ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Rozhovor s Vitacitem 27. října 2017   (15:00)S Danem a Luďkem jsme se na chvíli vrátili do historie Vitacitu.

Rozhovor s Vitacitem

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
S Danem a Luďkem jsme se na chvíli vrátili do historie Vitacitu. Vzpomínalo se na dobu, kdy dostali nabídku vystoupení na Rockfestu v roce 1986. Dozvěděli jsme se, jak to vůbec všechno bylo.
 
Ahoj Dane, jaké byly začátky Vitacitu z tvého pohledu? 
Dan: No, byla to mladá kapela, kluci z Roztok, který v podstatě hráli a cvičili svůj repertoár a moc nevystupovali. Já jsem nastoupil v roce 1979, a protože jsem byl už vlastně známej, tak se začaly shánět první vystoupení. No, bylo to skvělý, protože jsme zkoušeli v Roztokách, byli jsme strašně nadšený, milovali jsme to, zkoušeli jsme 3x týdně, když jsme pak vylezli na festivalu nějakých amatérských rockových kapel, tak jsme je smázli, protože jsme byli strašně sehraný. (smích) A taky jsme hráli vlastní repertoár, a protože v té době byla móda, že většina kapel měla klávesy a hráli takovou podobnou hardrockovou muziku... a my  jsme v těch dvou kytarách docela smažili, tak jsme byli rychlejší a tvrdší moc.

Jak to vlastně bylo se soutěží na Rockfestu v roce 1986?
Luděk:  Jak bych to řekl... my jsme byli v celku zdravě sebevědomí tenkrát. (smích) Byla to jiná doba a jinak to fungovalo a na ten Rockfest jsme byli pozvaný a tak jsme nějak s tím počítali, abych byl upřímnej. Akorát jsme počítali, že nepůjdeme na soutěž, ale, že půjdeme na nějaký festivalový vystoupení oni nás dali do nějaký debilní soutěže, a tam hrály kapely Obscaje, Bosanova, Krausbery… Jak takové kapely můžou spolu soutěžit? To je úplně jiná muzika. Prostě oni udělali multižánrový festival, bylo to poprvé a nevědeli co vlastně dělaj, tam se jim ukázalo, že ostatní kapely lidi vlastně nezajímaly, že je zajímal metal. Sešla se porota a v porotě byl tenkrát Michal Kocáb, Petr Havlík,... Tenkrát se nás chtěli zbavit, protože tam šlo o bytí a nebytí kapel. Chtěli bigbít zamáznout na tom Rockfestu. Taková ta česká kapela z obce, takový ty nesmyslný halekačky a brnkání na kytaru oni považovali za typickou českou tvorbu, umění.  A to oni chtěli, aby to tady zůstalo a bylo.  A celý ten bigbít chtěli zamáznout. O to celý šlo. Jediný, co nás tenkrát zachránilo, bylo, že Michal Kocáb prohlásil: Pokud nevyhraje Vitacit jsou debilové. (smích) Rozhodli se, že to udělají fikaně, že nevyhraje Vitacit, že dají prostě 4 laureáty a ty 4 laureáty oni potom museli dát na závěrečný koncert do velkého sálu v paláci kultury, kde teda proběhlo vše v pořádku.
Příští rok nás pozvali zase, bylo to v kulturním paláci, a protože nás chtěli furt strčit někam bokem, tak normálně Vitacit hrál pod nějakým schodištěm v chodbě. Mám z té doby fotky z toho foyer. Tam normálně ve 3 patrech na balkóně obsypáno těma lidma - tam snad bylo 5 000 lidí kolem dokola a na sále snad nikdo nebyl. Chtěli nás šoupnout do chodby a zbavit se nás, to se jim zase nepovedlo, a tak když viděli, že ten metal táhne, rozhodli se, že udělají metalový fest v Lucerně. Začali z toho dělat monstrakci.
Jednou v Lucerně jsem jim řekl, že můžeme udělat sportovní halu. Znal jsem se s těmi lidmi, který to tenkrát pořádali, znal jsem třeba Janu Rakovou s tou jsem se vsadil o basu šampaňského, že přijde 15 000 lidí. Pochopitelně, že prohrála. Už od rána chodily davy lidí a bylo to našlapaný strašně. Tenkrát tam hrál Torr, Titanic, Arakain,  Alisa. Dřív ty sály byly plný. Dnes, abys každého pomalu tahal za pačesy.

Jaké změny nastali za 31 let?
Dan: Veliký. Taková první éra, to bylo od 1979 do toho 1984. Byla to taková vlastní muzika, byla ovlivněna hardrockovou scénou a postupně to tvrdlo. V osmdesátých letech přicházela móda  heavymetalu a kluci začínali postupně tvrdnout. A pak přišel Dodo Křížek a muzika  se podstatně změnila. Pokračovalo to dál, přišly začátky devadesátých let a Luděk Adámek udělal Vitacit bez Doda a udělali takovou v podstatě hodně americkou desku se skvělým zpěvákem Fanym Stehlíkem. Takže on ten Vitacit prošel několika jakoby žánrovými etapami, ale vždycky hrál s výbornýma muzikantama, byla vysoká kvalita.

Co vás  přimělo se vrátit  na pódia po 35 letech?
Vzniklo to postupně v podstatě. Ten Vitacit, který teďka hrál s Láďou Křížkem 3 až 4 sezóny, se s Láďou rozkmotřil a Láďa odešel do do Citronu a my jsme si usmysleli, že vlastně uděláme sestavu, která bude sestavena ze všech těch muzikantů od těch nejstarších až do teď. Chceme lidem poprvé v historii naší kapeli poskytnout to, že můžou uslyšet celej průřez od začátku až po dnešní dobu.

Máte v plánu další koncerty?
Luděk: Tak samozřejmě pracuje se na tom moc. Nic není jednoduchý, ale je potřeba vědět, co a jak a pro koho a proč... A tím směrem jít no.
Dan: V podstatě my vlastně koncertovat začínáme, to znamená, že testujeme, jak to bude fungovat na lidi atd. Včetně toho, že tam jsou věci, který jsou ze začátku 80 let až do roku 1992. Je to hodně široký, ale tím, že ta nová sestava hraje tak, jak hraje s těma mladýma, tak to má obrovskej drive a uvidíme, jak to bude fungovat.

Chystáte nové album, nahrávky, videoklipy?
Luděk: Určitě. Tak jako to patří k věci a bez toho se člověk nepohne z místa. Je potřeba taky vědět, kam natočení videoklipu umístit. A dneska vlastně jediná rocková televize je Pařízkova TV a jaký on má názor na cenzuru nebo třeba na nás jako kapelu, jestli mu nějak vadíme nebo ne... podle toho se člověk dostane do televize nebo nedostane, podle toho, jak se líbíš Pařízkovi, protože dneska už jiná televize není.
Dan: Jiná rocková televize není. Pařízek samozřejmně pracuje s Křížkem to znamená, že tam jsou nějaký vazby.

Když by se podařilo nahrát album, budou tam i staré pecky nebo novinky?
Luděk: Byla snaha před, já nevím, pěti šesti lety z lidí ze starýho fanklubu, že by se natočil komplet celý repertoár Vitacitu. Třeba, já nevím, 200 nějakých písniček, jo. A že by vlastně ty písničky hrály vždycky v té sestavě, co je natočili. Tak řeči se kolem toho táhly, já nevím, 5 let. Ptali se mě všichni furt dokola, jestli do toho půjdu, já jsem jim říkal jasně, když to zorganizuješ, já prostě půjdu a zahraju, co znám. No a od té doby se nic neděje, protože to nikdo neuchopil a nic s tím neudělal, kde by byly právě ty staré věci. Ale to, co vlastně zajímá nás, je vlastně ta cesta novým směrem. To znamená, že pokud by staré věci natáčeli, tak my víme jednu věc, že lidi většinou chtěj slyšet osvědčený hity. Ve finále, když zahraješ celou novou desku, tak oni čuměj jako puci a nevědí. Chtějí slyšet furt osvědčené hity. Tak to je, no.
Dan: Ten trend bude tvořit nový věci, protože je to nová sestava a má spoustu plánů, nápadů...
Luděk: Samozřejmně ten základ tam bude vždycky větší z těch starších věcí, a ten výběr, co jsme udělali teď, můžeme klidně 10x obměnit, protože máme furt kde hrát. Takže do budoucna se budeme snažit přinášet ty věci, které lidi neznaj, protože jsme je třeba na živo vůbec nehráli. Třeba Vzhůru Přes Oceán si myslím, že jsme písničky na živo vůbec nehráli dvě nebo tři... a to samé s Máte se hnout, tam jsme taky nehráli 2 nebo 3 věci na živo vůbec. Tam můžeme prostě vybrat třeba některou z těch, kterou jsme na živo hráli. To je většinou pro pamětníky, ale musím říct, že hrávali jsme na různých festivalech s Křížkem a nebo jsme hráli v klubech.

Vzkaz od kapely pro fanoušky?
Luděk: Jak bych to řekl (smích)... Klasika. Přijdte se podívat. My prostě uděláme, co budeme moct, abychom vás pobavili. Abychom vám třeba zahráli písničky, které znáte... nebo neznáte. (smích)
Dan: Kdysi, když Vitacit fakt začínal, byla kapela, která měla 3x v týdnu zkoušení... profesní - velkej standard. Nová sestava ho má taky a to je to, co chceme lidem nabídnout. Kapela šlape jako motor, je to prostě dokonalej profesionální projev hudební. Máte se hnout, pak jsou těžký návraty domů. (smích)
 


FOTO PRO RADOST

autoři:text:     Petra Santová



Další články žánrů Metal, Rock

Dolany fest se kvapem blíží, o nálož skvělé muziky nebude nouze! Dorazí Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers i CheckPoint Dolany fest už „stříhá metr“ a věřte, že se opět máme na co těšit! Čekají nás zvučná jména české rock metalové scény, a to Alžběta, De Bill Heads, Absolut Deafers a CheckPoint. Death-metalový večer čeká na hosty Bílýho Medvěda o velikonoční neděli Změna stylu prezentované muziky v kultovním plzeňském klubu perfektně potvrzuje jeho univerzálnost a multižánrovost. V neděli 31.3.2024 se na místním pódiu představí hned tři formace preferující temnou odnož metalového světa. Hosté se tak stanou součástí nevšedních koncertních zážitků, kterých se nám v Medvědovi dostane mírou vrchovatou. Přijďte i vy okusit death-metalovou tvář muziky – start je ohlášený na 20:00 hodin. TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Ve Štítově se o slovo přihlásí druhý ročník metalové Ghosts of Salomena Malá obec Štítov mezi Spáleným Poříčím a Blovicemi se stane místem konání druhého festivalového ročníku s názvem Ghosts of Salomena. Hasičský klub přímo na návsi nabídne v sobotu 30.3.2024 příchozím hostům výběrový line-up, kde se představí jak hudební skupiny, tak bubenické show a navíc pořadatelé slibují metalové překvapení. Samozřejmostí bude dobře zásobený přilehlý výčep a tradičně vynikající koncertní atmosféra. Přijďte si užít nevšední večírek i vy, start je ohlášený na 19:00 hodin. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. Na prknech plzeňského Medvěda se poprvé představí brněnská kapela Morčata na útěku Hudební eso vytáhne z rukávu pořadatelský tým Bílýho Medvěda v pátek 29.3.2024. Na klubové pódium pozval produkční Dušan Hujas skupinu Morčata na útěku, která dokáže rozpálit publikum na každé akci, kde je součástí line-upu. Jako support se na místní scéně blýskne radnická skupina VoltAge, jež není na plzeňské klubové scéně neznámým jménem. Přijďte se pobavit a zažít nevšední večer i vy – dveře budou otevřeny od 19:00, samotný start je pak ohlášený na 20:00 hodin.

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz