atmosféru s bonusem podpisovky před samotným koncertem i vy, start je plánovaný na 19:30 hodin.

Další zajímavosti, rozhovory

Kluboofka TV vypustí deset klipů skupiny Argos. Níže trocha povídání o kapele samotné z loňského koncertu v Čerčanech Narozeninový koncert KLUBOOFKA TV, 4.11.2023, Čerčanská Beseda, Čerčany – část první: ARGOS Kapela Day Before vydala nový singl Desolation podložený videoklipem Kapela Day Before vydala 11.3.2024 nový klip s názvem Desolation, jež je jednou ze skladeb z nového EP Phoenix, které vyjde 27.3.2024. Video je možné vidět na oficiálním Youtube kanále kapely a poslechnout je možné na streamovacích platformách. Legendární Olympic v rámci svého unikátního turné Trilogy Tour 2024 zamíří i do Plzně! Sílu těchto tří zásadních alb si budeme moci live vychutnat na více než třech desítkách jarních a podzimních koncertů po celé ČR i na Slovensku. A na seznamu zastávek u Olympicu nechybí ani srdce Západních Čech – Plzeň. Jarní tour jemnostpána TRAUTENBERKA 16.3. Jindřichův Hradec, 22.3. Pelhřimov, 23.3. Plzeň, 29.3. Jablonec nad Nisou, 30.3. Králíky, 5.4. Jablůnkov, 6.4. Práče. Na prvních třech koncertech budou speciálními hosty neslušní Cocotte minute. Na dalších zastávkách bude hostovat skupina s tmavým názvem Černá popř. zvířecí Ocelot. V loňském roce založená kapela TOSH! nahrála debutové EP LOVE and LOYALTY, které bude součástí playlistu koncertů napříč republikou Kapela TOSH! vznikla v roce 2023 a koncertuje od léta 2023. Kluci se seskupili ve Střelských Hošticích a hrají hardcore s prvky melodického punku. S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. Sosnová Classic 2024 to rozjede na plný plyn! Zve na české, italské i českomoravské legendy – na Škodu, Lancii a skupinu Čechomor! Sosnová Classic 2024 představí klenoty automobilové a hudební scény! Půjde o víkend plný motoristického skvostu, závodů a exhibic, kam zavítají i české a italské automobilové legendy. Nouze nebude ani o hudební program, který je s radostí svěřen do rukou taktéž legendárního Čechomoru.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz