ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

UPRISING FESTIVAL 2019 – Bratislava tančila v rytmu reggae (sobota) 31. srpna 2019   (11:00)O víkendu 23. 8. - 25. 8. 2019 se v hlavním městě Slovenska uskutečnil již 12. ročník legendárního reggae festivalu UPRISING. Festival si za dobu své existence vybudoval velice silnou pozici v rámci podobně hudebně zaměřených evropských akcí. V průběhu dvou dní se na 4 stage vystřídalo široké spektrum žánrů od reggae, přes dancehall, ska, latino, hip-hop, až po dub, dubstep, ragga – jungle a DnB.
Není proto divu, že milovníci jamajské hudby se do Bratislavy sjížděli již od brzkých čtvrtečních hodin. I letos festival účastníkům nabídl naprosto nabitý hudební program zahrnující jak světové reggae hvězdy, tak domácí interprety.
UPRISING festival je typický pro svou neskutečně přátelskou atmosféru a překrásný festivalový areál, který se nachází na břehu pískoven Zlaté Piesky.

Eek-A-MouseiLLBiLLY HiTECLucille crewMal ÉlevéMedial BanannaNnekaPolemicPrago Union
UPRISING FESTIVAL 2019 – Bratislava tančila v rytmu reggae (sobota)

Lucie Dvořáková


Druhý den festivalu byl ve znamení ještě většího tepla a dusna, než den první. Ráno nás ze stanů nekompromisně vyhnalo slunce, spolu s hlasitými „stanovými sousedy“, kteří velice milovali drum & bass a usoudili, že ostatní návštěvníci ho také milují a potřebují ho také slyšet i přes brzkou ranní hodinu (7:00). Výhodou bylo, že v tuto hodinu nebyla fronta na sprchy v InterCampu :-).

Snídaně, první ranní drink, obléci plavky, sbalit ručník a hurá na pláž. Pro ty, co ještě na Uprising festivalu nebyli, je nutné objasnit, že InterCamp, ve kterém stanuje většina návštěvníků, se nalézá přímo u pískovcového jezera Zlaté Piesky, tudíž dochozí vzdálenost od stanu na pláž je zhruba 3 minuty.

Při vstupu na pláž nás velice zarazilo (a hlavně zamrzelo), že pláž je letos značně ohraničená. Minimum místa pro „vyvalení se“ a ohrazené travnaté plochy způsobovaly, že si člověk připadal spíše jako na Zlatých pískách v Bulharsku a ne v Bratislavě. I přes narvanou pláž byla koupel v chladných vodách pískovny velmi osvěžující a probrala nejednoho návštěvníka ze společenské únavy.

Druhý den festivalu byl ve znamení ještě …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Prvním naším sobotním vystoupením bylo české uskupení Prago Union. Kapela v čele se zpěvákem Katem měla nelehký úkol, a to rozproudit fanoušky, kteří byli po pátečním dni notně znaveni. Katovi se to zadařilo a při písních Kandidát Vět a Verbální atentát se již publikum pohybovalo v hip-hopových rytmech.

Prvním naším sobotním vystoupením bylo české …
Spalující slunce nás chtě nechtě donutilo vyhledat stín pod vzrostlými stromy a vystoupení Lucille crew jsme sledovali a poslouchali zpovzdálí.
 
Hvězdou, na kterou jsme se velice těšili, byl jamajský zpěvák Eek-A-Mouse. Panovala mezi námi obava, zda bude vystoupení skutečně kvalitní, jelikož jsme si v rámci přípravy na festival, pustili pár živých záznamů z poslední doby a Eek-A-Mouse na nich nevypadal zrovna „ve formě“.

Hned první, co nás zaujalo, byla volba kostýmu pro tento koncert. Eek-A-Mouse se toho nebál a na podiu nastoupil rovnou ve slovenském kroji. Tato netradiční kombinace nám připomněla slavnou scénu z Básníků: Mirečka v moravském kroji :-).

Zpěvák, jenž je proslulý svým divokým životním stylem a nákloností k narkotikům, bohužel nebyl „ve své kůži“. A ač jsme milovníci jeho hudby a na píseň Wa-Do-Dem jsme se velice těšili, prostě to nešlo a při třetí písni jsme radši odešli, než poslouchat toto… Škoda, veliká škoda.

Spalující slunce nás chtě nechtě donutilo …
Pro spravení chuti jsme se přesunuli na Budiš Arena Stage a čekali na vystoupení berlínského kolektivu iLLBiLLY HiTEC. Velice jsme ocenili, že zpěvák Kinetical trávil svůj čas před vystoupením přímo mezi čekajícím publikem a ochotně se fotil a bavil s fanoušky.

Skupina odstartovala své vystoupení a nás všechny chmury, způsobené předchozím interpretem, velice rychle přešly. Kdybych jen tušila, že vystoupení této formace bylo zároveň i jejich poslední (skupina oznámila, že letní tour je jejich poslední a někteří členové se budou věnovat sólovým projektům), tak bych asi celé léto trávila na jejich koncertech. Ale pozdě plakat nad rozlitým mlékem a tak jsem si koncert vychutnala od první do poslední chvíle a ještě dlouho po skončení mi Kineticalův hlas zněl v uších. Děkuji, kluci za úžasný hudební zážitek a přeji hodně štěstí v budoucích projektech.

Pro spravení chuti jsme se přesunuli na Budiš …
Na Main Stage mezitím odstartovala své vystoupení nigerijská soulová zpěvačka Nneka. Zpěvačka bývá označována jako „nová Lauryn Hill“ (pozn. Ms. Lauryn Hill vystoupila na tomto ročníku taktéž a to v pátek).

Na vedlejší stage se schylovalo asi k nejživelnějšímu vystoupení letošního festivalového ročníku. Zpěvák Mal Élevé s kapelou byli naprosto fenomenální. Pokud někomu schází energická vystoupení legendárních Irie Révoltes, tak by vystoupení Mal Élevé neměl rozhodně vynechat. Pablo Charlemoine pokračuje v „Irie odkazu“ a tak jsme měli často pocit, že jsme na koncertě Irie.

Pablo má můj naprostý obdiv za energii, kterou do koncertu vložil. Asi nikdy jsem neviděla někoho, aby naprosto celý koncert proskákal po pódiu a únava na něm nebyla vůbec znát.
Již v úvodu vystoupení Mal Élevé přeskočil hrazení před stage a vrhnul se mezi publikum, kde rozpoutal taneční peklo. Prach se ani nestihl usadit a při písni Antifaschist se publikum zahalilo opět do prašného oblaku. Pablo svým vystoupením skoro zbořil Budiš Aréna stage a je škoda, že se vystoupení Mal Élevé neuskutečnilo na velké – Main Stage. Diváci Pabla zbožňují, a když se opět vrhnul mezi fanoušky (tentokrát byl nesen a „plul“ nad publikem), všichni si dávali velice záležet, aby zpěvák zůstal plout nad publikem a neklesl na zem.

Na vedlejší stage se schylovalo asi …
Následující plán byl jasný: Polemic x Medial Banana. Nicméně plán se nezdařil a to hlavně z důvodu, že dostat se z vedlejší stage k hlavní Main Stage, byl nadlidský úkol. Davy fanoušků, kteří se na vystoupení těchto dvou slovenských ikon valily, nebylo možné předejít, obejít nebo projít.
Museli jsme se proto smířit se sledováním vystoupení zpovzdálí, při čem z té dálky i velkoplošná obrazovka byla nedostačující. Snad jen díky sborovému zpěvu písní Ona je taká, Já som to vedel a Staré časy, člověk věděl, že je zde správně. Pokud vás překvapuje, že kapely hrály společně, je to tím, že obě uskupení společně slavila kulaté narozeniny. Polemic neuvěřitelných 30 let a Medial Banana 10 let na hudební scéně. Přejeme tímto všechno nejlepší k významným jubileím a hlavně doufáme v mnoho dalších odehraných let.

Následující plán byl jasný: Polemic x Medial …
Po vystoupení „komba“ Polemic a Medial Banana se začala nad Bratislavou stahovat bouřková mračna a rozpršelo se. Hromy, blesky a vítr zapříčinily, že pořadatelé, z důvodu bezpečnosti, přerušili všechna vystoupení a uzavřeli areál.
 
Bouřka tím pro mě ukončila fantastický a nezapomenutelný UPRISING FESTIVAL 2019. Jelikož jsem ráno řídila, šla jsem se uložit do stanu a načerpat síly na nedělní odjezd.

Po vystoupení „komba“ Polemic a Medial Banana …
Co říci závěrem? Pořadatelé festivalu jsou již léty zkušení a je to velice znát jak na zázemí festivalu, line-upu i doprovodném programu. I přes to si ale neodpustím snad již poslední stížnost směrem k organizaci. Týká se zákazu vnášení vody do areálu. V informacích na webových stránkách byl uveden tento zákaz: „Do areálu nebude možné priniesť si akékoľvek alkoholické nápoje a nealkoholické nápoje v sklenených flašiach či v plechovkách.“. Nicméně reálně nám security nedovolili vnést ani PET lahev s vodou, ani prázdná PET lahev neprošla. Tento zákaz platil i pro vstup na pláž. Ve 30ti stupňovém vedru byl tento zákaz opravdu náročný a dosti komplikoval život, jelikož sehnat vodu v areálu znamenalo si vystát poměrně dlouhou frontu na pivním stanu a tam mít možnost zakoupit „pouze“ 0,5L lahev vody.
Pokud by to bylo jenom trochu možné, bylo by fajn mít tedy možnost v areálu koupit alespoň 1L balení vody…
 
I přes drobné nedostatky, které jsme zaznamenali, jsme si festival užili. Kvalitní muzika, přátelská atmosféra, fajn lidé, zázemí, o kterém se vám na jiných festivalech může jen zdát, koupání, to vše je UPRISING. A proto se již teď těšíme na příští ročník, který si rozhodně nenecháme ujít, a Vy byste také neměli :-). Protože kdo nezažil atmosféru UPRISINGU, tak ten jako by nežil.

Co říci závěrem? Pořadatelé festivalu jsou již …

FOTO PRO RADOST


Lucie Dvořáková 25 fotografií v galerii


autoři:text:     Lucie Dvořáková



Další články s interprety Polemic, Prago Union

Prago Union to rozbalí v Ledárnách s Krotiteli Dechů. Přijde i Rigor Mortiz pokřtít Pohřební Hlídku Legendární hiphopová formace Prago Union v loňském roce oslavila dvacet let na scéně. V ČERVNU STARTUJE HUDEBNÍ LÉTO V LEDÁRNÁCH Hudební fanoušci se i v letošním roce dočkají koncertů pod širým nebem v areálu Branických ledáren. Pod hlavičkou Ledárny Open Air se v průběhu léta uskuteční hudební vystoupení řady velkých jmen domácí i zahraniční scény. Můžete se těšit na kapely Lucie, Divokej Bill, Mig 21, Horkýže Slíže, Monkey Business, vypsaná fiXa, Pražský výběr, Stromboli, Ty Nikdy Label, Davida Kollera, Annu K., Sto zvířat a další. Vstupenky pořídíte na webu ledarnyopenair.cz a GoOut.cz. 1. ročník multižánrového festivalu s názvem Letňák Fest Příbram je za námi. Uskutečnil se v sobotu 25. září, a věříme že ani nezvaný strýček Covid ani jiné negativní skutečnosti nezpůsobí, že by se 2. ročník 2022 neuskutečnil. Byla by to škoda. Festival PUNKÁČI DEŤOM rozšiřuje program o doprovodné akce a zajímavé organizační novinky Větší areál, známé kapely, více návštěvníků. A to zdaleka nejsou jediná lákadla 9. ročníku benefičního festivalu PUNKÁČI DEŤOM. Nejen kvůli kapelám jako The Locos, The Rumjacks,Total Chaos nebo Lion's Law byste měli rozhodně mezi 29. a 31. srpnem zavítat na trenčínské letiště, festival nabídne i řadu doprovodných akcí a organizačních vylepšení. Milovníci divokého západu se setkají na Rodeu Muráň 19. až 20. července Nejlepší a nejstarší rodeo v Evropě! To je Rodeo Muráň, které se tento rok bude konat už po sedmadvacáté. Přijďte si vychutnat krásu koní a umění jejich jezdců do Muráňa 19. až 20. července. V obci v revúckém okrese se potkávají milovníci divokého západu a jízdy na koních, kteří mají ještě navíc v sobě soutěžní geny. Festival Kačeři v obrazech Páteční program festivalu Kačeři už jsme Vám reportovali, sobotního jsme se bohužel nemohli zúčastnit, tak zde přinášíme páteční den v obrazech. Jak to tam vypadalo, kdo vystupoval, kdo pracoval a kdo si prostě jen užíval. Slížovica bude mít vlastní kelímky, na festival si přijde zaskákat i šéfkuchař Marcel Ihnačák Už za týden se potkáme na Autocvičišti SPU v Nitře na festivalu Slížovica! Festival kapely Horkýže Slíže bude mít originální plastové kelímky!

Další články žánrů Elektronická hudba, Folk, Reggae, dancehall, Ska, World music, ethno music

Sosnová Classic 2024 to rozjede na plný plyn! Zve na české, italské i českomoravské legendy – na Škodu, Lancii a skupinu Čechomor! Sosnová Classic 2024 představí klenoty automobilové a hudební scény! Půjde o víkend plný motoristického skvostu, závodů a exhibic, kam zavítají i české a italské automobilové legendy. Nouze nebude ani o hudební program, který je s radostí svěřen do rukou taktéž legendárního Čechomoru. Po roce si na společném pódiu v pražském Rock Café zahrají Deliwery a Listopad Pražský hudební klub Rock Café oslavil na začátku roku neuvěřitelných 33 let aktivního hudebního života. Stovky kapel, desítky divadelních představení – to vše pod společnou střechou na Národní 116/20. Jednou z mnoha očekávaných událostí je i avizovaný koncert domácích formací Deliwery a Listopad ve středu 6.3.2024. Před rokem tu sklidily potlesk zaplněného parketu a letošní vystoupení se jistě od nastaveného úspěšného kurzu neodchýlí. Přijďte se pobavit i vy, start je ohlášený na 19:30 hodin. Charismatičtí Kollárovci po roce opět okouzlili plzeňskou Šeříkovku! Oblíbený sál plzeňské Šeříkovky přivítal další speciální koncert. S tradiční slovenskou lidovou hudbou v novém kabátu plnou známých hitů a energické show se tam v rámci svého turné po ČR totiž po roce vrátili legendární Kollárovci. A jak jsme již jednou psali... Když se spojí tradiční „východňárský“ folklór s osobitým moderním pojetím a slovenským charismem a temperamentem, nemůže to dopadnout jinak než skvěle. A přesně to se v Plzni potvrdilo... ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. Michal Prokop si na Krásný Ztráty pozval Richarda Müllera, přijede i proslulý muzikant Ashley Slater známý z projektu Freak Power Michal Prokop, Krásný Ztráty a Richard Müller! ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Skáčkový večer v Medvědovi patřil kapele V3SKA, zdatným předskokanem se stal Zakázaný sen Desítkami koncertů prověřený plzeňský Bílej Medvěd měl v sobotu 10.2.2024 na programu vystoupení dvojice kapel z plzeňské hudební líhně. O rozjezd se postaral Zakázaný sen, po němž nastoupila devítičlenná formace V3SKA. Večírek se těšil značné podpoře fanoušků a již s úvodními akordy se parket viditelně zaplnil.

Další fotoreportáže

Punková 10x3 Tour 2024 má obrovskou fanouškovskou podporu, plzeňský Medvěd byl našlápnutý k prasknutí Společné turné tří základních kapel The Fialky, Totální nasazení a Nežfaleš se střídajícími se hudebními hosty, plní kluby napříč naší vlastí od 8. března. Vyprodáno, zbývá jen pár lístků… a tak nějak podobně zní komentáře pořadatelů jednotlivých koncertních zastávek. Plzeňský Bílej Medvěd si tak v praxi mohl 23.3.2024 okusit na vlastní kůži, jaké to je vyvěsit u vstupu cedulku vyprodáno! Scéna připravená, nazvučeno, takže v podstatě nic nebránilo v odpálení zahajovacího setu, byť se ke vstupním dveřím táhla ještě pěkně dlouhá fronta hostů. V tomto případě vyšli pořadatelé návštěvníkům vstříc promítáním přímého přenosu z pódia na plochu těsně u vstupu. Karvinská Doga se na koncertní zastávce v Katovicích představila v plné síle, zdatným předskokanem se stala skupina Jacker’s Republiková šňůra Harley-Davidson Ostrava tour 2024 kapely Doga má v rozpisu 13 zastávek, na kterých si fanouškové užívají kvalitní muziku podpořenou výraznými scénickými kulisami. Jedním z této dlouhé řady koncertů byl avizovaný na pátek 22.3.2024 s místem konání v KD Katovice na Strakonicku. Byť se místní sál nepyšní nijakými megarozměry, zaplněnost a skvělá nálada hned při rozjezdové kapele Jacker’s byla cítit ze všech koutů tohoto kulturního stánku. Domácí KOHN přilákal před plzeňské pódium početnou návštěvu Tradiční Velikonoční trhy na náměstí Republiky v centru Plzně měly v pátek 22.3.2024 rockový hudební doprovod. Své aparáty tu rozbalil domácí KOHN, kterého přišla podpořit početná návštěva kmenových fanoušků rozšířená o kolemjdoucí hosty procházející se mezi stánky trhovců. Koncert se tak těšil zasloužené pozornosti a určitě se zařadil k těm povedeným, které se pod katedrálou sv. Bartoloměje uskutečnily. První den Velikonočních trhů v Plzni měl hudební doprovod staňkovské kapely ErozE Tradiční trhy v období velikonočním odstartovaly na plzeňském náměstí Republiky ve čtvrtek 21.3.2024. Kromě tematického zboží v desítkách prodejních stánků nabízí tato událost i hudební představení na prostorné stage pod katedrálou sv. Bartoloměje. Na ní se jako první letošní koncertní doprovod představila rocková skupina ErozE, jejíž playlist si zájemci mohli poslechnout od patnácté hodiny ve třech setech. Doga v rámci turné Harley-Davidson Ostrava Tour ovládla Mrákov! O živelný start se postarali Jacker's Dnes už legendární hardrocková Doga se po několikaměsíční unplugged šňůře započaté úspěšným turné po Americe, opět vrátila k „elektrice“ a vyrazila dobýt Čechy, Moravu i Slezsko v rámci zbrusu nového řádně nadupaného turné s názvem Harley-Davidson Ostrava Tour 2024. Ve velice dobrém světle se na dožickém sále představila rocková kapela Joker Březnové víkendy jsou v mnoha obcích a městech věnovány hudebním společenským večerům, plesům či maškarním bálům. Právě maškarní bál byl v sobotu 16.3.2024 očekávanou událostí v obci Dožice na Mladosmolivecku, kde se o rockový doprovod tradičně se zde konající akce postarala kapela Joker. Termín byl rok dopředu jasně daný, muzikanti po zvukové zkoušce připravení, takže nic nebránilo v odstartování taneční zábavy. Na ní si našli cestu jak místní, tak fanoušci jmenované skupiny, samozřejmostí byla i početná skupina hostů v nápaditých maskách a kostýmech. Ve Stříbře odstartoval Harlej koncertem před zaplněným sálem jarní Zatím je to dobrý Tour s pořadovým číslem 2 Loňská podzimní šňůra na podporu alba Zatím je to dobrý měla vysokou návštěvnost snad na každé hudební zastávce napříč naší vlastí. Není proto od věci, že pražský Harlej jarním Tour 2024 vychází vstříc fanouškům a sálovými koncerty si úspěšně rozšiřuje už teď bohatou posluchačskou základnu. Stříbro se tak v pátek 15.3.2024 stalo odrazovým místem harlejáckého putování zemí Českou, které se do kapelní kroniky zapíše výrazným písmem.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz