ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland 7. června 2017   (10:44)Pub Animals uslyšíme naživo už 9. června v Dejvicích na festivalu Praha žije hudbou

Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland

Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (1 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (2 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (3 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (4 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (5 / 5)

V poslední době jsem si nemohla nevšimnout skvělých Pub Animals, kteří slavili úspěch například na Motorfestu, kde nadchli stovky diváků svým podmanivým reggae. Kluky jsem potkala i na narozeninovém koncertě Monkey Business, pro které vytvořili Pub Animals remix písně Be A Man. Kapela vznikla v roce 2006 v Českém Krumlově na popud tehdejších gymnazistů, bratrů Štěpána a Jakuba Hebíkových. V roce 2010 vydala kapela debutové album Safar-I, za které získala žánrovou cenu Anděl. Skupina od té doby prošla řadou změn včetně personálního obsazení, nyní hrají ve složení Jaquin Step (Štěpán Hebík) – zpěv, RZEK (Michael Říha) – klávesy, vokály, Jakub Hebík – bicí, Petr Bidlo – basa, Vít Heřman – kytara, David Říha – perkuse, sampler.

V loňském roce vydali další album s názvem Fatherland, které bylo nominováno na žánrové ceny Anděl. Album se od toho prvního poměrně liší. Hudba je jakoby vyzrálejší a dotažená k dokonalosti. Jak už název napovídá, kluci se vrací ke kořenům, tedy k dub a reggae a snad i vlivu svých otců.

A hlavně o tomto albu jsme si s frontmanem Pub Animals Štěpánem Hebíkem povídali.


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Vydali jste dvě desky, co říkáš té druhé? První a druhá je docela rozdíl...
Při nahrávání první desky Safar-I jsme v sobě měli více dítěte, takže je tam větší hravost, písničky jsou rychlejší a některé písně jsou trochu správně naivnější. Současná deska Fatherland je pomalejší, rytmy jsou táhlejší. Je to jiná muzika. Zatímco první deska měla blíže ke ska, tahle má blíže k dub a reggae. Doufám, že je to další pokrok. A třeba ta další deska bude zase o něčem jiném.

Mně to přijde, že jste velcí perfekcionalisti. Kam se chcete dostat?
Neradi vydáváme něco, za čím si kvalitou nestojíme. Když nahráváme nástroje a zpěvy, tak to drtíme, dokud si neřekneme: „Jo, to je ono.“ Nemá smysl dělat kompromisy, protože to pak ztrácí právě tu vymazlenost. Na druhou stranu…  U našeho plánovaného singlu, na kterém teď pracujeme, je více spontaneity. Nemá to tak moderní zvuk, ale je tam zase více autenticity. Takže cesty jsou dvě, buď to může být „špinavý“ nebo vymazlený. Nějak je dobrý to kombinovat.

Máš nějakou obzvlášť oblíbenou na albu Fatherland?
Hmm, tak to je dost těžký. Tím že jsem aktér, tak je mám rád všechny, na každé něco. Ale třeba naživo mám rád 1st May, protože to tak pěkně zapadá a šlape, stejně jako třeba píseň Fatherland. Záleží na aktuální náladě. Která píseň se ti líbila nejvíc?

Hmm, upřímně ta nejmíň reggae na celém albu tedy Love like this, ale skvělých je tam víc. Vaše obě cédéčka prošla spoluprací s Biotech Studiem. Jak se na nich tedy podílel Ecson Waldes?
Na prvním albu Safar-I se podílel jak zvukařsky tak i producentsky. Album Fatherland jsme si kompletně produkovali sami ve svém vlastním studiu. To hlavně díky našemu klávesákovi Rzekovi, kterého lze označit jako producenta desky. Na nové desce se tedy Ecson Waldes podílel finálním mixem a masterem. Ecson je třída a umí to zase poslat o ligu vejš.

Kdo vám dělá klipy? Jsou kvalitně zpracované, hlavně Fatherland je jiný…
Hele, ty si vesměs taky děláme sami. Protože na to samozřejmě nemáme prachy ani nikoho, kdo by nám je dal, takže...

Takže hledáme sponzory? (smích…)
To tím nechci říct, spousta věcí se dá udělat na koleni, když člověk má nápad, vůli a píli. Dneska jsou možnosti úplně jiný, než měl třeba před 27 lety můj taťka. Když nahrával muziku, musel jít do studia a nahrávat na pásky, který stály ranec. Ale dneska si můžeš nahrát muziku do telefonu a kvalita zvuku je skoro jako z mikrofonu. Jde o to mít nápad a přijít s něčím novým.

Do jaké míry máte vliv na grafiku a design?
Booklet a design desky dělal brácha Jakub Hebík a vlastně i design videoklipu. Grafika bookletu koresponduje s klipem Fatherland.

Takže rodinná firma… Prosím tě, řekni bratrovi, že starší ročníky budou mít problémy s tím bílým písmem na barevném podkladu. Já to vůbec nemohla přečíst. (smích…)
Já to bráchovi říkal… Tak asi naplánujeme limitovanou edici s lupou…

Ty jsi s bráchou jedním ze zakládajících členů?
Z těch zakládajících jsme zůstali jenom já s bráchou. Ale třeba Rzek už to s námi táhne taky pěkně dlouho. Jinak jsou v kapele dvě bratrské dvojice – já s bráchou (bratři Hebíkovi) a ještě klávesák s perkusistou (bratři Říhovi). Náš kytarista Víťa Heřman zase pochází z pětičlenné rodiny a všichni ti bráchové jsou muzikanti. Tuhle nám vypadl basák a tak jsme to odehráli s kytaristy bráchou. Tím vznikla unikátní show, kdy na pódiu stály tři bratrské dvojice.

Jste s bratrem z hudební rodiny, jak vás to ovlivnilo?
Jsem z hudební rodiny z mamky i taťky větve. Taťka (pozn. Jiří Hebík) má skvělou reggae/funky kapelu HeBand, která funguje 30 let. Táta byl v podstatě jeden z prvních v Čechách, kdo hrál reggae, ačkoli se o tom moc nemluví. To mě trochu štve… Kdo píše o historii reggae v Čechách, tak si říkám, že v tom má trochu bordel. Táta taky hrál přímo v Karibiku s místníma borcema na obrovský výletní lodi. To ho jistě taky ovlivnilo. A možná jeho spermie dostaly trochu jiný grády. Ale to už jsme s bráchou vlastně byli na světě. Takže grády měly zcela jistě i předtim.

Jak se hledá publikum pro reggae v Čechách?
Já si troufám říct, že docela špatně. Náš fanoušek vlastně ani reggae neposlouchá. Typickej českej reggae fanoušek si pod tímhle žánrem představuje trochu něco jiného než muziku, co hrajeme my.

Já si myslím, že třeba v Německu nebo ve Francii byste měli fanoušků spoustu.
Tam je skvělá a velká reggae scéna. Znám spoustu francouzských kapel, které jsou jakoby až „vzoři“… Třeba znáš Tiken Jah Fakoly nebo Seeed?... V zahraničí jsme pár koncertů měli a řekl bych, že tam naši muziku přijímají o něco lépe než v Čechách.

Byli jste zklamaní, že jste si neodnesli Anděla? Já jsem zklamaná byla, protože ta deska je opravdu výborná.
To se takhle nedá říct, zklamaní… Pro mě je každá pochvala, jako jsi ji teď vystřihla ty, takovej dílčí Anděl.

Ty jsi s bráchou jedním ze zakládajících …
Zpívá se vám líp v angličtině? V češtině tam máte jen dvě písně…
Píše se to líp. Je lehčí zazpívat klišé v angličtině. Je to odpustitelnější než v češtině. Snažím se teď ale složit i nějaký další český texty.

Třeba Krále? Ta je taky moc povedená.
Děkujeme, ta je taková antibabišovská. Zaměř se na text, je to docela aktuální.

Řešíš na desce i společenské problémy. Je to záměr?
Reggae se vždycky vyjadřovalo ke společenským problémům, ale odpověď je vždy právě v těch kořenech. Píseň Fatherland je právě návrat k těm fotrovským manýrům. Ve 1st May je zase melancholická nálada toho, jak jsme dřív slavili májku. Vyjadřuje lítost nad tím, že jsme si nechali upálit čarodějnice, což je škoda. Upálili jsme si totiž všechny báby bylinkářky.

Jsme na narozeninovém koncertě Monkey Business a křtu jejich desky Kavárna de Luxe, pro kterou jste zremixovali píseň Be A Man. Jak je vnímáte?
Monkey Business vnímáme jako takový modly. Hrajou vlastně už 17 let a my jsme je jako malí prdi uznávali jako velký vzory. V té době nebylo mnoho kapel, který měly takovou úroveň a zároveň originální důvtip. Ani dnes jich stále tolik neni. No a o 17 let později se podílíme na něčem, na čem dělají Monkey Business. To je čest a pokorně to přijímáme jako velkou věc, o které se právě těm malým prdům ani nesnilo.

Na to má vliv Ecson Waldes?
No jasně, on Jirka, tedy Ecson Waldes z Biotech Studia, měl slovo Romana Holého a vybíral interprety, kteří se na deskce podílí. Jirka nám dal důvěru a vybral i nás. Navíc jsme celou spolupráci s Monkey Business poslali trochu vejš a snad teď můžu prozdradit, že k písni Be a Man vyjde společný videoklip.

To gratuluju! A už se těším, že Pub Animals uslyším v pátek 9. června od 20:30 na Praha žije hudbou, a to na stagi Kampus Dejvice viz www.prahazijehudbou.cz.

Zpívá se vám líp v angličtině? V češtině tam …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ


5 fotografií v galerii

Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (1 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (2 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (3 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (4 / 5) Štěpán Hebík z Pub Animals nejen o jejich desce Fatherland (5 / 5)

autoři:text:     Petra Dontenville
foto:     Zdeněk Holeček



Další články žánrů Reggae, dancehall, Soul

Prague Music Week přinesl fanouškům i hudebním profesionálům novinky ze světa hudby Prague Music Week Smola a Hrušky s pivem a párky :-) Rozhovor se Spokem o životě v kapele. Prague Music Week oznamuje kompletní program prvního ročníku Prague Music Week a jeho kompletní program. Kapela Sukulent Sound zkouší nové vody s klipem k písni Dope. Sukulent Sound z Kamenice na garážové párty a zároveň u poslechu přírodních jevů - o tom je jejich videoklip k songu Dope, ve které je zahrnut punk, rock, reggae i rap. Nadějná písničkářka NIKA vystoupila na Slezskoostravském Hradě jako hudební naděje MS kraje NIKA na akci pořádané Barrák music hrad 2023 Rockový Slunovrat vol. 14 – druhý den hudebního maratónu v Lesním divadle Řevnice Sobotní ráno 3.6.2023 nás přivítalo jasnou oblohou a my se ze stanového městečka přesunuli do areálu Lesního divadla. Anglická snídaně, káva a chvilka oddechu před hudebními produkcemi přišly vhod. Na sobotu bylo ohlášeno 17 kapel a formací, které se střídavě představovaly na třech, ve včerejším (pátečním) reportu, jmenovaných stage. Tento druhý den měl však i punc soutěžní, alespoň pro čtyři skupiny - Music Family, Dizzplayed, Dolls In The Factory a Goofy Cow, jež tu na Rýmařovské scéně vystoupily na podporu nemocných cystickou fibrózou. Po dvanácté hodině lesem stíněný prostor viditelně ožil a hlasitá zvukovka dala jasně najevo, že den 2 Rockového Slunovratu vol. 14 je těsně před startovní čárou. Co spolu mají Samo Tomeček a Katka Ščevlíková? Duet Najkrajší deň a k tomu klip, ve kterém ukázaly své „děti“! Na slovenské hudební scéně je nový pár! Zpěváci Samo Tomeček a Katka Ščevlíková nahráli po deseti letech spolupráce svůj první duet s názvem Najkrajší deň. Autorem hudby pozitivní novinky je Samo spolu s kytaristou a spoluproducentem Samem Kovácsem. O text se postaral raper Suvereno a část textu dopsala Katka Ščevlíková.

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz