ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

“Z každého žánru si chceme vypůjčit to, co nás oslovuje a baví. Myslím, že se na české scéně pořád zbytečně “škatulkuje” a zařazuje do jednotlivých kategorií. Hudba má sílu sama o sobě i bez nich”, konstatuje autor a baskytarista Lady Praga Martin Knesl 8. března 2022   (13:22)Pražská pop-jazzová čtveřice Lady Praga koncem minulého roku vydala své třetí řadové album #Barevno. Devítiskladbový studiový počin produkovat Boris Carloff, na jednotlivých skladbách se objevují hosté nejen české, ale i zahraniční scény. Jak nahrávka vznikala a jak docílila své barevnosti jsme se zeptali textaře a baskytaristy skupiny Martina Knesla.

“Z každého žánru si chceme vypůjčit to, co nás oslovuje a baví. Myslím, že se na české scéně pořád zbytečně “škatulkuje” a zařazuje do jednotlivých kategorií. Hudba má sílu sama o sobě i bez nich”, konstatuje autor a baskytarista Lady Praga Martin Knesl

Pražská pop-jazzová čtveřice Lady Praga koncem minulého roku vydala své třetí řadové album #Barevno. Devítiskladbový studiový počin produkovat Boris Carloff, na jednotlivých skladbách se objevují hosté nejen české, ale i zahraniční scény. Jak nahrávka vznikala a jak docílila své barevnosti jsme se zeptali textaře a baskytaristy skupiny Martina Knesla.

První koncert Lady Praga se konal v roce 2016 a od té doby mají na kontě tři alba včetně aktuálního s názvem #Barevno. V sestavě zpěv, baskytara, klávesy a bicí zbrázdii česká i zahraniční pódia. Jak probíhá spolupráce s producentem Borisem Carloffem? Nebo jak vnímá hlavní textař a baskytarista skupiny škatulkování do hudebních žánrů? 

Předchozí alba Lady Praga byla vesměs nahrávaná živě. Debutový Sociální experiment byl záznamem koncertu z klubu Stará Pekárna a Bez retuší formou live session z 3bees studia. Aktuální deska #Barevno vznikla v Soundevice studiu. Proč jste upustili z živých nahrávek a vydali se cestou nahrávání jednotlivých stop samostatně? Hrála v rozhodování i nynější pandemická situace?

První deska vznikla jako lo-fi projekt, kdy jsme se snažili pořídit slušný zvukový záznam. S tehdy značně omezeným rozpočtem to vlastně ani jinak nešlo. “Živák” Sociální experiment byla v podstatě taková “z nouze ctnost”. To druhá deska Bez retuší už byla do detailu naplánovaným počinem. Připravili jsme aranžmá pro hostující hudebníky, napsali vokály a chystali se na živé nahrávání jak zvuku, tak i obrazu. I po letech musím ocenit zápal a nadšení, s jakým se tohoto úkolu zhostil studiový technik Adam Pakosta. No a #Barevno je toho všeho opakem. Detailní příprava před samotným nahráváním. Natočený materiál ze zkoušek jsme podrobovali kritickému poslechu. Různé verze včetně zkracování skladeb a tak podobně. Zkrátka jsme si chtěli dopřát ten komfort, kdy je na všechno dostatek času. A k tomu možná svým způsobem přispěla i aktuální pandemická situace. Méně koncertních aktivit znamenalo více času stráveném nad deskou.
 

Pražská pop-jazzová čtveřice Lady Praga koncem …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ
Na #Barevno hostuje i brazilský jazzman Adriano Trindade, jehož skladbu Turmalin jste rozšířili o českou část a vznikl tak dialog mezi Trindadem a vaší zpěvačkou Veronikou Bergmanovou. Jak jste k tomuto nápadu došli? Jak jste se s brazilským umělcem poznali?

První impuls vzešel od našeho bubeníka Karla Kříže, který se v minulosti domlouval na společném hraní s Adrianem. Tenkrát z něj, myslím, sešlo. Už u přípravy podkladů jsme si řekli, že bychom si rádi střihli i spolupráci s někým ze zahraničí. Pokusit se spojit dva světy v jedné skladbě. Karel si vzpomněl na Adriana, oslovil jej a ten poslal vzápětí několik skladeb, ze kterých jsem vybírali tu pravou. Společně jsme se pak shodli na skladbě s názvem Turmalin. Snažili jsme se spojit Adrianův temperament s naším již charakteristickým zvukem. A tak vznikl tenhle brazilsko-český duet. 

Na nahrávce se nejen producentsky podílel Boris Carloff. Kterých partů se ujal jako hudebník? Jak byste popsal spolupráci?

Na samotném startu nahrávání jsme se dohodli na způsobu, jakým se má Boris zapojit do finální podoby skladeb. Měli jsme v tomto smyslu absolutní důvěru. Základní stavba songů zůstala zachována, stejně tak party bicích, piána a baskytary. V tomto ohledu jsme hledali správný zvuk každého nástroje, který by vhodně podpořil náladu jednotlivých písní. Takže jednou se zvuk posouval do ”sedmdesátek”, jindy jsme se snažili přiblížit k soulovému pojetí nebo r´n´b. Společně s kytaristou Jakubem Juránkem dotvářeli a vrstvili kytarové party, efektovali nebo rovnou střídali nástroje mezi sebou. Vlastně až v hudební režii jsem pochopil rozdíl mezi pojetím hry na Stratocaster a Telecaster. Není to zkrátka jen rozmar kytaristů. Samotnou kategorií pak byla vokální stránka alba. Změn doznaly některé části zpěvu i doprovodných vokálů. Jelikož jsme byli na tuto formu spolupráce připraveni a těšili se na ni, neměli jsme se výslednými změnami sebemenší problém.
 

Většiny českých textů jste se na albu ujal Vy. U skladeb Chci, abys zapomněl složil text písničkář Tomáš Průša, u zmíněného Turmalinu se české části textu chopila zpěvačka Bergmanová. Jak jste se vůbec dostal ke psaní textů? 

Úplné textařské začátky jsem si odbyl někdy na druhém stupni základní školy. Následovaly takové ty klasické pubertální počiny. Na startu naší cesty s kapelou Lady Praga to byla jediná možnost jak rychle sestavit koncertní repertoár a odprezentovat jej posluchačům naživo. Postupně se však pro mě psaní textů vyvinulo v zajímavou kreativní činnost. Další rozměr, kterak vyjádřit své pocity, názory a nebo dát hudebnímu dílu příběh. Takže dnes už nevnímám psaní textů jako nutné zlo ke zkompletování songu, ale jako další příležitost k autorské práci.

Autorkou přebalu alba #Barevno je výtvarnice Tereza Kotek. Jak vzniklo toto spojení? 

K výtvarným dílům Terezy Kotek nás přivedla naše zpěvačka Veronika Bergmanová a okamžitě si mě její barevné kompozice podmanily. Stejně jako Tereziny obrazy hýří barvami, tak podobnou představu jsem měli o zvukové stránce desky. Neváhal jsem, Terezu ke spolupráci oslovil, a jelikož je to žena činu, za několik týdnů byl hotov nový portrét naší zpěvačky v jejím specifickém barevném provedení. Hudebně podbarvit její vernisáž v Malostranské Besedě už byla pomyslná třešinka na dortu. Aktuální kapelní merch se taktéž odvíjí od grafiky desky. Barevnost u nás aktuálně prostupuje vším. Jak zvukem, tak obrazem.
 

Většiny českých textů jste se na albu ujal Vy. …
Které umělce, ať už z české či zahraniční scény, považujete za své inspirace? S kým byste si chtěl zahrát na jednom pódiu?

Za sebe se snažím inspirovat a objevovat kdykoliv, kdy je to jen trochu možné. Velmi mě oslovuje tvorba Stinga, mám rád hudbu zpěvaček Erykah Badu, Celeste nebo sólové počiny klavíristy Erica Lenginiho. Z instrumentální hudby třeba jazzové Tingvall trio, případně obrovská zásobárna inspirace v klasické hudbě. Jako baskytarista nesmím zapomenout na fenomenálního Richarda Bonu nebo Avishaie Cohena. Na naší scéně se určitě výrazným způsobem zapsal David Stypka & Bandjeez, Dan Bárta s Illustratospherou nebo světový zvuk přináší poslední deska Ewy Farne.

Na všech doposud vydaných albech se vždy objevil jeden cover. Tentokrát je to Human od Rag'n'bone mana. Proč zrovna tato skladba z roku 2017?

Vždycky mě na tomhle baví ten proces přepracování skladby, výměna mužského hlasu za ženský, pokus o jinou formu písně při zachování původního silného námětu. Výběr vhodné skladby k přepracování se v kapele děje spontánně a originál musí být hudebně blízký všem členům. Zmíněná píseň je velmi silná jak svým textovým poselstvím, tak hlavně krásnou melodií a celkovou stavbou. Proto padla volba právě na ni.
 

Které umělce, ať už z české či zahraniční …
S Lady Praga se profilujete jako pop-jazzová formace. Nejsou si tyto žánry poměrně vzdálené? Jak nacházíte průniky prvků těchto stylů?

Za sebe musím říct, že jsem nikdy neřešil, jaký styl chci nebo nechci s kapelou hrát. A i naše poslední album je žánrově barevné a pestré. Snažíme se využívat všech prostředků, jak výrazově podpořit hudební nápady. V našem nástrojovém mini obsazení bychom při jakémkoliv striktním dodržování předem dané žánrovosti, brzy narazili na limity. Proto se nebráníme přesahům do jiných hudebních stylů. Od jazzových harmonií až po téměř popové refrény. Hudba naštěstí tyto “výlety” umožňuje a je škoda jich nevyužít. Z každého žánru si chceme vypůjčit to, co nás oslovuje a baví. Myslím, že se na české scéně pořád zbytečně “škatulkuje” a zařazuje do jednotlivých kategorií. Hudba má sílu sama o sobě i bez nich.

Jaké jsou další plány skupiny pro tento rok? 

V květnu vydáváme naše třetí CD #Barevno i na všech distribučních platformách. Plánujeme vydat tři videoklipy, chceme se rozjet do českých a moravských hudebních klubů, zahrát náš nový “barevný” repertoár bychom letos měli také na několika hudebních festivalech. V druhé půli roku se chceme začít věnovat novému materiálu. Závěr roku bude pak ve znamení nového singlu, který bychom chtěli připravit opět ve spolupráci s Borisem Carloffem.
 

S Lady Praga se profilujete jako pop-jazzová …

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ

zdroj:AMPromotions.cz
autor:foto:     Zdroj: Petra Vavřečková



Další články s interpretem Lady Praga

Další články žánrů Jazz, Pop

TROCHA KLIDU mají po třech letech SPLNĚNEJ SEN, vyrážejí na koncerty a hlásí: „Když vás náš koncert nebude bavit, vrátíme vám prachy!“ Druhé album skupiny Trocha Klidu původem ze Šumperka právě vychází u vydavatelství Tranzistor. Zapamatovatelné melodie, chytlavé texty, které vznikaly na pozadí skutečných událostí a prožitků, to vše pocukrováno koncertní energií - tak by se novinka nazvaná Splněnej sen dala charakterizovat. Pepper a Metalíza to společně rozjedou na Pouťovém koncertu v Loučimi! Oblíbené spojení Pepper a Metalíza to spolu opět rozjedou. Stane se tak o Velikonoční neděli v sále Penzionu Matějka v Loučimi, kde nás tyhle party svou chytlavou muzikou potěší v rámci Pouťového koncertu. A o tom, že se máme na co těšit, není pochyb! Ostrovy kromě hudby všemožných žánrů nabídnou i oslavu dvaceti let Česka v Evropské unii první informace o letošním ročníku festivalu United Islands of Prague S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. YEAH BALI TOUR bude mít zastávku ve spálenopoříčském MC Sklep! MC Sklep ve Spáleném Poříčí se stane jednou z devíti zastávek republikové šňůry YEAH BALI TOUR, se kterou kapela Maniac objíždí známé hudební kluby. Akce se uskuteční v pátek 8.3.2024 od 20. hodin a s Maniacem se na místní scéně blýsknou skupiny Siluety, Khargados či The Last Revolution & Green Day Revival. Večírek to bude velice zajímavý a pořadatelé věří, že se publikum skvěle pobaví. Silné melodie, chytlavé texty a hodně energie, to jsou Trocha Klidu! Zlomené srdce inspirovalo jejich novinku Tenkej led Trocha Klidu zvednou náladu i výškový průměr kamkoli dorazí. S nadsázkou se dá říci, že co do výšky jednotlivých členů skupiny, mohli by posílit jakýkoli basketbalový tým – oni se však v roce 2014 rozhodli v Šumperku založit kapelu. Eva Urbanová Grande Finale JEDINEČNÝ NADŽÁNROVÝ KONCERT ve scénické režii MICHALA CABANA, v hudebním nastudování MARTINA KUMŽÁKA a JIŘÍHO ŠKORPÍKA , za doprovodu EPOQUE SYMPHONY ORCHESTRA. VÝJIMEČNÁ ZPĚVAČKA – VÝJIMEČNÉ DATUM – VÝJIMEČNÝ KONCERT

Další rozhovory

S tebou mě to baví zpívají v nové písničce Jokers a Molotov party Na začátku října jsme vám přinesli rozhovor s členy kapel Molotov party a Jokers, kde jsme se bavili o chystaném turné. V současné době jsou obě kapely na turné a během jejich zastávky v Pardubicích jsem si popovídala s kytaristou Molotov party Ivanem Macháčkem a zpěvákem kapely Jokers Petrem Soukupem o tom, jak zatím průběh turné vnímají, ale také o tom co nás čeká, až turné skončí. KRÁTKÝ ROZHOVOR S PŘEDNÍM MÓDNÍM NÁVRHÁŘEM PANEM OSMANY LAFFITOU Zajímavosti o Osmanym a o hudbě, kterou má rád a nejen to. ROZHOVOR: Magdalena Trajerová - TO ONY Magdalena Trajerová je songwriterka balancující na hraně indie popu, folku a rocku. V minulém roce se představila třemi singly. Nyní ji na konci února, 22. 2., čeká vydání debutového alba s názvem TO ONY. Pro Musicgate jsme ji právě o nadcházejícím albu vyzpovídali. ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem Zajímavosti o kapele Jelen Trocha povídání s kapelou Aušus aneb jak to na takové jeho hudební zkoušce vypadá Neděle je pro většinu lidí čas odpočinkový, věnovaný rodinám, dětem, koníčkům… A právě od koníčků bych se rád odrazil k odpoledni 21.1.2024. K tomuto termínu jsem dostal pozvánku na hudební zkoušku domažlického Aušusu. Ta se konala v nýřanské zkušebně, kde se kapela v tomto složení sešla teprve podruhé. O tom, že se muzikanti znají z pódiových prken již řadu let, svědčila pohodová nálada. Rozhovor jsme tak vedli v uvolněné atmosféře a na odpovědích byl znát humor, nadhled a optimismus. Rozhovor k novému klipu kapely Horizont povídání s frontmanem kapely Horizont o novém singlu Rocková kapela Bastard obohatila svou hudbou fanoušky v Havířově. Rozhovor s kapelníkem skupiny Bastard
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz