ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

„Je to neuvěřitelná zodpovědnost vůči celé bandě, kdy ti na 100% musí důvěřovat a já si nemůžu dovolit takřka žádnou chybu“, prozrazuje o vizuálech Traktoru talentovaný kameraman, režisér, scénárista a tvůrce vizualizací Cyrill Široký 27. února 2019   (20:22)Pokud vyrazíme na koncert tohoto velkého turné, samozřejmě nás ohromí špičkový výkon kapely, nabité haly, skvělý zvuk i světla, pyroshow… Naši pozornost však také upoutá a celý koncert ještě více umocní vizuální projekce. Málo z nás si však umí představit, jak právě tato práce probíhá a co obnáší. Proto jsme o rozhovor požádali předního režiséra, scénáristu, kameramana a tvůrce vizualizací Cyrilla Širokého.


Takřka denně Vám přinášíme reportáže o slavných českých i světových kapelách. A jinak tomu není ani u velkolepého turné skupiny Traktor s názvem Šachoffnice tour 2019. Ještě než zmiňované turné k novému CD Šachoffnice začalo, spatřilo kromě alba světlo světa i několik poutavých videoklipů. Pokud vyrazíme na koncert tohoto velkého turné, samozřejmě nás ohromí špičkový výkon kapely, nabité haly, skvělý zvuk i světla, pyroshow…
 
Naši pozornost však také upoutá a celý koncert ještě více umocní vizuální projekce. Málo z nás si však umí představit, jak právě tato práce probíhá a co obnáší. Proto jsme o rozhovor požádali předního režiséra, scénáristu, kameramana a tvůrce vizualizací Cyrilla Širokého.  

Takřka denně Vám přinášíme reportáže o …

FOTO PRO RADOST
Ahoj Cyrille, úvodem snad ani nemůže přijít jiná otázka, než: Jak ses k této zajímavé práci dostal a kolik členů má Tvůj současný tým? 

Ahoj, hehehehe, chodil jsem hodně za školu… Jen díky rodičům a jejich velké trpělivosti jsem tam, kde jsem. Kdyby to bylo na školství, tak jsem asi teď někde na skladě nebo hlídám parkoviště. Tím chci jen poukázat na to, že spousta talentovaných lidí dnes dělá práci, kterou nechce a díky špatnému školství dělají to, co je nebaví. Já měl štěstí na střední škole, kdy ke mně byli takřka všichni profesoři tolerantní. Byla to celkem dost složitá cesta hledání toho, čím chci být. Ale povedlo se :) Můj současný tým? :) Já jsem de facto sám, jen si najímám lidi na práci, kterou nezvládám, nebo vím, že jí někdo udělá lépe než já.

 

Tvé videoklipy a vizualizace vždy mají svůj specifický náboj a vystihují podstatu skladby. Proto jsem se chtěla zeptat, jak vzniká inspirace a nápad na daný projekt? Mám na mysli, zda Tě osloví pouze skladba nebo děj klipu konzultuješ s kapelou a snažíš se její myšlenky a přání přenést do klipu?

Je to dost rozdílné, tohle je na dlouho. Je v tom hodně aspektů… Něco je povrchně jednoduché a něco chceš udělat složitěji, ale pokaždé se snažím udělat víc, než lidi očekávají – ne vždy se to sejde s pozitivní reakcí :). Klip Letokruhy dost ovlivnila smrt mého táty, která mě ovlivnila skoro v každém rozhodnutí, co od té doby dělám. „Zeppelina“ jsem s Martinem diskutoval několikrát a finální vzhled dostal až když bylo natočeno a já byl v noci na zahradě s peckama v uších a poslouchal to pořád dokola. Do té doby měl klip vypadat úplně jinak… Každopádně album Šachoffnice je plán na delší dobu a když vše půjde jak má, tak se nám povede něco, co tady u nás nikdo neudělal….. Měl jsem nápad, ale bez podpory celé kapely by to nešlo. O tom asi jindy.

Již v úvodu byla zmíněna spolupráce s Traktorem, na jehož koncertech mohou lidé vidět spoustu Tvé práce. Víme, že příprava takto velkého turné zabere spoustu času. Můžeš nám, prosím, prozradit, kdy se přibližně začínají chystat videoprojekce? Případně, jak dlouho vznikají?
 
Je to jak kdy, někdy rok dopředu, někdy tři dny před akcí. Pracovní život freelancera je v tomhle složitější. Třeba vizuál pro Traktor jsme řešili několikrát s Pavlíkem Balkem u piva, hodinové telefonáty s Martinem, následně zase u piva s Pavlíkem :). Mám naštěstí tolerantní ženu :). Každopádně tohle je náročnější projekt, kde se mi stalo i školou stát se režisérem show. Neuvěřitelná zodpovědnost vůči celé bandě, kdy ti na 100% musí důvěřovat a já si nemůžu dovolit takřka žádnou chybu.

Proto máme zatím co koncert to trochu jiný děj, což je fajn, když jedeš všechny koncerty. Ale na tuhle tour je spojení Traktoru se  ZL Production, pro které pracuji pomalu na plný úvazek, takže vše šlape jako hodinky. Zvukař Vláďa Seitl, light designer Štěpán Bazala a s odbavením videa mi pomáhá Petr Návara - těm patří velké díky, protože vizuály by se bez jejich pomoci nikdy nezhmotnily tak, jak jsem to měl v hlavě. S nápadem Led šachovnice zase přišel kamarád Jiří Dobrodinský. Mistrovské zpracování pak bylo na Pepovi Beníkovi. S tímhle vším pak ještě pomůže majitel ZL production Honza Lippert s jeho týmem a máš vyhráno. Takhle bych mohl pokračovat několik minut, v pozadí pracuje spousta lidí, kteří nejsou vidět.

Již v úvodu byla zmíněna spolupráce …
Kluci z Traktoru se rozhodli zavděčit fanouškům a připravit jim nejen hudební zážitek, ale taky show, kterou si budou dlouho pamatovat.

Kluci z Traktoru se rozhodli zavděčit …
V současné době je Tvé jméno spojováno především se skupinami jako jsou Traktor, Dymytry či Kryštof. S jakými dalšími českými i zahraničními kapelami spolupracuješ?

Už žádné jiné. Točil jsem DVD pro Helloween, vizuály pro Marpa, Rytmuse, Leoše Mareše… Tyhle velké projekty jsem dělal až po setkání s designerem Martinem Hruškou, světovou osobností, který mi dal hodně energie a já ho nechtěl za žádnou cenu zklamat. Za setkání s Martinem zase vděčím Jirkovi Urbanovi ml., je to všechno hezky provázané. Nedělám jen hudbu, moje první práce byla střihač pro TV Nova, později i ČT, Primu a externí produkce. Moje jméno před příchodem do světa hudby jsi mohla vidět třeba v pořadech jako Vyvolení, Hlas Československa, Polopatě a spousta „špatných“ pořadů pro TV Barrandov :).

V současné době je Tvé jméno spojováno …
Probíráme spolu pouze současnost. Proto se nabízí i otázka na minulost a budoucnost… a) S jakou kapelou jsi točil svůj první videoklip a tvořil pódiovou projekci?

Ty jo… jako první klip jsem dělal pro kapelu Roxor, ale netvořil jsem ho sám… úplně samostatný jsem z větší části jako první udělal asi Dymytry Barikády, Věrni zůstanem, Pod Vodou, „Krkavce“ a Traktor Letokruhy… Pak už to šlo samo. Do té doby jsem byl hlavně střihač.

První pódiová projekce byla na Traktorech. Dostal jsem od nich důvěru a já se do toho pustil. Byl masakr, když se ve zhasnutém kulturáku na tebe podívalo z ledky  třímetrové oko :D

První pódiová projekce byla na Traktorech. …
b) Můžeš prozradit v jaké nejbližší době a případně u které skupiny se můžeme těšit na Tvůj videoklip či vizualizaci?

Ha, můžu asi prozradit, že pro kluky z Traktoru je teď v plánu další klip, hned po turné.
A celou festivalovou sezónu jezdím s Kryštof jako střihač na Led projekce. O těch dalších nemůžu oficiálně ještě mluvit :).

b) Můžeš prozradit v jaké nejbližší době …
Máš nějakou oblíbenou kapelu, se kterou si ještě nespolupracoval a lákala by Tě spolupráce?

Chtěl jsem točit s Coccote Minute, ale ještě to nedopadlo, nebo mi Martin na scénář poslal jen odpověď, že jsem magor… X-Core by taky byli super, ale mají své šikovné lidi na video.
 
Děkuji za Tvůj čas, za rozhovor pro Musicgate.cz a přeji spoustu dalších vydařených klipů!
 
Já děkuju, rozhovory tohoto typu se dělají pouze v zahraničí.
 


FOTO PRO RADOST


16 fotografií v galerii


autoři:text:     Vlaďka Votrubová
foto:     Pavel Macán, Josef Beník, Jirka Wasserbauer, archiv Cyrilla Širokého



Další zajímavosti, rozhovory

Kapela Day Before vydala nový singl Desolation podložený videoklipem Kapela Day Before vydala 11.3.2024 nový klip s názvem Desolation, jež je jednou ze skladeb z nového EP Phoenix, které vyjde 27.3.2024. Video je možné vidět na oficiálním Youtube kanále kapely a poslechnout je možné na streamovacích platformách. Legendární Olympic v rámci svého unikátního turné Trilogy Tour 2024 zamíří i do Plzně! Sílu těchto tří zásadních alb si budeme moci live vychutnat na více než třech desítkách jarních a podzimních koncertů po celé ČR i na Slovensku. A na seznamu zastávek u Olympicu nechybí ani srdce Západních Čech – Plzeň. Jarní tour jemnostpána TRAUTENBERKA 16.3. Jindřichův Hradec, 22.3. Pelhřimov, 23.3. Plzeň, 29.3. Jablonec nad Nisou, 30.3. Králíky, 5.4. Jablůnkov, 6.4. Práče. Na prvních třech koncertech budou speciálními hosty neslušní Cocotte minute. Na dalších zastávkách bude hostovat skupina s tmavým názvem Černá popř. zvířecí Ocelot. V loňském roce založená kapela TOSH! nahrála debutové EP LOVE and LOYALTY, které bude součástí playlistu koncertů napříč republikou Kapela TOSH! vznikla v roce 2023 a koncertuje od léta 2023. Kluci se seskupili ve Střelských Hošticích a hrají hardcore s prvky melodického punku. S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. Sosnová Classic 2024 to rozjede na plný plyn! Zve na české, italské i českomoravské legendy – na Škodu, Lancii a skupinu Čechomor! Sosnová Classic 2024 představí klenoty automobilové a hudební scény! Půjde o víkend plný motoristického skvostu, závodů a exhibic, kam zavítají i české a italské automobilové legendy. Nouze nebude ani o hudební program, který je s radostí svěřen do rukou taktéž legendárního Čechomoru. Let It Roll míří na americký South by Southwest. Jako vůbec první český festival bude kurátorovat jednu z hudebních scén Na hudební festival míří američtí South by Southwest a ve středu 13. března tak v klubu Kingdom, který patří mezi největší venues celého festivalu, proběhne Let It Roll showcase.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz