ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

Vykašlete se na youtube a choďte na živou muziku říká Jarda Frýbert z Pakáše 6. března 2022   (13:55)Příbramská Pakáš letos slaví 20 let a o tom co je letos čeká jsem si popovídala se zpěvákem Jardou Frýbertem

Vykašlete se na youtube a choďte na živou muziku říká Jarda Frýbert z Pakáše

V rámci březnového koncertu kapely Pakáš v Příbrami, ze kterého si můžete prohlédnout fotoreportáž na webu, jsem vyzpovídala zpěváka kapely Jardu Frýberta. Kapela letos slaví dvacet let, takže mě samozřejmě zajímalo co kapela letos chystá. Nejen o dvaceti letech, ale i o pauze v době covidu a spoustě dalšíh věcech si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Máte za sebou první koncert po dlouhé covidové pauze. Jak se vám dnešní hraní líbilo?
Bylo to skvělý. Nebyl to úplně první pocovidový koncert, protože jsme tady hráli někdy na podzim s Výčepem, a to bývá vždycky bezva akce. Dneska tu měli borci z Výčepu hrát taky, ale nějak se to nepovedlo. Takže spíš to bylo o tom, že jsme mohli pokřtít novýho člena kapely Martina Zíku, skvělýho kytaristu a po prvním testu si ho rozhodně chceme nechat.
Tím si mi nahrál na další otázku. V současné době je vás osm, je toto konečný počet nebo chcete ještě přidávat?
Když se zeptáš mě, řeknu, že už bych nepřidával. Když se zeptáš Saši, určitě by ještě dva tři kusy přibral. Ne, za mě bych řekl, že bych chtěl posílit dechovou sekci nějakým trombónem, ale protože se nám další šoumen nevejde ani do auta, ani na pódium, ani do zkušebny, tak spíš ne. Kytara OK a navíc asi můžu prozradit jednu věc, že ještě než Martin nastoupil tak jsme si uvědomili, že jsme nepatrně muzikantsky zdechli. Ne vinou covidu, ale vinou naší, a tak jsme přešaltovali na jiný hudební směr. Ne moc, ale trošku. Tam se druhá kytara výborně hodí a ten třetí dech už nepotřebujeme.
Když mluvíme o tom covidu. Spousta kapel využila volno k tvorbě nového materiálu, nahrávání CD atd. Bylo to tak i u vás?
Taky jsme chtěli. Problém Pakáše je v tom, že je nás sedm nebo doteď nás bylo sedm a jsme z různých koutů středočeskýho kraje a je hroznej problém se potkat, dát na jednu hromadu a vůbec spolupracovat. I ti mladí už nám dospěli, začali stavět baráky, rodit děti a tak podobně, tak je to těžší a těžší. Takže tlačíme to někdy přes moc, ale zatím to drží. To je náš problém a budeme na tom makat. Deska měla být připravena pro letošní rok, protože letos slavíme dvacet let. Nestihli jsme jí a nestihneme, ale věříme, že to doženeme v příštím roce.
Nová deska tedy příští rok. Od vydání poslednícho alba uběhla poměrně dlouhá doba.
Ano 2017. Je potřeba si říct, že nejsme, nejsme autorsky bezední jako Nedvědi. Takže to, že jsme do teď sekali desky po dvou letech je bez bušení do prsou na příbramsku jistá rarita. Do roku 2017 jsme vydali šest plnotučných CD a dva singly, což není málo na patnáct let života. Teď jsme trošku zbrzdili, ale ono se to zase nějak provalí.
Takže myslíš si, že to že na nové Cd budeme čekat zhruba 6 let, že to na tý kvalitě bude znát?
Ne počkej, teď mě tlačíš někam kde nechci bejt, nechci nic slibovat. Původní záměr byl takovej, že uděláme troj-CD. Mělo to bejt tak, že vydáme best offku nějakých pecek jedno CD. Druhý CD budou remaky těch nejstarších folkovejch pakáren, předělaných do nového hávu a třetí CD budou nový pecky.
Některý kapely CD dělají stylem živáků, neuvažovali jste o tom?
To si slyšela dneska. To nejde. To prostě s Pakáší nelze, protože když je tam osm lidí a z toho čtyři jsou jaksi indisponovaní, jeden intelektuálně nesolventní tak to prostě nedáš dohromady. (smích). Ne živák dělat nechceme, už nám to i nabídli v době covidu, ale asi nechceme.
A co třeba nějaký klip, klipů také nemáte moc?
No nejsme úplně klipová kapela, máme krásný tři klipy. Kdy první vyšel to už je …. deset let. Druhej jsme udělali chvíli potom úplnou náhodou a třetí jsem dostříhal loni nebo předloni na písničku Skákej, tak máme tři.
A nějakej další je v plánu?
Ne, víš, co je problém? Problém je v tom, že jsme se před časem dohodli vlastně už s jediným žijícím zakládajícím členem Sašou, (protože Eva je sice skoro zakládající, ale tý je to úplně šumák), že nechceme nikde na plakátech, fotkách, klipech, upoutávkách mít naše ksichty. Je to trošku image, chápu, ale tak to je a teď nám došlo po tom třetím klipu, že tam nemáme co dávat. Když tam nebudou ty obličeje, tak co tam nahrát. A už vlastně v tom Skákej, když jsem to střihal tak vidím, že tam ty obličeje máme. To, že měl Míra falešnej knír a brejle je jedno, každej ho pozná, protože jeho pohyb je nezaměnitelný. Takže spíš je to o tom, že to není naše lajna. Já vím, že dneska to bez toho youtube a podobných institucí nejde, ale to prostě není náš rank a my zkrátka jedeme starou školu. Chceme hrát především živě a dělat nový cédéčka. Pořád si myslíme, že naživo to hraje, když se úplně všichni nezpráskají. Možná proto si na natáčení Cd nezveme hosty, ani tam nenahráváme nic co nejsme schopni hrát naživo. Jo a to je ten prim, kterej chceme držet. To, co uslyšíte z CD vám zahrajeme naživo. Hůř, ale zahrajeme.
Zmínil si, že letos slavíte dvacet let. Co můžeme čekat?
Zásadní věc v tomto roce by měl být koncert tady v Junioru 13.5., kdy jsme původně naplánovali dvou a půl hodinovej koncert Pakáše, ale protože víme, že nejsme schopní to nacvičit, ty starý pecky jsou fakt dvacet let starý (tím spíš, že u toho tehdy dvě třetiny kapely ani nebyly) jsme nakonec jsme přizvali samozřejmě Výčep. Odehraje si nějakejch krásnejch třicet, čtyřicet minut, pak bude hrát Pakáš dlouze a jenom prozradím, že máme pro vás několik překvapení. Tři, čtyři hosty, kteří myslím potěší všechny příbramáky, kteří sledují bigbeat
Máte v plánu i nějakýho „ kmotra“?
Zatím o tom vím jenom já, kapela ani ne. Všechny ty hosty, který jsem jménem Pakáše zval, aby s námi vystoupili, jsem poprosil, aby si připravili nějakej kraťoučkej monolog ne jako Štěpán s trumpetou, aby tam prostě něco řekli, tím spíš, že jeden z těch hostů je kmotr, našeho CD.
Míra: A proto bude krásný, když o tom nebudeme vědět.
A ono je to hlavně jedno, protože to stejně zapomenou. Já taky, ale já to mám napsaný. Takže si myslím, že by to mohl být hezkej večer, když Pakáš dodrží, co slíbila, že se to všechno naučí. Zazní tam dvě tři opravdu starý pecky, který ty si můžeš pamatovat, ale už mnoho lidí ne.
To bychom měli oslavu dvaceti let. Myslím si, že letos už ty koncerty bude možné pořádat. Kde dál vás můžeme vidět?
Na začátku bych chtěl vysvětlit jednu věc. Spousta kapel využívá covid jako berličku. Za Pakáš říkám rovnou, covid nás neodstřihnul, my jsme se na to normálně vy... a na covid jsme se krásně vymlouvali, ale je fakt, že jsme potřebovali pauzu. Po těch osmnácti letech jsme nadšeně, ale tiše řekli „ježiš budeme doma“. Možná má Pakáš svoje nejlepší léta za sebou, protože ty předchozí léta byly skvělý, byly narvaný kluby a bylo to báječný. Teď to možná trochu pajdá a není to covidem, prostě jsme měli pauzu, kterou jsme si trošičku zavinili sami. Neodehráli jsme, co jsme odehrát měli. Teď začneme hrát znovu. Míra se do toho vložil plnou parou a začneme to dělat jinak. Co se chystá pro letošek na Pakáš? Zatím toho moc není, protože se bohužel už blbě potkáváme termínově jako kapela. V červnu jedeme konečně po čtyřech letech do Občova na fesťák, kde jim už čtyři roky odmítáme, protože nejsme komplet nebo jsme někdo marnej a je nám to trapný, protože tam chceme hrát, takže v červnu jedeme konečně hrát do Občova. V září nás čeká nějaký překvápko to se týká pravděpodobně Lipna a okolí a říjen je zatím v plenkách Ale tím, že tady dneska měl hrát Axial s námi, což byl základ toho všeho, tak si chceme domluvit Axial, Výčep,Pakáš v říjnu pravděpodobně v klubu Za 5 dvanáct, to se ještě uvidí.
Co si pamatuji tak jste pořádali každý rok koncert v pražském Kainu. Kain už bohužel nefunguje, ale máte v plánu tuto tradici obnovit třeba v Modré Vopici či jinde?
Vopice je pro nás trošku zakletá. My jsme tam hráli jednou v životě a nějak se to úplně nepovedlo. Ale my jsme vlastně ten samej rok vyměnili Kain za Cargo Gallery, rockovej parník na vodě, což je skvělý hraní, protože je tam báječnej zvuk a skvělá atmosféra, ale sotva jsme tam odehráli druhý kolo tak to šlo do háje. No a já jak v tý Praze nejsem tak to hážu na našeho bubeníka. Hledáme alternativu. V nabídce je Vagon, Chmelnice a podobně, tak uvidíme, co bude. Chceme udělat pražskou tradici.
Když si zmínil Cargo gallery jakožto loď. Vím, že je řada kapel, která se rozhodla odehrát koncert na plující lodi, můžeme něco takového čekat i od vás?
Musím říct, že jsme byli kdysi pozvaní. Jedna moje dobrá kamarádka, která skvěle zpívá, se svého času živila tím, že zpívala s kapelou na zaoceánským parníku. Tenkrát řekla, pojďte hrát s námi jedem jenom Německo - Polsko a zpátky. To se úplně nepodařilo. Mě se dělá zle i na kajaku, takže na velkou loď a moře opravdu ne. Měli jsme dokonce před mnoha lety v nabídce mini turné po Spojených Státech, kde náš bývalý manažer přes bráchu, kterej tam žil, domluvil turné po nějakých klubech. Patnáct hraní během dvou měsíců, Všechno platí, super. Aby nám tam přišli lidi, domluvil, že to bude pro české přistěhovalce. Pak nás ale odzbrojil hláškou, že musíme zpívat v angličtině. Na to jsme mu řekli „zkoušel si někdy Sašovi texty přeložit do angličtiny?“ A vlastně jsme ani nechtěli zpívat v angličtině. Takže to taky nedopadlo.
Zmínili jsme covid. Nedá mi to nezeptat se vzhledem k tomu co se teď děje. Spousta kapel v tuto chvíli pořádá akce na podporu Ukrajiny, jak to máte vy?
Já jsem to zapomněl dneska říct, ale samozřejmě celej dnešní výtěžek, všechny prachy, co dostanou všechny tři kapely odchází rovnou na nějaký účet, který vybereme a jde to na Ukrajinu.
Dobře já ti moc děkuji za rozhovor a závěrem je něco co bys chtěl vzkázat vaším fanouškům?
Obecně všem fanouškům bych chtěl vzkázat. Vykašlete se na youtube a choďte na živou muziku, protože youtube vám to fakt nenahradí. Živá muzika je prostě živá muzika i když je blbě zahraná nebo jakákoli.
Míra: Přesně, můj skok do Nováku už asi nikoho nenadchne. Choďte na živou muziku.


KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

autoři:text:     Marie Hartmanová
foto:     Marie Hartmanová



Další články s interpretem Pakáš

Hudební festival Muzika Příbram 2022 nabídl celu osmičku regionálních kapel s autorskou tvorbou Estrádní sál kulturního domu Příbram se stal v sobotu 22.10.2022 centrem dění v širokém okolí. Připravená scéna, stoly s židlemi na svých místech, dobře zásobený bar s příjemnou obsluhou a první hosté začali spoluvytvářet kulisy obsáhlého festivalu s názvem Muzika Příbram 2022. Hlavní pořadatel Milan Hrudka sestavil pro návštěvníky výběrový line-up autorských formací, jež oslovily obecenstvo napříč generacemi. Akce se uskutečnila pod záštitou spolku Muzika Příbram a za podpory města Příbram, což se odrazilo na velice příznivé výši vstupného. Programem nás po celý večer provázel zkušený moderátor Petr Vašina, který v průběhu festivalu dokazoval široký přehled o muzice a kapelách zde vystupujících. Hudební festival Muzika Příbram 2022 nabídne přehlídku regionálních kapel Každoroční velká kulturní událost v KD Příbram se letos uskuteční v termínu 22.10.2022 se startem ve 13:00 hodin. Na scéně estrádního sálu se představí řada formací regionálních, mezi kterými nebudou chybět vyhlášená jména s přesahem krajských hranic. Festival proběhne za podpory města Příbram a odpolednem, potažmo večerem, nás bude provázet zkušený moderátor Petr Vašina. Kurtizány hvězdou březnického rockfestu Březnický rockfest na starém kluzišti má dlouhou historii. Zatím poslední ročník proběhl uplynulou sobotu a nutno podotknout, že se pořadatelům povedlo dát dohromady skvělou sestavu kapel. V Občově se konal další ročník akce Fesťák na vsi Léto a festivaly patří k sobě a jedním z festivalů, které se letos konečně mohly znovu uskutečnit byl Fesťák na vsi. Od Poprasku k Tunanot aneb 20 let Pakáše Pátek třináctého je považován za den, kdy se smůla lepí na paty. Kapela Pakáš však dokázala, že to tak není a své dvacetiny oslavila právě v pátek třináctého a oslava to byla opravdu vydařená. Pakáš slaví dvacet let PříbramSKÁ kapela Pakáš na scéně působí již dvacet let a to už je pořádný důvod k oslavě. Pakáš roztančila příbranský Junior klub Příbramský klub Junior se rozezněl v rytmu ska a bigbeatu. Svůj první letošní koncert zde odehrála kapela Pakáš ve společnosti kapel Blue Vibes a Vládcové Vesmíru.

Další články žánru Ska

Skáčkový večer v Medvědovi patřil kapele V3SKA, zdatným předskokanem se stal Zakázaný sen Desítkami koncertů prověřený plzeňský Bílej Medvěd měl v sobotu 10.2.2024 na programu vystoupení dvojice kapel z plzeňské hudební líhně. O rozjezd se postaral Zakázaný sen, po němž nastoupila devítičlenná formace V3SKA. Večírek se těšil značné podpoře fanoušků a již s úvodními akordy se parket viditelně zaplnil. Přípravy na skáčkový večer s kapelou V3SKA jsou v Medvědovi v plném proudu Multižánrový plzeňský Bílej Medvěd o sobě dává vědět další pozvánkou, tentokrát na skáčkový mejdan s domácí V3SKou. Sobota večer tak přinese energii, známé skladby a jistě i plný parket, jak to na jejích koncertech bývá dobrým zvykem. Jako host si na klubovém pódiu zahraje Zakázaný Sen, jehož jméno tu není neznámým pojmem. Přijďte si zařádit a zazpívat oblíbené songy i vy, start je v sobotu 10.2.2024 ohlášený na 20:00, přičemž dveře klubu se otevřou o hodinu dříve. Ska punkrocková smečka Sticx se hlásí o slovo s novou deskou s názvem Stejnej jako my! „Najde se tu ještě někdo, někdo stejnej, stejnej jako my?“, ptali se známí západočeští bouřliváci Sticx a aby dostali odpověď, vpustili do světa nové album s příznačným názvem Stejnej jako my. A my se rozhodli nahlédnout tomuto CD „pod pokličku“. Punks for Dogs – benefiční festival na podporu útulku Jezevčíci v nouzi Obec Rpety na Hořovicku se stala v sobotu 20.1.2024 místem konání hudebního festivalu Punks for Dogs. Jak lze z názvu odvodit, akce byla určená na podporu pejsků v útulku s názvem Jezevčíci v nouzi. Hlavní pořadatel Zdeněk Šenkyřík Sr. sezval do prostor sálu Hospody Járy Cimrmana šestici kapel, které přispěly vzdáním se honoráře ke zvýšení vybrané finanční částky putující na konto domova pro pejsky. Hosté se zprvu scházeli jen sporadicky, s postupem času se však volná místa utěšeně zaplnila a i když parket nebyl zcela obsazený, koncertní nálada měla vzestupnou tendenci. Nemohu nezmínit příjemnou obsluhu na baru a perfektní zvuk včetně osvětlení z dílny Pavla Lišky. Punkový benefiční festival pro útulek Jezevčíci v nouzi poslouží dobré věci Obec Rpety na Hořovicku se stane místem konání punkového festivalu, který je svým benefičním laděním určen pro psí útulek Jezevčíci v nouzi. Akce tak má jasně daný cíl – vybrat pokud možno co největší finanční obnos pro toto zařízení. Právě k této metě se během sobotního večera 20.1.2024 propracujeme s koncerty šestice kapel z českých luhů a hájů dorazivších do centra hudebního dění. Své fanoušky tu bude mít jistě každá vystupující formace a Hospoda Járy Cimrmana zažije ten pravý nával, tu perfektní festivalovou atmosféru. Přijďte se pobavit a svou přítomností podpořit osudy pejsků i vy, start je ohlášený na 16:00 hodin. TOTÁLNÍ NASAZENÍ SLAVÍ 33 LET NA TURNÉ S BÝVALÝMI ČLENY A ŽIVÁKEM Z LUCERNY Kristových roků se letos na podzim dožívá slánské punk-rockové trio TOTÁLNÍ NASAZENÍ Měcholupské Dunění vol. 4 již hlasitě klepe na multižánrové dveře Obec Měcholupy na Nepomucku je v podstatě celý rok kulturně vytížená. Od karetních turnajů v místní hospůdce, přes oblíbenou Měcholupskou lávku či sportovně laděnou Měchpiádu, po časté hudební produkce – stále je co připravovat, stále je na co se těšit. V sobotu 19.8.2023 se o místo na slunci přihlásí akce s názvem Měcholupské dunění, ukaž svoje umění. Multižánrový den bude věnován přehlídce starých řemesel, novodobým dílničkám, prodejním stánkům s tematickým zbožím a samozřejmě hudebnímu programu. V něm se představí sedmička kapel a formací, které tak přispějí jak k pohodové náladě v obci, tak ke zvýraznění jména Měcholupy na kulturní mapě Plzeňska. Sobotní kaleidoskop událostí podpoří obec Měcholupy samotná, ale i Plzeňský kraj, díky nimž se očekávaná akce dočká již čtvrtého pokračování.

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz