ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Michal Novák (hudebník, mentor, vizionář, zakladatel Bandzone, ...) 1. května 2020   (12:09)Shrnout, co vše toto jméno ve světě hudby znamená je v pár řádcích nemožné. Kdo ho nezná neuvěří, kdo ho zná, dokáže si představit, že tato nelehká nouzová situace musela jeho samotného a jeho projekty tvrdě zasáhnout. Více o tom už on sám.

Michal Novák (hudebník, mentor, vizionář, zakladatel Bandzone, ...)

--- BIO ---

Bc. Michal Novák:
 
  • 1996 založil svou crossoverovou kapelu The.Switch
  • 2004 uskutečnil revoluční nápad a založil Bandzone.cz – největší československou databázi kapel a interpretů
  • 2012 se také uvrtal do projektu smsticket.cz
  • 2015 se přidal do dalšího projektu RedHead Music
  • aktivně vyhledává a podporuje nové hudební talenty
  • nabízí kapelám kvalitní zkušebny, dopravu, ...
  • provozuje hudební akademii
  • ...


--- ROZHOVOR ---

Zeptali jsme se Michala na pár otázek souvisejících s aktuálním nouzovým stavem republiky a zákazem kulturních akcí. Děkujeme mu za upřímné odpovědi, které pro něho nejsou vůbec jednoduché.



Jak přímo tebe ovlivnil zákaz veřejných produkcí?


Poměrně intenzivně, protože můj život je křížem krážem protkaný hudbou, muzikanty, fanoušky a všemi navazujícími aktivitami. Můj diář, který obvykle vypadá jako hodně hustě zaplněná malířská paleta, prostě schůzka za schůzkou, akce za akcí, je teď úplně prázdný a jednou za pár dní se tam klepe osamocené barevné okýnko, to když mám třeba pracovní video-call, na který nesmím zapomenout.

I když je aktuální situace pro mnoho lidí náročná, přiznám se, že ten prázdný diář po mnoha a mnoha letech je pro mě velmi osvěžující a uklidňující změna.


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

Jak tento stav ovlivnil tvou kapelu The.Switch?


My jsme v těchto měsících měli naplánovanou koncertní pauzu a pracujeme na novém materiálu. Díkybohu, že máme dnes k dispozici moderní technologie a jako kapela se nemusíme až tak nezbytně nutně scházet, abychom v tvorbě mohli pokračovat.

Tím, že mi odpadlo hodně pracovních aktivit, mám každý den čas několik hodin navíc se novým skladbám The.Switch věnovat. A rýsuje se to moc pěkně. Aktuálně jich máme rozdělaných už nějakých 10 - 12. Z toho myslím, že minimálně půlka jsou fakt totální bomby, které bychom chtěli v průběhu tohoto roku postupně všechny vydat.

The.Switch

Jak tento stav ovlivnil další tvé projekty a aktivity?


Bandzone (bandzone.cz)

Bandzone je projekt, který je zcela zdarma a jediné příjmy má z reklamy. Tím, že u nás inzerují hlavně soutěže kapel, různé letní festivaly a další projekty, které cílí na aktivní kapely a hudební fanoušky, tak nám hodně očekávaných příjmů odpadlo.

Nemáme to teď lehké a provoz dotuji z vlastních úspor, nebo se snažím vydělat jinde. Zároveň připravuji novou verzi Bandzone a stavím na to úplně nový tým. Kdyby mezi vašimi čtenáři byl šikovný developer, programátor, kterého už třeba nenaplňuje práce v korporátu a chtěl by se stát šéfem vývoje největší hudební platformy v Česku s 15 letou tradicí, tak ať se mi určitě ozve! :)


RedHead music

RedHead je z mých projektů aktuálně ten, kterému časově dávám nejvíc času. Za posledních pár let jsme hodně vyrostli, máme v jednotlivých žánrových divizích už skoro 40 zastupovaných projektů. Všechny tyhle projekty, stejně jako náš byznys postavený na percentuelním fee z odehraných vystoupení jsou teď naprosto paralyzovány. Děláme vše pro to, abychom hlavně udrželi na nohou svoje zaměstnance a snažíme se uplatit ze všemožných zdrojů fixní náklady. Zatím věřím, že to společně zvládnem.

Samozřejmě kritický stav by byl nevyhnutelný, pokud by např. nebyly akce povoleny ani na podzim. Stát, i přes veškerou kritiku, tu ale vymyslel několik různých záchranných řešení, takže věřím, že i v případě vypadlých podzimních měsíců si jako firma nějak poradíme např. překlenovacím úvěrem. Jen se teda budeme muset na rok, dva uskromnit s investicemi a pracovat dvojnásob no :).


Smsticket (smsticket.cz)

Tak tady je ten dopad fakt zdrcující. Smsticket jako vstupenková síť pracuje s velmi nízkou marží a celá firma stojí na tom, že děláme tisíce akcí současně. Nejen, že všechny tyhle příjmy odpadly se zrušenými akcemi, ale zároveň jsme teď doslova pod palbou všech majitelů vstupenek, kteří se právem dožadují vrácení peněz, nebo chtějí vyměnit vstupenky za jiné nebo mají jiné návrhy, které s námi chtějí řešit a pochopitelně ihned.

Takže pokud třeba hotel stopnul svojí činnost a poslal zaměstnance domů a platí jim nějaké minimální platy, my v téhle krizi máme nulové příjmy, ale potřebovali bychom naopak dvojnásobek pracovníků a to je v přímém rozporu. Olda, jako ředitel firmy, v tom zatím bruslí obstojně a i když už jsme bohužel pár lidí asi naštvali, drtivá většina nám drží palce a jsou trpěliví a mají pochopení.


Art Master Academy (www.artmaster.cz)

V naší hudební škole naštěstí nemáme moc fixních nákladů a tak jako firma můžeme v nějakém omezeném režimu fungovat a přežívat relativně dlouho. Je mi líto těch lektorů, kteří na příjmech z poskytnutých lekcí jsou zcela závislí. Jsou to naštěstí často OSVČ podnikatelé, takže by jim mohla pomoct ta aktuálně hodně zmiňovaná "pětadvacítka". Ti progresivnější, kteří ovládají dobře technologie, začali poskytovat vybraným žákům hodiny přes Skype.

Michal Novák (The.Switch)

Jak moc tě tato situace ovlivnila finančně?


No, když se podívám na svůj osobní účet, nebo i na firemní, tak všude peníze odcházejí do všech směrů, ale nepřichází doopravdy teď vůbec nic. Naštěstí jsem schopný se dost uskromnit a žít s velmi nízkými náklady. Z úspor a běžných zůstatků na účtech si myslím, že dva až tři měsíce bych měl docela v pohodě vyžít.



Nemusel jsi hledat alternativu k uživení sebe a rodiny?


Naštěstí ne. Ale já jsem věřící a aktuální situaci beru jako, že se měla stát. A kdyby to pro mě znamenalo přesedlat na úplně nový obor a začít fungovat jinde, měl bych z toho radost a šel bych do toho se vším nadšením a vírou, že tak to mělo být.

Já věřím v pozitivní mindset a to mě naplňuje určitým pocitem klidu. Myslím, že když má člověk přátele, známé, network pracovních kontaktů a má ve společnosti dobrou reputaci, vždycky se uchytí prakticky kdekoliv.




A jak trávíš volný čas, který bys běžně trávil svou prací, na vystoupeních, ...?


Za tuhle měsíční karanténu jsem vlastně docela vděčný, protože krom skládání muziky, po kterém se mi v tom pracovním zápřahu už dost stýskalo, se učím úplně nové věci.

Teď například jsem se pustil do programování a raduju se jako malé dítě, kdykoliv mi nějaký dotaz např. do naší databáze koncertů v RedHead vysype správné údaje. Neskutečně si tak zjednoduším do budoucna jinak dost náročnou ruční práci. A k tomu bych se bez karantény určitě dostával jen stěží.




Jak se domníváš, že tato situace ovlivní kulturní resp. hudební průmysl jako takový do budoucna?


Dost lidí se pod tlakem situace naučilo fungovat ještě více online. Používat platformy pro videokonference. Naučili se streamovat hudbu a ještě víc komunikovat mezi sebou i se svými fanoušky přes aplikace. Věřím, že je to pro spoustu kapel příjemné zjištění a že v tom budou pokračovat i po uvolnění karantény.

Žádné velké změny ale moc neočekávám. Umělci dál budou psát písničky a fanoušci na ně budou chodit do klubů a na festivaly. Odbavovali jsme teď hned několik livestreamů a snad ani jednou jsem nezažil fanouškovský komentář typu "je to skvělé, lepší než naživo. Příště už raději budu sledovat online, než v klubu".




Vzniká teď spousta on-line (nejen) hudebních projektů a vystoupení.
Nemůže tohle být začátek budoucnosti kulturních vystoupení?

Třeba takhle online časem budou všechna vystoupení.


Tak tohle si absolutně nemyslím. Zážitek ze sledování koncertu je na úrovni poslechu desky ze spotify, nebo koukání na youtube klipy. Lidi stále chodí na akce a ani s masivním rozšířením youtube a spotify se to nezměnilo.

Naopak, tyhle velcí hráči zpřístupnili hodně nového obsahu uživatelům a ti pak mají větší tendenci si vybrat "to svoje". A když jejich velmi oblíbená kapela jede tour, mají větší tendenci vyrazit do klubu kouknout se na ní naživo.

Michal Novák (The.Switch, Bandzone, RedHead, smsticket, ...)

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

zdroj:foto: FB Michal Novák
autor:text:     Jiří Trnka



Další články s interpretem The.Switch

The.Switch a Bikkinyshop v Junior klubu předvedli hudební smršť v rodinné náladě Koukněte na zajímavé fotografie z koncertu The.Switch a Bikkinyshop, který se odehrál v příbramském Junior klubu s obrovskou energií obou kapel, avšak v příjemném přátelském a rodinném duchu. Kapela the.Switch vystoupí v místě svých kořenů, parťáka jí bude dělat Bikkiny shop Zakladatel kapely Michal Novák zve všechny core fans z Příbrami a okolí na koncert a v rozhovoru vzpomíná na začátky kapely, své první koncerty a tehdy fungující příbramské kapely The.Switch plní svůj slib, vydávají singl Skrytý místo a rovnou ho pouští ven i ve formě lyric videa Producent a muzikant Damián Kučera (Skywalker), namíchal Skrytý místo a to si najde cestu i do Vašich srdcí. Štěpfest 2019 V sobotu 18.5.2018 se Štěpánovem u Olomouce prožene rocková smršť pod názvem Štěpfest 2019. Vystoupí The.Switch i místní Sunset Trail. The.Switch tour Btfl15y, host Sunset Trail Kapela The.Switch vyrazila začátkem března na celorepublikové turné, které nese název BTFL15YRS. V pátek 12. 4. dorazí do Plzně do Divadla Pod lampou. The Switch v doprovodu The Truth Is Out There českobudějovické publikum nezklamali Dvanáctého ledna dorazili do MC Fabrika The Switch a The Truth Is Out There se svým společným turné Poslední nádech? O support se postarali DÆRRWIN Zimní Rockový Slunovrat je plný překvapení! Bude ve znamení crossoveru

Další články žánru Crossover

Kpt. Krab vydává singl, jede koncerty Ústecký hudebník, performer a avantgardista Kpt. Krab, přináší fanouškům nečekaný hudební zážitek s jeho nejnovějším singlem s křiklavým názvem “Jediný dobrý ska je láska”. Jedná se o píseň, která nám připomene, proč jsme zamilovaní do ska hudby. Hudební večer v klatovském Falconu nabídl hostům několik stylů kvalitní muziky Oblíbený suterénní Falcon Club v Klatovech se v sobotu 9.12.2023 předvedl opět ve velice dobrém světle. Pořadatelé na místní scénu pozvaly dvě autorské kapely a jako bonus byla pro hosty připravená noční after party s DJ Sejkorou. Z otevřených koncertů si návštěvníci mohli poslechnout zajímavý set plzeňské skupiny Radosta či zatleskat nadupanému představení pražského tria Jolly Joker and the Plastic Beatles of the Universe. La Banda de Contenedor - Dirty culture room Podle Bandzone je La Banda lo-fi dance music z Hrobu, dle rozhovorů pro Headliner z pera Marka Reinoha se zase jedná o ústecko-teplickou bandu hrající „melodický elektropop říznutý punkem a psychedelií postavený na afro-kubánských rytmech a funkové base“. Plzeňská MÚZA zve na 5. kolo soutěže V Divadle Pod lampou bude ve čtvrtek 2. 11. 2023 od 20 hodin probíhat již páté postupové kolo oblíbené MÚZY. Z pěti kapel s různými styly, z různých míst, budete moci znovu rozhodnout svým hlasem, kdo postoupí do finále. Junior klub Příbram opět navštíví "galantní" písničkář Vojtaano A my vás zveme (i jménem pořadatele MKC Příbram) na tuto párty, která bude rozhodně sršet (dů)vtipem a to v pátek 13. října 2023. Nabitý program Vintage festu pokračoval i v sobotu! Na Beach stage Bílýho Medvěda v Plzni to odpálili Pepper, Arzzen, The Drops a další Nastala sobota a ve vyhlášeném plzeňském klubu jménem Bílej Medvěd bylo opět živo. Po pátečním programu, který proběhl na Gril stage v prostředí vnitřního dvora klubu pokračoval třetí ročník Vintage festu na venkovní Beach stage se skupinami Black Spring, The Drops, Stav Beztíže, Paheyl, Pepper a Arzzen. Putovní hudebně kulturní festival HRADY.CZ zavítal do Švihova! Kralovaly mu skupiny Kabát, Wanastowi Vjecy, Kryštof i Mirai Co spojuje jedny z nejkrásnějších českých a moravských památek, léto, skvělou muziku napříč žánry a zábavu? Přece známý, pohodový a velmi oblíbený putovní festival Hrady.CZ, který v rámci svých osmi zastávek nevynechal ani západ Čech - a to konkrétně Vodní hrad Švihov na Klatovsku.

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz