ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Festival Mladí ladí jazz láká na světové hvězdy na netradičních místech. Českému publiku se představí i oscarový skladatel Gustavo Santaolalla 30. září 2024   (16:13)Festival Mladí ladí jazz.

Blue Lab BeatsColin StetsonECHT! či Negro ImpactoGustavo Santaolalla
Festival Mladí ladí jazz láká na světové hvězdy na netradičních místech. Českému publiku se představí i oscarový skladatel Gustavo Santaolalla

Autor hudby k filmům Zkrocená hora, Babel nebo hernímu i seriálovému hitu The Last of Us Gustavo Santaolalla přijíždí do Prahy na festival Mladí ladí jazz, jehož bude letos hlavní hvězdou. Argentinský hudební skladatel, který získal za svou tvorbu dva Oscary, cenu BAFTA i Zlatý glóbus, vystoupí v pražském Obecním domě 7. října. Další hvězdou festivalu je americký saxofonista a bývalý wrestler Colin Stetson, který nahrával s Lou Reedem nebo Chemical Brothers a složil soundtrack hry Red Dead Redemption II. Mladí ladí jazz letos na podzim představí kromě těchto hvězd ještě další trojici mladých ambiciźních projektů. Předprodej vstupenek probíhá v síti GoOut. Více informací je k dispozici na www.mladiladijazz.cz.
 
V letošní dramaturgii jdeme napříč žánry a scénou, těšte se na elektroniku, soul i funk. Kromě dnes již legendárních autorů, jakými jsou Gustavo Santaolalla a Colin Stetson, zveme do Česka také progresivní projekty jako Blue Lab Beats, ECHT! či Negro Impacto. S držiteli Grammy Blue Lab Beats jsme navíc přichystali také workshop pro hudební producenty," říká ředitel festivalu Mladí ladí jazz Jan Gregar. Držitelé ceny Grammy Blue Lab Beats začínali jako bedroom producers a prosluli remixy Dua Lipa i Rag'n'Bone. Svým koncertem vedle pražského publika, kterému se představí 13. října v Rock Café, kde se před nimi jako předskokanka zahraje slovenská soul-popová zpěvačka Tamara Kramar. Blue Lab Beats potěší také milovníky dobré hudby v Olomouci, kde zahrají 14. října v Jazz Tibet Clubu. Dalším hostem Mladí ladí jazz jsou v Evropě stále oceňovanější belgičtí ECHT!, kteří uhranuli publikum na letošním festivalu Povaleč i na loňském Mladí ladí fest. Ti vystoupí 2. října v prostoru Fuchs2. Neméně lákavé bude vystoupení irské dvojice Negro Impacto. Ta se s úspěchem představila na předních irských festivalech Electric Picnic a Forbidden Fruit a může se stát i černým koněm pro české publikum, kterému se představí 25. října v pražském Jazz Docku.


Gustavo Santaolalla vystoupí 7. října v Obecním domě v Praze. Za filmovou tvorbu získal dva Oscary – v roce 2006 za soundtrack k dramatu Zkrocená hora, za který obdržel i Zlatý glóbus, a o rok později za kompozici k filmu Babel. V poslední době se proslavil zejména soundtracky k hře a seriálu The Last of Us. Santaolalla má na kontě i tři sólové nahrávky včetně klasického alba Ronroco, které se letos po 25 letech od prvního vydání dočkalo remasterované edice. Tvoří ho dvanáct melodií inspirovaných tradiční argentinskou hudbou a ovlivněných i hudbou Japonska, Afriky a východní Evropy. Deska dostala název podle jihoamerického strunného nástroje, na který Santaolalla hraje už dětství. V Praze jej doprovodí Javier Casalla (housle, viola, charango a zpěv), Juan Luqui (charango, ronroco, havajská kytara, autoharfa a zpěv), Barbarita Palacios (klávesy, zvonkohra, guitalele, argentinské bubny bombo legüero a zpěv) a Nicolás Rainone (kytara, guitarrón, violoncello, ronroco a zpěv). Gustavo Santaolalla je rovněž členem a skladatelem argentinsko-uruguayské skupiny Bajofondo kombinující akustické tango s elektronikou. Formace vydala řadu alb a spolu s Gotan Project se zasloužila o návrat argentinského tanga na výsluní popularity. Bajofondo sklízelo úspěchy také v České republice, skupina excelovala například na festivalu Colours of Ostrava. Santaolalla se narodil v roce 1951 v El Palomaru u argentinské metropole Buenos Aires. V šestnácti založil kapelu Rainbow, která míchala rock s tradiční latinskoamerickou hudbou. Později se etabloval jako producent mnoha úspěšných jihoamerických a mexických skupin a interpretů devadesátých let. Na přelomu tisíciletí začal spolupracovat s mexickým režisérem Alejandrem Gonzálezem Iñárritu a postupně napsal hudbu k jeho prvním filmům Amores perros – Láska je kurva, 21 gramů a Babel a podílel se také na hudbě k seriálům Narcos: Mexiko, The Last of Us a Milé dítě.

Gustavo Santaolalla - zveřejněno se svolením

FOTO PRO RADOST
Colin Stetson vystoupí 22. října v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Je dalším autorem, který si připsal úspěch v herním světě. Složil hudbu ke hře Red Dead Redemption II, které se na světě prodalo více než 60 milionů kopií. Devětačtyřicetiletý americký saxofonista a bývalý zápasník ve wrestlingu s hudbou začínal ve skupině Transmission Trio, s níž v roce 2003 vydal album Tiny Beast. Poté se vydal na sólovou dráhu a od té doby natáčí vlastní alba nezaměnitelného soundu, který charakterizují psychedelické saxofonové plochy a vesmírně znějící syntezátory. Za album New History Warfare Vol. 3: To See More Light z roku 2013 byl nominován na kanadskou Polaris Music Prize. Často spolupracoval s kapelou Arcade Fire, hrál na albech Davida Gilmoura nebo Animal Collective, natáčel i s Lou Reedem, Chemical Brothers nebo Tomem Waitsem. Je rovněž autorem soundtracku k americkému filmu Menu s Ralphem Fiennesem.

Colin Stetson - zveřejněno se svolením.
Blue Lab Beats se představí 13. října v pražském Rock Café a 14. října v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Londýnská producentská dvojice kombinuje jazz, hip-hop, afrobeat, soul a elektroniku. Její členové, Mr DM (David Mrakpor) a NK-OK (Namali Kwaten), začínali na remixech písní od Dua Lipa nebo Rag’n’Bone Man, nyní už jsou držiteli ceny Grammy a na YouTube jejich tvorba nasbírala přes padesát milionů streamů.

Předskokan v Praze: Tamara Kramar
Tamara Kramar je soul-popová zpěvačka, skladatelka a producentka ze Slovenska. Několik let žila v Británii, momentálně pracuje na nové hudbě v USA. Na kontě má dva projekty, debutové EP Bachelor of Science a nové minialbum Make It Poetic, které si sama produkovala. Do povědomí se dostala v roce 2021 a od té doby stihla vyhrát cenu Radio_Head v kategorii Objev Roku i objevit se na billboardu na Times Square.

Blue Lab Beats v Rock Café před koncertem povedou workshop zaměřený na produkci hudby. Mladí ladí jazz pořádají také workshop pro hudební producenty pod vedením právě tohoto uznávaného britského dua a držitelů ceny Grammy. Účastníci zjistí, jak na žánrovou fúzi jazzu, hip-hopu a elektroniky i jaké mají Blue Lab Beats produkční techniky. Představí také ukázky práce v DAW softwaru a jejich nejen hudební postřehy z producentské kariéry. Workshop se uskuteční 13. října odpoledne, vstupné je 200 Kč, pro držitele vstupenek na večerní koncert je workshop po registraci zdarma.

Blue Lab Beats - zveřejněno se svolením.
ECHT! vystoupí 2. října v prostoru Fuchs2. Belgickou kapelu tvoří kytarista Florent Jeunieaux, baskytarista Federico Pecoraro, klavírista Dorian Dumont a bubeník Martin Méreau. Skupina má kořeny v jazzu, ale do své hudby míchá i elektroniku a hip-hop. V roce 2020 obdržela od Red Bull Elektropedia ocenění v soutěži Fresh on the Scene. Do Prahy se vrací po loňském úspěšném vystoupení na Mladí ladí fest.

Předskokan: Opatův modul
Domácí formace Opatův modul tvoří elektronickou hudbu hranou na živé, kterou doplňují o industriální samply a projekce. Jejich hudební produkce vychází z hravosti drum’n’bassu.

ECHT! - zveřejněno se svolením
Negro Impacto zahrají 25. října v pražském Jazz Docku. Duo z irského města Dundalk tvoří zpěvačka vystupující pod přezdívkou Chi Chi a producent Laurenc. Jejich hudba mísící neo-soul, r’n’b rock a funk si již vysloužila přirovnání ke kapele The Internet nebo zpěvačce Erykah Badu. Dvojice se s úspěchem představila na předních irských festivalech Electric Picnic a Forbidden Fruit a může se stát i senzací podzimní nabídky Mladí ladí jazz.

Předskokan: Uly
Uly je vystudovaný astrofyzik a multiinstrumentalista z Dublinu. Původně začínal na hardcore scéně, tu ale postupně nechal za sebou a vzal do rukou trumpetu. Jeho tvorba je ovlivněná popem, soulem, jazzem a má křehký, nostalgický zvuk. Ulyho texty jsou hodně osobní, věnují se převážně tématu identity.

Negro Impacto by Kate Lawlor - zveřejněno se svolením.
Festival Mladí ladí jazz šestnáctým rokem nabízí koncerty interpretů, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Sází na aktuální objevy mezinárodní scény a nezapomíná ani na domácí kapely a interprety. Vyhlašuje soutěž pro nové hudební projekty Jazzfruit a pravidelně pořádá v klubu Jazz Dock koncerty mladých hudebníků. Každoročně 30. dubna slaví na Karlově náměstí mezinárodní den jazzu akcí s názvem Mladí ladí jazz Open Air a ve spolupráci se spoludržitelem Grammy Oranem Etkinem pořádá sérii interaktivních koncertů Mladí ladí dětem. Podílí se také na vzdělávání ve školách s projektem Timbalooloo do škol nebo organizuje workshopy pro rodiče s dětmi či pedagogy. Jeho pořadatelem je organizace Nerudný fest, která pravidelně pořádá Koncert pro budoucnost a festivaly Praha žije hudbou a Student fest.

Více informací:
Web: www.mladiladijazz.cz
GoOut: https://goout.net/cs/mladi-ladi-jazz-2024/szrbodx/
Facebook: www.facebook.com/mladiladijazz/
Instagram: https://www.instagram.com/mladiladijazz/
YouTube kanál: www.youtube.com/channel/UCNkQH82TDFzveqpxZsW5Mrw


Festival je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, za podpory Ministerstva kultury České republiky a Culture Ireland.

Mediální partneři:
Rádio 1, Český rozhlas Vltava, Český rozhlas Radio Wave, Headliner, Fullmoon, Jazzport, Aerokina, ICOM Transport

Pořádá:
Nerudný fest.cz, Mladí ladí jazz
 



FOTO PRO RADOST

zdroj:tisková zpráva



Další články žánru Jazz

Pražákům, těm je tu hej! Hořepník přivítal Pražský výběr. Pražský výběr přijel zahrát k tanci a poslechu v polovině srpna na letní parket do Hořepníku. Kapela Gang ala Basta bohužel nevystoupila. V Primorsku to žije! Primorsko není jenom o koupání, ale také i o kulturních zážitcích. Díky!Fest 2 aneb poděkování dárcům krve, zaměstnancům ONP i členům ISZ nejen hudebními zážitky V pátek 14. června 2024 se v Příbrami konal druhý ročník festivalu Díky!Fest. Tato akce byla zasvěcena aktivním dárcům krve, zaměstnancům Oblastní nemocnice Příbram a složkám IZS. Festival probíhal v letním kině a připomínal Světový den dárců krve, který se každoročně slaví právě 14. června. Jazz bez hranic aneb večer plný hudby v dárkovém balení s držitelkou ceny Grammy - Nicole Zuraitis Čtvrteční večer v plzeňském koncertním sále Domu hudby měl punc výjimečnosti – na pódiu se u klavíru představila čerstvá držitelka ceny Grammy za rok 2024 v kategorii nejlepší vokální jazzové album. O úvod nevšedních kulturních zážitků se postaralo duo zpěvačky Mirky Novak a klavíristky Kristiny Barty. Akce se těšila bohaté návštěvě, která 25.4.2024 zaplnila sál Antonína Dvořáka do posledního místa. Metronome Prague 2024 přiveze do Prahy jednu z nejžhavějších hvězd popové hudby. Britskou zpěvačku Raye Praha, 10. duben 2024 – Pořadatelé hudebního festivalu Metronome Prague, který proběhne od 20. do 22. června 2024, odhalili kompletní line up. A je na co se těšit! Metropolitní hudební a společenská událost roku letos přiveze britskou hvězdu Raye, která se zapsala do historie, když si na letošním předávání Brit Awards odnesla domů hned šest ocenění. Tři červnové dny na pražském Výstavišti samozřejmě nabídnou i další velké hvězdy, jako jsou Milky Chance, Michael Kiwanuka, Tom Grennan, The Last Dinner Party, The Blaze a mnoho dalších. Eva Urbanová Grande Finale JEDINEČNÝ NADŽÁNROVÝ KONCERT ve scénické režii MICHALA CABANA, v hudebním nastudování MARTINA KUMŽÁKA a JIŘÍHO ŠKORPÍKA , za doprovodu EPOQUE SYMPHONY ORCHESTRA. VÝJIMEČNÁ ZPĚVAČKA – VÝJIMEČNÉ DATUM – VÝJIMEČNÝ KONCERT La Banda de Contenedor - Dirty culture room Podle Bandzone je La Banda lo-fi dance music z Hrobu, dle rozhovorů pro Headliner z pera Marka Reinoha se zase jedná o ústecko-teplickou bandu hrající „melodický elektropop říznutý punkem a psychedelií postavený na afro-kubánských rytmech a funkové base“.

Další tiskovky

Letošní Prague Music Week vedle hudební konference a veletrhu nabídne nově permanentku na více než 30 koncertů v pražských klubech Prague Music Week, jehož druhý ročník proběhne na přelomu října a listopadu v Praze.... Paulie Garand & Kenny Rough se po deseti letech vrací na molo. Právě vyšlo jejich společné album MOLO II Paulie Garand & Kenny Rough se po deseti letech vrací na molo. Vyhlášení VÍTĚZŮ zářijové hitparády Kluboofka TV V měsíci září proběhla hitparáda internetové televize KLUBOOFKA ve zcela novém formátu. Zúčastnilo se jí deset kapel různých hudebních žánrů. Soutěžili jak interpreti, tak fanoušci dobré hudby. V článku přinášíme výsledky obou soutěží. Chinaski ohlašují největší koncert kariéry. V červnu zahrají open-air pod „lízátky“ v Hradci Králové a na brněnském Velodromu Chinaski ohlašují největší koncert kariéry. Purnama představuje svou první českou skladbu po více jak deseti letech Kapela Purnama oznamuje, že po více než deseti letech působení a prezentování skladeb výhradně v anglickém jazyce přichází s novou skladbou „Pamatuj na smrt“. Tato skladba představuje návrat k mateřštině a je expresí hlubokých emocí a myšlenek zpěváka Jakuba Vitáka. Rockový večer na Marii s Schunky + Iridium heart rock Říjnový večer plný rockový muziky na Marii v Příbrami už 12.10.2024 Nový singl kapely Metanol vám vžene slzy do očí! Hradecká kapela Metanol potěšila již podruhé toto léto své fanoušky novým singlem. Po šlapavém songu “V zajetí” přichází s dojemnou baladou “Procitáš”, jejíž vydání stejně jako u prvního zmíněného singlu doprovodila videoklipem.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
Provozovatel portálu


Bc. Jiří Trnka
Mírová 169, 262 31 Milín

IČ: 75960052

Zapsán v živ. rej. MěÚ Příbram - OŽÚ dle § 71 odst. 2 živnostenského zákona č. 455/1991 sb. od 5. 11. 2007.


2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz