ČLÁNKY SOUTĚŽE
Kontakty (tým) Reklama Pro média

ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem 17. února 2024   (15:22)Zajímavosti o kapele Jelen

ROZHOVOR: Na zvěřině v Karviné s Jindrou Polákem

Kapela Jelen má v současné době 8 členů, ale začínali pouze ve třech členech, kteří měli stejnou představu o tom, jak by písničky měly znít. Hrají převážně ve stylech folk, country a blues s výraznými melodiemi s poetickými texty. 

V roce 2014 obdrželi cenu Anděl za Objev roku a v roce 2016 za Skupinu roku. Vydali celkem 7 alb, v současné době mají nové album Všechno bude dobrý. Název alba vystihuje vše, o čem vlastně kapela Jelen vlastně je. 

Jelen má na kontě již šest studiových alb s hity jako Magdaléna, Tančíme spolu, nebo Zůstaň ještě jednu noc z doposud posledního alba Věci a sny.

Jindra Polák je nevyšší člen, sympatický zpěvák frontman a zakládající člen kapely Jelen. 

Tohoto frontmana jsem měla čest potkat na vystoupení v Karviné a domluvili jsme se na rozhovoru, který Vám teď přináším. 


FOTO PRO RADOST
Dobrý den, pane Poláku. 
Hned na úvod se chci zeptat, jaké to pro Vás bylo vyprodat v minulém roce pražskou O2 arénu a zpívat pro 16 tisíc lidí, kteří přišli za Vámi na koncert? 

Pro nás to byl samozřejmě obrovský zážitek. Právě ten fakt, že vyběhnete na podium a přivítá vás šestnáct tisíc přátel, díky kterým jste se během krátkých deseti let dostali právě do té legendární haly byl pro mě do poslední chvíle prakticky neuvěřitelný. Na emoce, které vás v tu chvíli pohltí, vás nikdo nepřipraví. Čekal jsem, že to bude adrenalin, že to bude velké, ale rozhodně jsem nečekal tu obrovskou vlnu dojetí, která mě zalila. Celou první písničku jsem bojoval s knedlíkem v krku a slzami, které se mi draly do očí. Bylo to ohromně emocionální, ale o to víc jsme si to samozřejmě užili a podle reakcí to vypadá, že naši fanoušci také.

Jaký je Váš vztah k textům Vašich písní a jaké téma považujete za nejdůležitější ve Vaší tvorbě?

Texty našich písní jsou z 90% moje práce, takže je vnímám jako svoje děti. Když se mě občas někdo zeptá, který mám nejradši, vůbec nedokážu odpovědět. A nevyhýbáme se žádným zásadním životním tématům - lásce, zradě, nevěře, rodičovství, touze, nenávisti, ztrátě... dokonce ani smrti. Kdysi o nás jeden novinář napsal, že zpíváme vesele o smutných věcech. To se mi moc líbilo.
 

Jindra Polák - frontman kapely Jelen
Máte nějaký vtipný příběh, nebo zážitek z turné se skupinou Jelen, na který rád vzpomínáte?

Asi pro všechny z nás bude už navždycky nezapomenutelné naše turné ke druhé desce Vlčí srdce, na které s námi jako předkapela jel náš kamarád David Stypka se svojí kapelou Bandjeez. Byla tam úžasná atmosféra, ohromně přátelská, veselá a kreativní. David byl úžasný člověk a jeho nečekaný odchod před třemi lety nás všechny hluboce zasáhnul. Těšili jsme se, že si to společné turné jednou zopakujeme a já pořád nemůžu uvěřit tomu, že už se to nikdy nestane. 

Můžete nám prozradit něco o Vašem vlastním hudebním vkusu a jeho vlivu na Vaši tvorbu?

Já osobně poslouchám spoustu muziky a nejsem ani žánrově nějak zásadně vyhraněný. Na kytaru jsem začal hrát v patnácti, kdy jsem poslouchal převážně hard rock a heavy metal. Inspirovala mě k tomu moje oblíbená kapela Kiss. Když pak vydali svoje unplugged album, objevil jsem akustickou muziku a postupně se propracovával ke kořenům písničkářství, přes Led Zeppelin a Neila Younga, Bruce Springsteena, staré bluesmany až k dřevní country - třeba Johnny Cashovi, nebo Hanku Williamsovi. Dodnes si rád poslechnu všechno možné. Hodně mě baví sledovat a objevovat americkou a britskou nezávislou scénu. Aktuálně mě baví třeba Brothers Osborne, Brandi Carlile, nebo kanadské duo Whitehorse. V naší muzice se míchají vlivy všeho možného. I díky tomu, kolik nás je a jaký máme věkový rozptyl je ta inspirační základna hodně široká a to je podle mě skvělé. Spojujícím prvkem ale pořád zůstává pokora k hudebním kořenům, ze kterých všichni pocházíme.

Jindra Polák - frontman kapely Jelen
Jak vznikla myšlenka na spolupráci s Terezou Balonovou, se kterou jste vystupovali v Karviné a co Vás k ní přivedlo? Proč zrovna Tereza Balonová? 

Terezu jsme objevili před nějakými zhruba pěti lety, kdy jsme vystupovali na Portě v Řevnicích. Šli jsme se tenkrát po koncertě podívat, co je nového mezi mladými písničkáři a narazili na tuhle sedmnáctiletou holku s kytarou a looperem, která zpívala jak dospělá, zkušená ženská a celý zhypnotizovaný amfiteátr jí zobal z ruky. Hned nás nadchla a rozhodli jsme se jí pozvat jako předskokanku na naše turné. Nakonec zůstala u stejného labelu jako my a aktuálně vydala druhou, skvělou desku. S námi původně pravidelně hostovala naše dlouholetá kamarádka a dnes už neodmyslitelná členka jeleního stáda, Kateřina Marie Tichá. Jelikož se ale Kátě rozjíždí její vlastní hudební kariéra, letos jí vyšlo druhé album Plamen a má spoustu vlastních koncertů, potřebovali jsme někoho, kdo se bude moct s Káťou střídat a Terka byla jasná volba. 

Existuje nějaká konkrétní píseň nebo projekt, na který jste s Terezou pracovali a na který jste zvlášť hrdí?

Já myslím, že nejvíc hrdí jsme na Terezu samotnou. Udělala obrovský kus práce a lidsky i umělecky přímo roste před očima. Její písničky jsou čím dál lepší a její koncerty s novou kapelou jsou plné energie, což ukázali už jako naše předkapela v O2 Areně. Třináctého května bude mít svůj zatím největší samostatný koncert v pražském Lucerna Music Baru, na to se ohromně těším, určitě si ho nenechám ujít. 

Prozradíte nám, jak se Tereza zapojuje do živých vystoupení skupiny a jakým způsobem se to projevuje na atmosféře koncertů?

Je to zajímavé sledovat, jak každý host přinese na podium svůj vlastní a unikátní druh energie. Káťa (Kateřina Marie Tichá, pozn. red.) vyzařuje ryzí ženskost a klidnou, jemnou sílu. Adéla Charvátová, mladá písničkářka a náš nejnovější objev, zase čerstvou energii, nadšení a určitý ohromně sympatický druh čistoty. No a Terka je rockerka. Nebojí se vyběhnout dopředu, nebojí se zabrat a zakřičet, ale zároveň umí být i velmi dívčí a zranitelná. Myslím, že právě tenhle široký výrazový záběr je její velkou devizou.

Jeleni s Terezou Balounovou
Řekněte nám ještě něco o Vašem aktuálním projektu - divadelním turné aneb 10 let na prknech. 

Baví nás zkoušet nové věci a střídat různé hudební polohy. Proto jsme si chtěli po O2 Areně vyzkoušet něco jiného. A tak jsme si řekli - co může být rozdílnějšího, než koncerty na sezení, v divadlech a malých sálech? Moc si užíváme intimní atmosféru divadelních vystoupení, které jsou hodně vyprávěcí. Ohlížíme se za našimi prvními deseti lety, vyprávíme historky, které spousta lidí nejspíš ještě nikdy neslyšela a skrze dotazy fanoušků je zapojujeme do dění. Pokaždé je to jiné a pokaždé moc příjemné.

A chcete ještě něco na závěr našeho rozhovoru vzkázat svým fanouškům a posluchačům? 

Děkujeme vám za vaší podporu a za to, že jste vzali naše písničky za své a že je s námi zpíváte a prožíváte. Za těch deset let jsme zažili spoustu úžasných dobrodružství a urazili obrovský kus cesty. Moc dobře si uvědomujeme, že za to vděčíme vám, vážíme si toho a nebereme to jako samozřejmost. Těšíme se na viděnou v další jelení dekádě, kterou odstartujeme letos, 10. srpna třetím ročníkem našeho vlastního festivalu Jelen & přátelé v Přibyslavi.


Moc děkuji za skvělý rozhovor pro hudební web a ať se Vám na tour daří. 

kapela Jelen

FOTO PRO RADOST

autoři:text:     Lenka Hrubá
foto:     Lenka Hrubá



Další články s interpretem Jelen

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Švihov, láká na jeden z posledních koncertů Lucie s Davidem Kollerem A k tomu Daniel Landa a Chinaski toto léto exkluzivně pouze na Hradech!!! Připravte se na Footfest 2024 – událost, kterou nesmíte propásnout! Vydejte se s námi na nezapomenutelný víkend plný hudby, zábavy a skvělého jídla! Dva dny plné hudby a sportu. Soutěž o vstupenky na legendární Footfest je tady. Zasoutěžte si s námi o vstupenky na dva dny plné hudby, sportu a dobrého jídla. Jihočeská Želeč po roce opět ožije hudbou a sportem. Posluchači Hitrádií vykoupili charitativní ozdoby za 6 dnů. Domu pro Julii už tak poslali dohromady bezmála 2 miliony korun Posluchači Hitrádií pomohli k dobré věci. Legendární festival na jihu Čech, Footfest, se vrací! Vítej Footfeste zpět! Víkend hudby, tance a radosti se vrací do Želče u Tábora. Doprovodný program pro děti a fotbalový turnaj nebude chybět v programu. Chodrockfest 2022 aneb Domažlice rozjely svou párty rocku na Chodrocku! „Žádnyj neví, co sou Domažlice, žádnyj neví, co je to Taus...“ zpívá se v jedné z nejznámějších chodských písní. Rockoví fanoušci nejen ze Západních Čech však ví, co pro ně Domažlice v době Chodských slavností jsou a znamenají... a to hudebním rájem a největší rockovou plážovou párty plnou skvělých kapel. Chodrockfest 2022 aneb oblíbená plážová párty nabídne nabitý program českých, nejen rockových hvězd! Čas plyne jako voda a než se nadějeme, nastane nám měsíc srpen. A právě ten je na Domažlicku neodmyslitelně spojen s Chodskými slavnostmi. Ale pro fans skvělé rockové, pop rockové, metalové či folkové muziky neznačí tento termín pouze Vavřineckou pouť s folklórem a vůni chodských koláčů, ale i známý multižánrový festival Chodrockfest.

Další články žánrů Blues, Folk

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Švihov, láká na jeden z posledních koncertů Lucie s Davidem Kollerem A k tomu Daniel Landa a Chinaski toto léto exkluzivně pouze na Hradech!!! Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na Kunětické hoře, nabízí jeden z posledních koncertů Lucie s Davidem Kollerem Navíc Daniel Landa a Chinaski toto léto exkluzivně pouze na Hradech Hudební festival Hrady CZ startuje na Točníku exkluzivně s Lucií, Danielem Landou a Chinaski a oznamuje kompletní line-up Na putovním festivalu dále vystoupí Mig 21, Trautenberk, Jelen a další kapely a interpreti. Rock For People oslavil 29 let rekordní návštěvností! Show pro 40 tisíc fanoušků odpálili The Offspring, Yungblud, The Prodigy, SUM 41 či Bring Me The Horizon Měsíc červen se přehoupl do své druhé poloviny, což pro fanoušky skvělé muziky a fascinující festivalové atmosféry značilo jediné – legendární festival Rock For People v Hradci Králové. Čtyřdenní festivalový maraton si s chutí vychutnaly davy fans z ČR i ze zahraničí a my na takové akci samozřejmě také nemohli chybět. Krásný ztráty Live po osmé - kromě rocku nebude chybět ani alternativa, šanson či gospel Festival Krásný ztráty live po osmé. Díky!Fest 2 aneb poděkování dárcům krve, zaměstnancům ONP i členům ISZ nejen hudebními zážitky V pátek 14. června 2024 se v Příbrami konal druhý ročník festivalu Díky!Fest. Tato akce byla zasvěcena aktivním dárcům krve, zaměstnancům Oblastní nemocnice Příbram a složkám IZS. Festival probíhal v letním kině a připomínal Světový den dárců krve, který se každoročně slaví právě 14. června. Jinecké Slavnosti vol. XI – zábavné odpoledne pro celou rodinu Již XI. Jinecké Slavnosti o sobě dávají hlasitě vědět – oficiální zahájení proběhne v sobotu 15.6.2024. V městysu Jince, potažmo pak v Huti Barbora, připravili pořadatelé program pro celou rodinu – dětské atrakce pro ty nejmladší, chutné jídlo a kvalitní pití pak pro každého z hostů. Velkým lákadlem a důvodem k návštěvě však bude výběrový hudební lineup, v němž si přijdou na své milovníci dechovky, country, folku a samozřejmě i fanouškové rockových vypalovaček. Brány areálu budou otevřené od 12:00, úvodní slovo k zahájení si návštěvníci poslechnou úderem 13. hodiny.

Další zajímavosti, rozhovory

V Primorsku to žije! Primorsko není jenom o koupání, ale také i o kulturních zážitcích. HELLPDAYS 2024 skončil ať žije HELLPDAYS 2025 Dohrály kapely jako Škwor, Queenie, Alkehol, Kreyson, Niakara, Legendy se vrací a spousta dalších, co říkají fandové? Masters of Rock slaví 20 let, přijďte se pobavit na DRUHOU Rockový svátek ve Vizovicích letos slaví dvacet let, opět se můžete těšit na zajímavá jména, a to nejen na hlavním pódiu. Druhá stage pro vás připravila zajímavý program a my Vám některé z kapel přestavíme blíže. Világoš Fest 2024: Punk-rockový fesťák plný hudby a energie První ročník festivalu Világoš klepe na dveře a 20. července 2024 rozezní Bystřici nad Úhlavou melodiemi a energií punkové hudby. Přijďte si užít atmosféru místního přírodního areálu, zaposlouchat se do skvělé muziky a zapogovat si! Vírský guláš fest a MČR v pojídání chilli se blíží, a slibuje den plný zábavy, chuti a ostrých zážitků Vírský guláš fest a MČR v pojídání chilli se blíží, a slibuje den plný zábavy, chuti a ostrých zážitků V novém singlu Elegy of Decay se tuzemští Ánni více noří do atmosférického black metalu Srny, příroda… a všudypřítomná temnota. Jihočeští ÁNNI vydali nový singl Elegy of Decay, který se s chutí rochní v blackmetalových bažinách, avšak stále s důrazem na čistý ženský zpěv. S novinkou chtějí také oslovit labely kvůli vzniku dlouhohrajícího debutu, na kterém nyní pracují. O MASTERS OF ROCK, koncertování, nových albech a klipech na rádiových vlnách s Kluboofkou V červencových pořadech pozveme na Maters of Rock, ale také na další akce. Dozvíte se novinky od čtyřech kapel a v pořadech zazní i jejich nové skladby. V závěru pořadů nebudete ochuzeni o dvě novinkové skladby. AFM Records nám dodala singly ikonických thrasherů FLOTSAM AND JETSAM.
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies
Partneři portálu
Rock Rádio ATTACKER of music Příbram.cz Dobříšsko Aktuálně Hogofogo
2016 ....... 2024 © musicgate.cz
webdesign | websystem | KAO.cz