ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

„Všechno, co ti vytvoří nějakou emoci, je pro mě inspirace“, prozrazuje známý raper MC Matheus 26. května 2021   (14:00)Nedávno jsme vám přinesli novinku známého sokolovského rapera MC Matheuse z alba Domeček z karet. A nyní jsme dostali možnost popovídat si s ním o novinkách, historii i o jeho životním příběhu a jako bonus zbrusu nový klip k pecce Kouř.

„Všechno, co ti vytvoří nějakou emoci, je pro mě inspirace“, prozrazuje známý raper MC Matheus

Nedávno jsme vám přinesli novinku známého sokolovského rapera MC Matheuse z alba Domeček z karet. A nyní jsme dostali možnost popovídat si s ním o novinkách, historii i o jeho životním příběhu a jako bonus zbrusu nový klip k pecce Kouř.  
 
Ahoj Matheusi, vezměme to od minulosti do současnosti. Prozradíš nám, jaké byly tvé hudební začátky a jak ses dostal k rapu? Patřil jsi k těm, které muzika zajímala odjakživa, nebo tě něco ovlivnilo až po určitém čase?
 
Ahoj Vlaďko. Od malinka miluju hudbu a český texty taky. Už jako prtě jsem měl rád různý folkaře a bavilo mě hraní se slovy a vtipný texty. Takový ty Jahelkové a podobně. Pak jsem hodně poslouchal Tři ségry a různý pankáče a začal si hrát na kytaru svoje srandičky. Když jsem pak zjistil, že nalitej dávám freestyle básničky do španělky, už to byl kousíček k rapu. Ale trvalo to ještě třeba tři roky. Rapová muzika a celá hiphopová kultura mě pak kolem osmnáctýho roku života totálně pohltila a poslouchal jsem hlavně tu. Hudba je nejvíc věc. Mám a měl jsem jí vždycky rád.

O tobě je známé, že tvé texty jsou hodně propracované a ze života. Ani teď po letech tomu není jinak. Přesto nám, prosím, prozraď, kdo nebo co tě při psaní textů ovlivňuje / inspiruje?
 
Jestli se to, co dělám, dá nějak zaškatulkovat, tak je to asi trueschool rap. Popisuju to, co vidím, to, co v sobě mám, to, co vnímám. Takže mě vlastně inspiruje život samotnej, lidi v něm, stav životního prostředí, politika, konflikty mezi národy a to samý zároveň mezi lidma. Žádná věda, prostě okolí a spíš teda jeho nepořádek. Ale i harmonický věci. Jako láska, kamarádi nebo třeba pes. Všechno, co ti vytvoří nějakou emoci, je pro mě inspirace.

 

Nedávno jsme vám přinesli novinku známého …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
A u tvých textů ještě chvíli zůstaneme… Tempo, kterým se v některých písních proženeš jako vichřice, by spousta dnešních raperů nezvládlo. Trénuješ nějak a případně jak?
 
Netrénuju to vůbec. Když to píšu do nějakýho instrumentálu, tak to prostě takhle lítá. Nemyslím si, že jsem nějakej úchvatnej rychlík, ale asi mě to tak baví. I když bych řekl, že Domeček z karet je, až na pár výjimek, na můj standard pomalá deska.     
 
V minulosti ses hodně věnoval spíše improvizaci, freestylu a battle rapu, poté jsi vydal album Před prvním infarktem a nyní přicházíš po několika letech s novinkou Domeček z karet. Pověz nám něco o hostech na tomto albu, a proč sis vybral zrovna tyhle hosty?
 
Nemám tam žádné hosty na mikrofonu. Žádný vokál, žádný jiný raper. Přesto, že jsme o rapových hostech uvažovali, tak během nahrávání nám došlo, že tam nikdo být nemusí. Od začátku jsme desku koncipovali jako eLPíčko a chtěli ho primárně vydat na vinylu. Asi proto a kvůli kapacitě média jsme nechali rap jen na mě. Všichni hosté na desce jsou tedy muzikanti. Jelikož se o hudební stránku staral Adam Urban, tak je to takový okruh lidí, které má rád, se kterýma rád tráví čas na sessions a asi to platí i obráceně. Proto jsou tam právě tihle muzikanti.
 

 

A u tvých textů ještě chvíli zůstaneme… Tempo, …
Pokud se podíváme na hudbu Domečku z karet, zvolil jsi na tento styl hudby netradiční nástroje jako saxofon nebo trumpetu. Jak se zrodil nápad na tuto kombinaci?
 
Myslím si, že jazzový prvky jsou v hip hopu od jeho vzniku. Je to něco, co si černošská komunita přinesla do hip hopu jako svojí kulturu a ráda na ní odkazovala. Všechny ty samply, všechny ty legendární hip hopový hymny jsou kradený ze soulu, jazzu a podobně. Živě se hip hop už taky hraje pár desetiletí, takže si myslím, že to není žádný novátorství. Chtěli jsme mít dobrej zvuk a chtěli jsem ho mít živej. Jediná možnost jak to udělat byla nechat to zahrát šikovný muzikanty. Basa, bicí, a k tomu jakejkoli nástroj vždycky budou fungovat, když budou ty lidi hrát spolu. A na naší desce spolu hrajou.
 
Domeček z karet produkoval Adam Urban alias Renk, který stál i za albem Před prvním infarktem. Jak se ti s Renkem pracuje? Popiš nám váš takový běžný pracovní den, když spolu tvoříte něco nového.
 
Adam je dumavej člověk. O hodně věcech přemýšlí. Hledá. Teze, antiteze, syntéza. Já mám rád takovýhle lidi. Z povahy jsou nekonfliktní nebo můžou vytvořit konflikt i u banality. Ale vždy filozoficky. Koukat se na běžný věci z jiných úhlů člověka posouvá a nutí ho k větší pokoře a tohle Adam umí vyvolat. Mám ho rád. Hudbu ale dělá sám, stejně jako já rád píšu texty sám se svojí múzou. A pak už se ladí jen drobný nuance. Takže vlastně děláme sami a pak se to snažíme propojit.

Pokud se podíváme na hudbu Domečku z karet, …
Na chvilku opustíme svět rapu a přesuneme se do tvého soukromého života. Zaslechli jsme, že zajímavé příběhy nenese jen tvá hudba, ale i sám život. Přiblížil bys nám ho?
 
Nevím, na co přesně narážíš, ale možná myslíš, že jsem dostal Infarkt asi dva roky po desce Před prvním infarktem. No jo no. Umím věci trefně pojmenovat. Já jsem název tý desky myslel z dvou rovin. Infarkt světa, kterej roztáčí kola růstu a někde prostě musí být ta konečná. A samozřejmě z tý roviny osobní. Necejtil jsem se nejlíp, věděl jsem, že se něco děje. Chodil různě po vyšetřeních a stalo se. Ona ta nemoc je hodně v hlavě. Prostě jsem věděl, že něco není v cajku. A když víš, tak víš. Pro mě to není zas tak špatná zkušenost. Podíval jsem se na druhou stranu, zjistil, že je to všechno tady taková hra a zmizel mi strach ze smrti. Pro mojí přítelkyni to byl ale asi nejhorší den v životě. Musela mi dávat masáž srdce asi deset minut, než přijeli frajeři s defibrilátorem a vrátili mě do tý hry. 
 
Ještě se vrátíme k nové desce, která má nejen zajímavé názvy tracků, ale také zaujme svým přebalem. Na něm se nachází malá chatička, kde se nahrávaly vokály. Poté šla chatička k zemi. Co pro tebe tohle místo znamenalo v minulosti? Proč došlo k demolici chatičky?
 
Je to chata kamaráda Jirky Špičky, o kterém mnozí pochybují, jestli vůbec existuje. Moje bývalá spolubydlící Eliška na Jirku Špičku dokonce vůbec nevěří. Ale Jirka fakt je a má chajdu, kam od mala jezdíme. Ale zestárla a tak jsme jí strhli a vybudujeme tam novou. V podkroví byl ale zvukově zajímavej prostor, tak jsme to tam u rybníka nahráli. Ta chajda nám i vymyslela název desky. Domeček z karet má vyznačovat křehkost současný civilizace a zároveň křehkost stavby samotný. Myslím, že je to všeříkající název. A vymyslela ho ta chajda. Nebyla to hloupá chata.

Na chvilku opustíme svět rapu a přesuneme se …
Proč by si lidé měli Domeček z karet poslechnout? Co myslíš, že je na albu nejvíce „chytne“?
 
Těžko říct. Můj záměr byl popsat svět z pokorný pozice zúčastněnýho pozorovatele. Hudba je podle mě super a klukům a holce se moc povedla. Klidně by to mohla být instrumentální deska. Stejně jako texty by mohly být třeba slamy. Ale spojením těch dvou elementů se ty emoce v textech a muzice násobí. Nebo minimálně sčítají. Nebo si to aspoň myslím. Hlavní důvod je asi poslechnout si pětatřicetiletýho kluka ze Sokolova, jak vnímá svět okolo sebe. Za nikoho jinýho deska nemluví. Oproti běžný hip hopový produkci je tam možná víc pokory, sebeironie. Vím, že nejsem Ego svojí osobnosti ale součást světa, v kterým žiju. V  kterým žijou i ti, co si to poslechnou. Takže to je možná ten důvod. Poslechnout si člověka, kterej je stejně jak vy součástí tohohle světa.
 

Je v hiphopovém světě někdo, kdo tě inspiruje a jakou hudbu posloucháš ty sám? Je to jen hip hop nebo si rád poslechneš i jiné styly?
 
Poslouchám všechno. Hudba je buď dobrá nebo špatná. Je jedno jaký je to žánr, jazyk, nástroje. Když to umí roztančit, rozplakat, rozesmát, způsobit husí kůži, je to pecka. Hudba je součást člověka. Každá kultura jí vždycky měla. Hudba je boží. Inspirace může být cokoli. Počůranej patník u silnice nebo klidně konkrétní člověk a jeho myšlenky nebo metody. Co se textů týče, mám rád hodně folkový, šansononý a v rapu spíš ty pokornější textaře. Je jich spousta. U nás moc ne, ale hlavně ve světě. Hodně mě baví Polsko, Francie a samozřejmě USA. Všude je spousta dobrejch lidí, takže i interpretů.
 
Víme, že se nové album na světle světa ještě moc „neohřálo“, ale přesto se nelze
 nezeptat, jaké máš plány do budoucna (koncerty a tak…) ?
 
Desky jsme udělali 275 kousků a ještě máme něco kolem 60 placek. Takže ten prvotní plán prodat náklad si myslím, že zmáknem. Teď zkoušíme basa, bicí, rap jako kapela dohromady. Což bude základ našeho hraní a sem tam nějakej host. Doufám, že se to brzy otevře a začne se hrát. Musíme to ještě taky pokřtít. Před pár dny jsme vydali druhej videoklip k Písničce Kouř a ještě bychom rádi jeden vypustili ven. Dělá se na tom, bude animovanej a snad to stihnem v horizontu měsíců. Jinak je plán jasnej. Být zdravý, šťastný a spokojený a to bych přál i všem ostatním.

Jaký je tvůj prozatím nesplněný sen, ať už hudební či soukromý?
 
Jachta, Lambo a holka s botoxem. (smích) Nemyslím si, že v soukromým životě mi něco chybí. Mám všechno a často si myslím, že věcí mám až zbytečně moc. Důležitý je mít s kým zajít na pivo, kam a s kým na sport, trocha těch peněz a dobrý vztahy s lidma, trošku cestovat a něco sníst. A to si myslím mám. V hudebním světě jsem snů prost. Co přijde, přijde a přijde to tak, jak má 
 
A závěrem, co bys vzkázal svým fanouškům a našim čtenářům?
 
Buďte na sebe hodný. Jsme tady půjčený jen na chvilku, tak ať to není jenom žluč.  No, a jinak bych vám popřál všem zdraví a lásku. Víc nepotřebujeme.
 
Děkujeme ti za rozhovor a přejeme, ať se nové album líbí.
 
 


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

autoři:text:     Vlaďka Votrubová, Lenka Kadeřábková
foto:     Zdroj: MC Matheus



Další články s interpretem MC Matheus

Další články žánrů Hip Hop / Rap, Jazz

Eva Urbanová Grande Finale JEDINEČNÝ NADŽÁNROVÝ KONCERT ve scénické režii MICHALA CABANA, v hudebním nastudování MARTINA KUMŽÁKA a JIŘÍHO ŠKORPÍKA , za doprovodu EPOQUE SYMPHONY ORCHESTRA. VÝJIMEČNÁ ZPĚVAČKA – VÝJIMEČNÉ DATUM – VÝJIMEČNÝ KONCERT Red Bull SoundClash vyhrál REST, respekt publika si však získali oba umělci Red Bull SoundClash vyhrál nakonec REST. La Banda de Contenedor - Dirty culture room Podle Bandzone je La Banda lo-fi dance music z Hrobu, dle rozhovorů pro Headliner z pera Marka Reinoha se zase jedná o ústecko-teplickou bandu hrající „melodický elektropop říznutý punkem a psychedelií postavený na afro-kubánských rytmech a funkové base“. Red Bull SoundClash je zpět. Utká se Rest proti Redzedovi Red Bull SoundClash je zpět.... Třetí kolo Múzy 2023 poznalo vítěze, porota se s hlasováním diváků výjimečně shodla Hudební soutěž Múza v plzeňském Divadle Pod lampou letos píše historii již 30. ročníku. Na klubových prknech se v rámci tohoto hudebního porovnávání objevilo bezpočet žánrů a vystřídalo několik stovek formací. To vše za jediným cílem – dosáhnout na lákavé ceny s možností natočení své tvorby v renomovaných studiích. Třetí kolo letošní Múzy, jež bylo sloučeno s neodehraným druhým, poznalo z pěti vystupujících pouze jednoho vítěze – vzácná shoda poroty s hlasováním fanoušků. Čtvrteční večer 19.10.2023 se tak stal úspěšnou minulostí pro kapelu, kterou budu jmenovat až v závěru chronologického sledu hudebních událostí. Kapela Sukulent Sound zkouší nové vody s klipem k písni Dope. Sukulent Sound z Kamenice na garážové párty a zároveň u poslechu přírodních jevů - o tom je jejich videoklip k songu Dope, ve které je zahrnut punk, rock, reggae i rap. Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai Osmnáctý ročník putovního hudebně-kulturního festivalu Hrady CZ po Točníku, Kunětické hoře, Švihově, Rožmberku nad Vltavou, Veveří, Hradci nad Moravicí a Bouzově uzavře svoji letošní pouť na Bezdězu.

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz